American Made
Eind jaren 70 is Barry Seal piloot voor luchtvaartmaatschappij TWA als hij wordt benaderd door een CIA-officier. Deze man, die zichzelf Monty Schafer noemt, vraagt Seal verkenningsmissies te vliegen over Midden-Amerika. Als Schafer hem later ook vraagt om op te treden als koerier tussen de CIA en generaal Noriega in Panama wordt Seal opgepikt door het Medellín-kartel. Zij vragen hem om cocaïne mee te smokkelen op zijn terugvlucht naar de Verenigde Staten. Seal accepteert en de CIA knijpt een oogje toe, maar als de DEA hem op het spoor komt krijgt Seal steeds meer problemen met de autoriteiten. Als vervolgens ook zijn zwager JB zich mengt in zijn zaken en deze vervolgens een grote mond krijgt, wordt aangehouden met een koffer vol witgewassen geld en niet veel later vermoord wordt, stapelen de problemen zich steeds verder op voor Seal. Hij ziet nog maar een uitweg, maar of dat hem nog kan redden is nog maar de vraag.
Ondanks dat zijn fervente lidmaatschap van de Scientology-kerk zijn carrière meer lijkt te schaden dan goed doet, is Tom Cruise nog steeds een van de grootste Hollywoodsterren van dit moment. Zijn films doen het over het algemeen goed aan de box-office en met Mission: Impossible heeft hij een zeer succesvolle franchise die nog steeds wordt uitgebreid. Toch waren zijn laatste twee films, Jack Reacher: Never Go Back en The Mummy, op z’n zachts gezegd behoorlijk teleurstellend te noemen. Nu zijn leeftijd langzaam maar zeker gaat tellen en hij meer en meer lijkt op te treden als uitdrager van het woord van de Scientology-kerk en hij hier regelmatig, en meestal niet al te positief, het nieuws mee haalt, gingen er al snel geluiden in de ronde dat zijn carrière misschien wel tanende was.
Met American Made slaat Cruise dubbel en dwars terug. En dat wederom aan de hand van Doug Liman, met wie hij eerder hoge ogen gooide met Edge of Tomorrow. De rol van lefgozer Barry Seal is hem dan ook op het lijf geschreven. Met zijn charismatische voorkomen en schromelijke zelfoverschatting is het geheel geloofwaardig hoe hij zich met regelmaat uit schier onmogelijke situaties weet te redden. Wat dat betreft lijkt het erop dat Cruise hier een personage speelt die vrij dicht bij zijn eigen persoon ligt. Wat ook helpt is de setting van de film, die zich afspeelt ten tijde van de hoogtijdagen van het Medellín-kartel van Pablo Escobar. Nu is laatst genoemde maar kort in de film te zien, maar de film doet qua sfeer en situaties wel wat denken aan de succesvolle Netflix-serie Narcos.
Maar ondanks dat het ook hier een biografische verhaal betreft, wordt ook hier regelmatig een loopje genomen met de werkelijkheid. Zo is het personage van Monty Schafer fictief en lijkt Cruise in de verste verte niet op Seal. Dit stoort gelukkig nergens en Doug Liman liet dan ook optekenen dat de film geen accurate biografie is, maar eerder ‘a fun lie based on a true story’. En die ‘fun’ spat regelmatig van het scherm. Zo is de film hoogst vermakelijk, bijvoorbeeld als Seal met zijn vrouw Lucy een nummertje maakt en de strijd met de zwaartekracht aangaat. Waar intieme scènes bij soortgelijke films er vaak voor zorgen dat een film stilvalt, onderstreept de film met deze scène nog maar eens dat film vooral ook ter vermaak dient. Een Cruise in topvorm en een meer dan degelijk verhaal maakt American Made tot een zeer vermakelijk film, die zeker vaker bekeken mag worden.
Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er op de Blu-ray release een aantal interessante extra’s bijgesloten.
∙ Deleted scenes (09:56) Een zestal verwijderde scènes met optioneel commentaar van regisseur Doug Liman.
∙ American Storytellers (06:39) Cast en crew vertelt over hoe het verhaal van Barry Seal tot een film werd gemaakt en hoe Tom Cruise betrokken raakte.
∙ Cruise & Limon: A Conversation (05:25) Een vrij kort een-op-een gesprek tussen regisseur en hoofdrolspeler, die vrij vlotjes het gehele opnameproces doorlopen.
∙ In the Wings (06:01) Een korte blik op wat personages die onder de vleugels van Cruise te zien zijn.
∙ Shooting American Made (04:16) Een blik op wat essentiële opnamelocaties.
∙ Flying High (04:50) Een korte impressie over de rol die het vliegen inneemt in de films, inclusief de ervaringen van Cruise als piloot.
∙ The Real Barry Seal (05:51) Een blik op de echte Barry Seal, iets dat met veel biografieën vaak ontbreekt. Met hulp van de zoon van Barry krijg je wat meer inzicht in zijn persoon.
American Made is niet alleen een goed gemaakte film, het toont ook nog maar eens dat Cruise een verdomd goede acteur is die een film moeiteloos kan dragen en eigenhandig naar een hoger niveau kan tillen. Na de mislukte poging om de Jack Reacher reeks verder uit te bouwen en ook The Mummy niet de succesvolle aftrap van het Dark Universe bleek, slaat Cruise hard terug met deze film. Na Edge of Tomorrow maakt hij met Doug Liman opnieuw een van zijn beste films, zeker van de laatste tien jaar. Een nieuwe Mission: Impossible is al in aantocht, waarin wordt gebroken met de ongeschreven regel dat er iedere keer een andere regisseur mag aantreden. Mocht Cruise in de toekomst nog een nieuwe regisseur zoeken in de franchise hebben wij in elk geval alvast een suggestie.
Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.