Hollands Glorie | Makkers staakt uw wild geraas

In 1960 kwam regisseur Fonds Rademakers met de film Makkers Staakt Uw Wild Geraas. De titel verwijst naar het bekende Sinterklaaslied ‘Zie De Maan Schijnt Door de Bomen’, maar het Sinterklaas-thema is in principe een kapstokverhaal. De film vertelt het verhaal van drie verschillende families in Amsterdam, die de voorbereidingen voor het heerlijk avondje aan het treffen zijn. Het wordt al snel duidelijk dat dit niet voor iedereen geldt. Zo zoekt bij het ene gezin de vader zijn Sinterklaas surprise buiten de deur, in de vorm van een slippertje, en in het andere gezin hangt het huwelijk aan een zijden draadje. Het derde gezin kampt dan weer met problemen rond hun 17-jarige nozem van een zoon. Natuurlijk zorgt 5 december voor vrede en verzoening, maar wat gebeurt er als de Goedheiligman ons land weer heeft verlaten?

Na 5 december is iedereen weer op elkaar aangewezen en stapelen de problemen zich weer in rap tempo op. Makkers Staakt Uw Wild Geraas weet daarmee de vinger op de zere plek te leggen en is daarmee misschien wel actueler dan ooit in een tijd dat vreemdgaan bijna normaal wordt gevonden door de huidige maatschappij. Gemaakt in de jaren zestig speelt de film zich af in een tijd waarin het gezin gezien werd als de hoeksteen van de samenleving, maar het is duidelijk dat dit zijn eerste scheurtjes reeds begint te vertonen. Zoals zo vaak zijn de kinderen daar natuurlijk het meest de dupe van en juist dat weet Rademakers op een prachtige manier over te brengen met het verhaal van de jonge Eduard. Zijn moeder heeft een fotostudio en is op zoek naar een jongetje voor een fotosessie met Sinterklaas. Zij haalt haalt hem van school en gooit hem zomaar voor de leeuwen, zonder dat hij weet hoe hij met de situatie om moet gaan. Zo weigert hij te lachen, om uiteindelijk in huilen uit te barsten, waardoor de scène even hilarisch als aandoenlijk is geworden.

Leuk feitje is dat de film ook het debuut markeert van een hele jonge Peter Faber, al is zijn rolletje zo klein dat hij zelfs niet is opgenomen op de credits. Het script werd geschreven door Jan Blokker, die met dit verhaal de generatiekloof wilde aankaarten die zich eind jaren vijftig steeds meer ging aftekenen. Dit had dan ook nogal wat impact op het bezoekende publiek. Nadat twee jaar eerder zijn Dorp aan de rivier veel indruk had gemaakt op het filmfestival van Berlijn, werd Fons Rademakers’ Makkers Staakt Uw Wild Geraas in 1961 bekroond met de Zilveren Beer. Het was de eerste grote internationale prijs voor een Nederlandse speelfilm. Het blijft dan ook een beetje raar dat deze film zo in de vergetelheid is geraakt, want eigenlijk is alles aan boord wat een goede film zou moeten hebben. Wellicht heeft het ermee te maken dat mensen niet zo zitten te wachten op de gedateerde presentatie in zwart-wit.

Toch is het ook nog maar de vraag of de film in deze tijden nog wel in goede aarde valt, vooral gezien de jaar na jaar erger wordende Zwarte Pieten-discussie die in ons land woedt. Toch is deze klassieker zeker de moeite waard om eens te bekijken, iets wat dit artikel hopelijk stimuleert. De film is hier bijzonder genoeg voor en ondanks dat het een film uit 1960 betreft, staat de film nog steeds met twee benen in de actualiteit. De titel spreekt daarnaast natuurlijk voor zich en zeker voor het heerlijk avondje op 5 december is Makkers Staakt Uw Wild Geraas een aanrader voor wie de Nederlandse film een warm hart toedraagt of er op zijn minst voor openstaat. Kleine tip: verwacht geen kinderfilm; dus wellicht is het raadzaam om even te wachten tot de kleintjes op bed liggen.

Het is jammer dat deze Sinterklaas filmklassieker in de vergetelheid is geraakt. Zeker gezien de onderwerpen, die zowel in de jaren zestig, maar ook nu nog steeds actueel zijn. In een tijd waarin het Nederlands filmlandschap vooral bestaat uit romkom’s en de bekendste Sinterklaas prent een semi-horrorfilm is, blijft het mooi om te zien hoe deze film alles over een hele andere boeg gooit en daar flink in weet uit te blinken. In een tijd van remakes en reboots is stiekem zelfs jammer dat er geen productieteam met lef is die Makkers Staakt Uw Wild Geraas in aanmerking laten komen voor een remake, zonder natuurlijk de thema’s aan te tasten. De film is inmiddels 58 jaar oud, maar het verhaal mag er zeker nog zijn! Bedankt weer voor het lezen van Hollands Glorie. De volgende keer pikken we er weer een andere Nederlandse topper tussen uit.

In de rubriek Hollands Glorie verschenen eerder artikelen over: Turks Fruit | Soldaat van Oranje | Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel | De Bunker | Te Gek Om Los Te Lopen | Sint | Ciske de Rat (1984)

5 december, 2018

Auteursinformatie: Michel van Beek

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie