Dossier Filmdomein | Dutch Comic Con 2016

De San Diego Comic-Con, een begrip in de Verenigde Staten waar de liefhebbers hun hart kunnen ophalen. Zo nu en dan duiken er ook op andere plekken Comic-Cons op en natuurlijk kon Nederland niet achter blijven. Zo vond vorig jaar voor het eerst de Dutch Comic Con plaats in Utrecht, de start van een hopelijk nieuwe traditie. Als je als bezoeker richting de Jaarbeurs loopt wordt je omgeven door de kleurrijke figuren die de comicwereld rijk is. Eenmaal aangekomen in de Jaarbeurs belandt je in een lange rij met mensen die staan te trappelen om naar binnen te mogen, ongetwijfeld het gevolg van de aangescherpte controles na de aanslagen van Brussel (iets dat overigens te begrijpen is). Toch zat de sfeer er gelijk al goed in en was het te merken dat iedereen er zin in had. Direct na de kaartcontrole valt het op dat er beter is nagedacht over de indeling van de stands, een goed begin!

Met een breed scala aan stands belandt je als liefhebber in een heus walhalla, waarbij je op zoek kan naar speciale verzamelaarsitems, t-shirts, speelgoed en andere merchandiseattributen. Iets dat overigens geldt voor jong en oud, want niet alleen ben zelf als volwassene even als kind in een snoepwinkel, dit geldt natuurlijk ook voor je meegenomen kroost. Er is ook voor de jongsten genoeg te zien en te doen, want hoe gaaf is het voor een jonge fan om op de foto te gaan met bijvoorbeeld Chewbacca. Het geheel is wellicht een herhaling van zetten van de eerste editie, maar er is duidelijk goed gekeken waar er nog ruimte voor verbetering lag. Zo heeft de organisatie er dit jaar voor gekozen om standjes meer ruimte te geven en het concert van The Misfits te verplaatsen naar een andere hal, dit waar deze vorig jaar nog een belachelijk groot deel van de hoofdzaal in beslag nam.

Naast alle standjes die de Dutch Comic Con rijk is, waren er natuurlijk ook acteurs en striptekenaars te vinden. De grootste naam die de organisatie op dit gebied voor het evenement wist te strikken was ongetwijfeld die van Billy Dee Williams, bekend van zijn rol als Lando Calrissian in de originele Star Wars trilogie. Dit was dan ook direct de acteur die de langste wachtrij wist te creëren. Als je echter 30 euro voor een foto met een krabbeltje moet neertikken is het wel zo leuk als de acteur in kwestie wat meer interesse toont. We troffen Williams echter vrij ongeïnteresseerd naar voren starend aan, daarbij een beetje spelend met zijn ring terwijl hij vele foto’s voorzag van een gewilde krabbel. Een andere teleurstelling was het (opnieuw) ontbreken van Ghostbusters-acteur Ernie Hudson.

Waar het ook zeker niet aan ontbrak waren schrijver, waarbij de interessantste naam deze editie die van Joe Hill was. Als zoon van ’s werelds beste horrorschrijver Stephen King heeft Hill ondertussen ook drie romans op zijn naam, waarvan het verfilmde Horns zeker de bekendste is. Naast alle schrijvers en acteurs biedt de Dutch Comic Con natuurlijk nog veel meer. Zo zijn er ook de nodige bekende voertuigen te bezichten. Zo was de Ghostbusters Dutch Division ook dit jaar weer van de partij met hun Ecto-1 en was de General Lee uit de jaren 80 serie The Dukes of Hazzard een erg gave toevoeging. Het meest bijzondere was misschien wel de Batmobile uit de jaren 60 serie Batman. Voor vier euro kon je op de foto met dit bijzondere voertuig, iets dat eigenlijk gezien het entree geld dat gevraagd wordt gratis zou moeten zijn. Maar natuurlijk begrijpen we heel goed dat er ook geld aan verdiend moet worden.

Het gevaar hierbij ligt echter op de loer. Als je tussendoor wil genieten van een hapje en een drankje moet je bijna zes euro neer leggen voor een flauwe hamburger en drie euro voor een colaatje, wat toch meer lijkt op het uitkleden van de fans. Uiteraard zijn we ons ervan bewust dat dit tegenwoordig de normaalste gang van zaken is en dat het op de Amerikaanse Cons nog duurder is, maar we kunnen daar tegenin brengen dat we hier niet kunnen rekenen op de aanwezigheid van de echt grote sterren. Zo lijkt het bijna ondenkbaar dat we in ons landje ooit Arnold Schwarzenegger of Stan Lee mogen verwelkomen. Dit gezegd hebbende is het iets waar we de organisatie graag een uitdaging mee bezorgen.

   

Tegen het middaguur begint het erg druk te worden. De Q&A’s zitten tjokvol, de rijen met mensen die een handtekeningen van de vele aanwezige bekendheden willen bemachtigen worden steeds langer en uiteindelijk kom je zelfs in de situatie dat je bij de verkoopstandjes je kont niet meer kan keren. Het is duidelijk dat ook deze tweede achtereenvolgende Comic Con een groot succes is, al is het wellicht een aanrader om te kijken of er geen grens kan worden gesteld aan het maximaal aantal bezoekers. Of misschien is de Comic Con al uit zijn jasje gegroeid en zal er moeten worden gekeken of er bij de volgende editie meerdere hallen worden gebruikt. Vast staat in elk geval dat de tweede Dutch Comic Con een succes was en daarbij genoteerd mag worden dat deze editie vooral vele malen beter was dan die van vorig jaar.

Uitkijkend naar de volgende editie van de Dutch Comic Con hopen wij dat de organisatie dan lukt om wat grotere namen naar de beurs te halen. Dertig euro voor een uitgerangeerde acteur die compleet ongeïnteresseerd zijn krabbels zet is niet iets wat je moet willen natuurlijk. Het is een kleine smet op een groeiend festijn, want qua standjes kon je (bijna) alles vinden dat je hartje begeerde (of zolang je beurs het toelaat natuurlijk). Wellicht is het een idee om voor de volgende editie wat grote Nederlandse acteurs en actrices te strikken, wat te denken van Rutger Hauer of Carice van Houten? Al met al is het natuurlijk altijd leuk om acteurs van je favoriete films en/of series in het echt te zien. Conclusie: Dutch Comic Con was een groter succes dan vorig jaar, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

 

30 maart, 2016

Meer lezen over

Meepraten over dit artikel

2 reacties op “Dossier Filmdomein | Dutch Comic Con 2016”

  1. Filmliefhebber schreef:

    Erg kritisch op een goed georganiseerd evenement 😉 Maar ik snap de kritiek wel. Grotere namen is misschien leuk, maar ik denk dat er dit jaar een nette line-up was. Jammer dat Ernie Hudson andere verplichtingen had, maar voor de rest vond ik het wel oké.

    • Michel van Beek schreef:

      Zat pluspunten, maar de minpunten mogen ook aangestipt worden. Als ik de line-up vergelijk met de line-up van Amsteram Comic Con dat in augustus gepland staat, was dit een zeer magere vertoning. Niet te min, ik heb zeker weer genoten.

Geef een reactie