Hollands Glorie | Flodder
De familie Flodder, wie kent ze niet. Vanaf 1986 veroverde de asociale familie de harten van Nederland met een van de leukste komedies die de Nederlandse cinema rijk is. Ze worden door maatschappelijk werker Sjakie van Kooten vanuit een zwaar verontreinigde achterbuurt geplaatst in een van de duurste villawijken van Nederland; het fictieve Zonnedael. De buurt weet in eerste instantie niet wat hun te wachten staat, maar na de eerste ontmoeting met de nieuwe buurtjes wordt dat al snel duidelijk. Er ontstaat dan ook weerstand tegen hun komst. Iets waar de familie Flodder zich niets van aantrekt, want die zijn zich van geen kwaad bewust. Het resulteerde in een succesvolle film, waarna er nog twee vervolgen en een succesvolle televisieserie volgden. De eerste film staat tot op de dag van vandaag nog steeds op de zesde plaats van best bezochte Nederlandse bioscoopfilms en trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers naar de bioscopen.
Het gezin Flodder bestaat uit ma Flodder, Johnny, zoon én dochter Kees, Henkie, Toet en opa Flodder. Ma Flodder is als liefhebbende moeder een opvallende verschijning in haar gebloemde jurk, kaplaarzen en een sigaar in de mondhoek. Ze houdt haar kinderen altijd de hand boven het hoofd, liegt, bedriegt en steelt. Johnny is de stoere zoon met een vetkuif en grote mond, die voorzien van een plat accent het publiek plat kreeg met oneliners als “Sjakie, ouwe rukker” of “Zit je te vreten, Sjakie?”. De rol van Johnny werd in de eerste twee films gespeeld door Huub Stapel en in de derde film en de serie door Coen van Vrijberghe de Coningh. Hij vertolkte de rol van Johnny tot hij op een tragische wijze in het harnas stierf, toen hij aan een hartstilstand overleed tijdens een geïmproviseerde stunt op de set. En dan is er natuurlijk nog de rondborstige dochter Kees, een personage dat Tatjana Simic wereldberoemd in Nederland maakte. Wie herinnert zich namelijk niet de scène in de garage, voorzien van misschien wel de bekendste quote “Buurman, wat doet u nu?”, als buurman Neuteboom zich aan haar vergrijpt.
Geestelijk vader van Flodder is niemand minder dan Dick Maas, die niet alleen de regie, maar ook het script, de muziek en de productie voor zijn rekening nam. Het succes leverde hem in 1986 het Gouden Kalf voor Beste Regie op. Al dit maakt dat Flodder een regelrechte klassieker is geworden in de Nederlandse filmgeschiedenis. Alles speelt zich af in de fictieve villawijk Zonnedael, gelegen in het eveneens fictieve Amstelhaege, gebaseerd op de villawijk Kollenberg in Sittard. Delen van de film zijn hier ook daadwerkelijk opgenomen, terwijl de villa van de familie Flodder verrees op een wielerbaan in Spaarnwoude en het stadhuis weer in België werd opgenomen. Het onderstreept de ambities van Maas, die er duidelijk geen gras over liet groeien; het plaatje moest kloppen. Voor de vervolgfilm en de televisieserie werd Zonnedael als set opgebouwd en niet meer in de genoemde steden opgenomen. Het maakt de vervolgen qua humor misschien niet veel anders, maar juist de gehele opzet van de eerste Flodder-film maakt het wel dat de gehele sfeer en setting beter tot zijn recht komen.
Ondanks de matige ontvangst deed het vervolg uit 1992 het financieel opnieuw erg goed, waarna er rond 1995 een nieuwe film moest komen. Deze film, simpelweg Flodder 3 geheten, is geen vervolg op de twee voorgaande films maar op de televisieserie. Ook werd gebruik gemaakt van de ondertussen flink aangepaste cast, bekend uit de serie. De film werd redelijk goed vervangen en wordt gezien als een verbetering na de tweede film, waaruit nog maar eens bleek dat het publiek nog lang geen genoeg had gekregen van de familie Flodder. Helaas werd het na het overlijden Coen van Vrijberghe de Coningh in 1997 stil rondom eventuele toekomstplannen. In 2007 werd nog wel gepoogd om Flodder nieuw leven in te blazen, dit maal in de vorm van 26 nieuwe afleveringen van een nieuwe serie, maar door een juridisch conflict over de rechten en het budget stierf dit project een vroege dood. In het najaar van 2015 kwam Albert Verlinden nog met het idee om een musical over de familie Flodder te maken, maar tot op heden is ook daar nog niets van terrecht gekomen.
Het lijkt er helaas dan ook op dat Flodder een succes is dat steeds meer tot het verleden behoort, dit ondanks goed bekeken herhalingen op televisie van de serie. Toch staat de eerste film uit 1986 nog steeds als een huis. Dick Maas leverde een regelrechte hit af over de asociale familie met een hart van goud. Het heeft ervoor gezorgd dat de Flodders intussen een begrip zijn geworden in Nederland en niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse filmlandschap. Na drie films en een televisieserie, die ruim vier jaar heeft gelopen, kwam er een einde aan de Flodders. Of we echt rouwig moeten zijn om het feit dat pogingen mislukte om Flodder met een nieuwe serie nieuw leven in te blazen is nog maar de vraag, want je kan je natuurlijk afvragen of dit wel recht zou doen aan wat bij velen nog steeds in het geheugen gegrift staat. Sommige dingen uit het verleden moet je gewoon koesteren, zonder dit te willen aanpassen. Bedankt weer voor het lezen van Hollands Glorie. De volgende keer pikken we er weer een andere Nederlandse topper tussen uit.
In de rubriek Hollands Glorie verschenen eerder artikelen over: Turks Fruit | Soldaat van Oranje | Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel | De Bunker | Te Gek Om Los Te Lopen | Sint | Ciske de Rat (1984) | Makkers staakt uw wild geraas
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.