Argylle
Elly Conway is een introverte schrijver van spionageromans die samenwoont met haar kat Alfie en zojuist het vijfde deel heeft voltooid in de door haar gecreëerde en zeer populaire Argylle-reeks. Haar leven komt totaal op zijn kop te staan als Elly tijdens een treinreis uit een hinderlaag gered door Aidan, een echte spion. Hij legt haar uit dat een slinkse organisatie, bekend als de Division, haar als doelwit heeft genomen omdat haar romans schijnbaar hun toekomst voorspellen. Aidan reist met Elly en Alfie naar Engeland, in de hoop dat haar volgende hoofdstuk zal onthullen hoe ze de divisie kan stoppen. Echter, als Elly het vermoeden krijgt dat ook Aidan het op haar heeft voorzien, roept ze de hulp in van haar ouders. Dit zet een kettingreactie in gang die leidt tot een schokkende waarheid.
Kingsman: The Secret Service was in 2014 een verrassend groot succes. Regisseur Matthew Vaughn, die eerder al zeer succesvol was met films als Stardust, Kick-Ass en X-Men: First Class, gaf met de film een satirische draai aan de klassieke spionagethriller. De film speelde enerzijds leentjebuur bij de James Bond- franchise, terwijl het zich daar anderzijds ook weer van wist te onderscheiden door er een dosis extreme absurditeit in te gooien. De film kreeg twee vervolgen, maar blijkbaar was het voor Vaughn tijd om zijn horizon te verbreden. Toch ligt Argylle is het verlengde van de films, iets wat aan het eind van de film overigens nog even dubbel en dwars onderstreept wordt. Liefhebbers van het werk van Vaughn weten intussen wat ze kunnen verwachten en direct vanaf de eerste scène lijkt Vaughn er zichtbaar plezier te beleven aan het trotseren van de kijkers’ verwachtingen.
Op papier ziet het er weer allemaal geweldig uit. In de hoofdrol zien we Bryce Dallas Howard als Elly Conway. De actrice die vooral bekend is uit de Jurassic World-films liet zich bij het laatste dino-avontuur uit over de verzoeken van de makers om wat gewicht te verliezen en lijkt dat dit keer naast zich neer gelegd te hebben. Terecht want het komt haar vertolking als introvert kattenvrouwtje zeker ten goede qua geloofwaardigheid. Al is het nog maar de vraag hoe belangrijk dit is in een absurdistische orgie van Vaughn, maar daar komen we later op terug. Verder pronkt Henry Cavill overal vooraan op het promotiemateriaal, maar is zijn rol in de film toch een stuk beperkter. Wat dat betreft is het aandeel van Sam Rockwell een stuk groter. Verder zit de cast vol met grote namen als Bryan Cranston, John Cena, Samuel L. Jackson en zelfs zangeres Dua Lipa mag in de openingssequentie even op komen draven.
De film begint an sich alleraardigst, met een soort filmversie van de gedachten van Elly die zij op papier probeert te zetten. Niet erg origineel, maar aardig gevonden en hooguit wat ontsierd door een overdosis aan niet altijd even overtuigend CGI-gebruik. Helaas wordt het verhaal vanaf dat moment al snel gekker en gekker. Het lijkt bijna of het script (als daar al sprake van is) tijdens de vrijmibo tot stand is gekomen. De cast lijkt er wel lol in te hebben, maar het is allemaal vreselijk vergezocht. Helaas helpt Vaughn ook niet bepaald om het gareel in toom te houden, want ook hij slaat al snel door in zijn absurdisme, waarbij hij de kijker ook nog eens om de oren slaat met werkelijk de ene plotwending na de andere. Het is bijna niet bij te houden en uiteindelijk kom je als kijker op het punt dat het je ook nog maar weinig uitmaakt en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.
Argylle is een tamelijk oninteressante, volstrekt ongedoseerde, in energydrank gedompelde achtbaanrit waar de lol echt veel te snel vanaf is. Natuurlijk is de cast behoorlijk indrukwekkend te houden, maar het valt Vaughn volledig te verwijten dat hij de boel niet in toom weet te houden. Nu had hij altijd al een wat absurdistische stijl, maar eerder leverde dit nog topvermaak op in de vorm van bijvoorbeeld Kick-Ass en Kingsman: The Secret Service. Die kwaliteit is dit keer ver te zoeken. Het is naast de regie van Vaughn mede te danken aan de compleet belachelijke en ook nog eens onnodige ingewikkelde plot en een veel te lange looptijd. Vaughn is er zelf overigens zeer over te spreken getuige zijn plannen voor een trilogie en het feit dat hij tijdens de credits een link legt met zijn Kingsman-franchise. Of dat verstandig is wagen wij te betwijfelen, want gezien het weinig enthousiaste onthaal van Argylle is het sowieso maar de vraag of de beoogde trilogie wel van de grond komt.
Beoordeling
- Eindcijfer