Aquaman
In 1985 redt vuurtorenwachter Tom Curry een bewusteloze vrouw die is aangespoeld op het strand. Zij blijkt koningin Atlanna van de onderwaterwereld Atlantis te zijn. Ze worden uiteindelijk verliefd en krijgen een zoon genaamd Arthur, die is geboren als half mens en de andere helft van Atlanteaanse afkomst, en bezit het vermogen om te communiceren met maritieme levensvormen. Atlanna wordt gedwongen om haar familie te verlaten en terug te keren naar Atlantis, waarbij ze haar adviseur Nuidis Vulko toevertrouwd om Arthur te trainen. Arthur verneemt dat zijn moeder geëxecuteerd is en Atlantis nu geregeerd wordt door zijn kwaadwillende halfbroer Orm, die probeert de zeven onderwater koninkrijken te verenigen en oorlog te voeren tegen de wereld aan de oppervlakte. Met hulp van Vulko en de beeldschone Mera moet Arthur het volledige potentieel van zijn ware bestemming ontdekking en Aquaman worden om Atlantis en het oppervlak te redden van Orm’s kwade plot.
Na zijn eerdere verschijning in “Justice League” en een hele korte cameo introductie in “Batman v Superman”, heeft Aquaman nu zijn eigen oorsprongsfilm in het DC Extended Universe. Dat deze superheld überhaupt zijn eigen solofilm heeft weten te krijgen is al opmerkelijk te noemen. Amper tien jaar geleden werd er in HBO serie “Entourage” zelfs nog de draak gestoken met een fictieve Aquaman film die alle box office records zou breken, onder regie van niemand minder dan James Cameron! Maar dit was nog in de tijd dat wij als kijker verwend werden met Nolan’s (inmiddels al legendarische) “The Dark Knight-trilogie”. Sindsdien is er onvoorstelbaar veel veranderd in het superhelden genre, waarbij DC Films vooral achter hun grote rivaal Marvel Studios aan moest hobbelen om een haast onoverbrugbare achterstand goed te maken. De grootste fout die de filmstudio maakte was om een even groots superheldenuniversum te creëren als het MCU. Na het matig ontvangen Batman v Superman en het zeer tegenvallende Justice League, lijkt het overkoepelende universum inmiddels verleden tijd en gaat de focus volledig op solofilms.
Regisseur James Wan, vooral bekend van “The Conjuring” films en “Furious 7”, waagde zich aan het soloproject van Aquaman, die voor lange tijd toch werd afgedaan als een vrij nutteloze toevoeging aan de DC-reeks. Wan verrast toch menigeen door een degelijke superheldenfilm te maken die het zelfs presteerde om de miljardgrens aan de wereldwijde bioscoopkassa’s te overschrijden. In eerste instantie zijn het vooral de vaardigheden van Aquaman die relatief zwak zijn in vergelijking met een Batman, Superman of Wonder Woman. Arthur Curry, zoals het alter ego van Aquaman bekend staat, is eigenlijk alleen machtig onder water. Zo kan hij vanzelfsprekend oneindig ademhalen onder water, heel snel zwemmen en praten met zeedieren. Wan weet exact welk materiaal hij in handen heeft en benadert deze op luchtige wijze. Niet openlijk satirisch, maar oneerbiedig genoeg om de kijker af te leiden van een toch wel lachwekkend karakter die tegen dolfijnen praat en een gigantisch zeepaard berijdt. Aquaman heeft enkele boeiende surrealistische momenten en de onderzee wereld ziet er bij vlagen oogstrelend mooi uit, maar sommige productie ontwerpen lijken op een gigantische variant van kitscherige items uit een aquarium.
Verhaaltechnisch gezien vermijdt Aquaman de doorgaans verplichte scènes, waarin een superheld ontdekt wie hij is en wat hij allemaal kan. In plaats daarvan concentreert de film zich veel op het vestigen van de gedetailleerde maar niet altijd even interessante mythologie van Atlantis, dat ooit de meest geavanceerde beschaving op aarde was, totdat hebzucht (en matige CGI) het naar de bodem van de zee bracht. Arthur zou degene kunnen zijn om de conflicterende populaties van boven en onder de zeespiegel weer bij elkaar te brengen. De slechterik van Aquaman is Arthur’s halfbroer Orm, schmierend gespeeld door Patrick Wilson en een miscast van de bovenste plank. Hij krijgt ook niet echt de mogelijkheid om zijn personage interessant te maken, maar zijn blonde drag uiterlijk is ver beneden peil en een lachwekkende verschijning. Jason Momoa daarentegen is een inspirerende castingkeuze. Met zijn lichaamsbouw en spiermassa is hij als een verfijnde bodybuilder, maar met precies de juiste aantrekkingskracht en dosis charisma om het kleurrijke personage uit de stripboeken eer aan te doen. Hij wordt vergezeld door Mera (Amber Heard), een roodharige aquawoman die met haar uitdagende groene bodysuit vooral doet denken aan Ariel uit “De Kleine Zeemeermin”.
Extra’s: Zoals we vaak zien bij superhelden-films, is ook de Blu-ray release van Aquaman flink gevuld met bonusmateriaal.
• Going Deep Into the World of Aquaman:(18:38) Een blik op de doorloop van het productieproces van start tot eind, inclusief de eerste ontwikkeling, setopbouw en kostuumontwerp.
• Becoming Aquaman (12:30) Acteur Jason Momoa verteld over zijn vertolking van het titelpersonage, zijn fysieke training voor de rol en ervaringen op de set.
• James Wan: World Builder (07:22) Extra feature over regisseur James Wan en hoe hij samenwerkt met anderen om het universum van Aquaman te bouwen.
• Aqua Tech (05:27) Een korte blik op het visuele aspect, met aandacht voor de belichting, decorontwerp en pre-visualisatie.
• Atlantis Warfare (04:27) Focust zich eveneens op de concept art en visuele ontwikkeling, alsmede de ontwerpen van de gadgets en wapen uit de film.
• The Dark Depths of Black Manta (06:21) Kort interview met acteur Yahya Abdul-Mateen II over zijn rol van het karakter Black Manta.
• Heroines of Atlantis (05:16) Aandacht voor de heldinnen Mera en Atlanna, gespeeld door Amber Heard en Nicole Kidman.
• Villainous Training (06:04) Acteur Patrick Wilson bespreekt zijn rol als Orm en de fysieke uitdagingen die het vereiste.
• Kingdoms of the Seven Seas (06:40) Acteur Dolph Lundgren brengt je mee op een tour door de koninkrijken uit de film.
• Creating Undersea Creatures (06:56) Deze extra richt zich voornamelijk op de unieke zeedieren die in de film voorkomen. Met veel concept illustraties en ontwikkelingsclips.
• A Match Made in Atlantis (03:03) Interview met Jason Momoa en Amber Heard over hun chemie op de set en enkele beelden van achter-de-schermen.
• Scene Study Breakdowns (09:45) Drie specifieke scenes worden uitgelicht, “Submarine Attack”, “Showdown in Sicily” en “The Trench”.
• “Shazam!” Sneak Peek: Een korte glimp op de aankomende DC-film.
Aquaman is een degelijke superheldenfilm die bij vlagen uitblinkt op visueel vlak, maar waarbij de overvloed aan computeranimatie tevens één van de grootste valkuilen uit de film is. Zo ziet de onderwaterwereld van Atlantis er grotendeels oogstrelend mooi uit, maar is het ook zo glad en kitscherig dat het soms lijkt op een levendig aquarium. Het script is verre van overweldigend, waarbij vooral een aantal cheesy dialogen enkele wenkbrauwen zullen doen fronzen. Regisseur James Wan houdt de film met dit kaliber bronmateriaal gelukkig nog wel behoorlijk luchtig, al wordt de humor echt gevat of origineel, zoals concurrent Marvel dat wel deed met bijvoorbeeld “Thor Ragnarok”. Jason Momoa bewijst overigens wel dat hij de spieren en het magnetisme heeft om een titelrol als deze te spelen, en hij houdt deze film dan ook nog enigszins overeind. Aquaman is een wisselvallige blockbuster met een overkill aan CGI en een rommelig script, maar wordt gered door de visuele effecten en een waardige hoofdrolspeler.
Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.