Hollands Glorie | Sint

Na de vele horrorfilms uit Hollywood over de kerstman, probeerde regisseur Dick Maas iets soortgelijks rond onze eigen goedheiligman: Sinterklaas. De film maakte destijds veel tongen los door de angstaanjagende poster. De organisatie Ouders & Coo pleitte er, samen met regisseur Johan Nijenhuis, zelfs voor dat de poster geheel uit de bioscopen en straatbeeld moest verdwijnen, iets dat overigens niet gebeurde. Ondanks de controverse kreeg de poster de prestigieuze TV Krant Filmposter Award voor de mooiste filmposter van dat jaar. Dick Maas lachte in zijn vuistje door de vele publiciteit en de film werd uiteindelijk een enorm succes. Zo behaalde de film de status van Gouden Film omdat er meer dan 100.000 bioscoopkaartjes verkocht werden. Een ding is zeker; na het zien van Sint zal je beeld van de goedheiligman nooit meer hetzelfde zijn! 

Als 5 december en de volle maan samen vallen, trekt de kwaadaardige Niklas plunderend en moordend door het land. In 1968 was politieagent Goert als er als klein kind getuige van hoe zijn hele familie door de moordende Sint werd afgeslacht. 47 jaar later dreigt volle maan weer op 5 december te vallen en Goert zet alles op alles om de Sint en zijn moordende Zwarte Pietenbende een halt toe te roepen. Dit is in het kort de strekking van Sint en zoals we van Maas gewend zijn gaat dit gepaard met veel bloed en special effects. De rol van Niklas wordt gespeeld door niemand minder dan Huub Stapel, die eerder met Maas werkte aan De Lift, Amsterdamned en natuurlijk Flodder. Voor de rol van Sint moest Stapel maar liefst vier uur doorbrengen in de make-upstoel om vervolgens bij een temperatuur van minus tien graden te paard over de daken te galopperen. Maas grapte in een interview dat je dat je beste vriend niet aan wil doen en hij daarom voor Stapel koos, waarop Stapel reageerde dat hij graag de gevoelige kant van de onbegrepen Sint wilde laten zien. Aan deze antwoorden is duidelijk af te lezen dat er veel plezier werd beleefd op de set en dat is dan ook duidelijk aan de film af te zien.

De film zelf moet je niet te serieus nemen. Zo rammelen de effecten die de film rijk is aan alle kanten. Toch ziet alles er naar Nederlandse maatstaven nog best acceptabel uit op veel punten. Ook de stoomboot, die hier wordt omgetoverd tot een soort spookschip, is met de digitale effecten bewerkt en komt best goed uit de verf. Dat geldt helaas niet voor de sleutelscène waarin de Sint over de daken vlucht voor de politie, deze doet bijna pijn aan de ogen. Toch mag dit de pret niet drukken, want door het absurde verhaal, het vlotte tempo en de sfeer die Maas weet te creëren in zijn film, zal je dit accepteren. Het geeft eens en te meer aan dat Maas een prima regisseur is die het regisseren van een horrorfilm goed verstaat. Dat hij later flink de mist in ging met Prooi vergeten we hierbij voor het gemak even. Maar dat hij destijds flink werd afgeserveerd is ongehoord, want veelal staat Maas garant voor heerlijk absurd spektakel en dat geldt zeker voor Sint.

Wat de film niet ten goede komt is de flauwe en soms zelfs platte humor waar de film vol mee zit. Zo wordt de toon al direct gezet met het uitpakken van een surprise op een school, waarbij er in de surprise een dildo zit. Het is van een bedenkelijk niveau dat helaas de gehele film doorweven zit en wat menig kijker zal storen. Toch heeft het zijn charme en tekent het de hand van Maas. Ook aan logica ontbreekt het de film. Zo verschijnt de boze Sint in eerste instantie eens in de 32 jaar, dan weer eens in de 42 jaar om vervolgens aan het einde van de film tot de conclusie te komen dat de Sint eens in de 23 jaar verschijnt. Dit zijn dingetjes die onnodig zijn en die met iets meer aandacht makkelijk voorkomen hadden worden. Toch zal je je aan het einde van de rit prima hebben vermaakt en moet je Sint gewoon nemen zoals hij is; lekker fout!

Sint is een film geworden die kritisch bekeken aan alle kanten rammelt, maar waar iedereen vreselijk veel plezier aan kan beleven. Natuurlijk blijft het een Nederlandse productie, dus de effecten zijn niet altijd geweldig van kwaliteit, maar zeker rond 5 december is de film goed te genieten. Zorg er wel voor dat de kinderen op bed liggen! Naast de van kwaliteit wisselende computereffecten zijn de make-up effecten van hoog niveau en zien de moordlustige Sint en de zombie-achtige Pietenbende er erg goed uit. Het helpt de film flink. Toch zullen mensen met een kritische blik zeggen dat Sint een prul is geworden, maar voor wie open staat voor een leuke horrorfilm omtrent de goedheiligman zit garant voor een avondje pepernotenvermaak! Dit was het dan alweer voor Hollands Glorie deze keer, de volgende keer nemen we weer een andere Nederlandse film onder de loep. Welke dat gaat worden lees je de volgende keer!

In de rubriek Hollands Glorie verschenen eerder artikelen over: Turks Fruit | Soldaat van Oranje | Als je begrijpt wat ik bedoel | De bunker | Te gek om los te lopen

5 december, 2017

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie