Bibi & Tina

Informatie

RegieDetlev Buck
Jaartal2014
Releasedatum29-09-2015
Speelduur101 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastSarah Nauta, Julia Nauta, Vajèn van den Bosch, Matthew Mitchel, Jan Nonhof, Louis van Beek en Joost Claes

Bibi is een meisje dat bijzondere heksenkrachten bezit. Samen met hartsvriendin Tina brengt zij de zomervakantie door op kasteel Falkenstein, waar ze samen hun passie voor het paardrijden uitoefenen. Deze zomer gaat echter niet zonder de nodige problemen voorbij. Zo verschijnt de mysterieuze en vooral onbetrouwbare Sophia ten tonele. Zij heeft het voorzien op Alexander, het vriendje van Tina. Maar ook komt de rijke zakenman Hans Kakmann naast het erfgoed wonen. Hij probeert uit alle macht topveulen Sokrates te bemachtigen en Bibi wordt daarin zwaar op de proef gesteld. Niet alleen haar geliefde Sokrates staat op het spel, maar ook haar vriendschap met Tina.

In Duitsland zijn ze nogal gek op het maken van kinderfilms en regisseur Detlev Buck doet dan ook een duit in het zakje met de jeugdfilm Bibi & Tina – Der Film. Niet zonder succes overigens, want in hetzelfde jaar werd ook het vervolg ‘Bibi & Tina: Voll verhext!’ uitgebracht en er staan nog twee films in de planning voor 2016. Helaas zullen de films alleen genietbaar zijn voor paardenmeisjes, want als algemene kinderfilm is het geheel niet om aan te zien. Buiten het feit om dat de effecten fiks ondermaats zijn, is het verhaal ook gewoon niet leuk. De film schijnt bedoeld te zijn voor kinderen van vijf tot zeven jaar oud, maar de verveling slaat al snel toe.

Bibi en Tina zijn twee ietwat saaie meisjes die gespeeld worden door de jonge actrices Lina Larissa Strahl en Lisa-Marie Koroll. Wanneer de hoogst irritante Hans Kakmann ook nog eens zijn intrede doet zal je weinig zin meer hebben om door te kijken. Dit wordt ook nog eens gecombineerd door de verschrikkelijk gekleurde kleding die de gehele cast draagt. Het irritatieniveau woekert dan ook al snel in de film naar een hoogtepunt wanneer de kijker doodgegooid wordt met de vele liedjes. De teksten zijn in de Nederlandse nasynchronisatie bar slecht. Dit zal overigens niet alleen aan de trieste vertaling liggen, maar zijn oorsprong vooral ook vinden in de originele Duitse liedjes. Toch is dit slechts het begin van de vele problemen waar de film mee te kampen heeft.

Zo is het verhaal saai en de opbouw warrig, iets wat zelf de kleinsten zal opvallen. Na een kleine dertig minuten zal je kroost dan ook verveeld raken, want er gebeurt gewoonweg veel te weinig in de film. Het camerawerk is daarnaast ook van bedroevend niveau en als we al deze punten bij elkaar opsommen kan je je afvragen waarom deze film zoveel succes beleefde bij onze oosterburen. Valt er dan nog wel iets goeds te melden over Bibi & Tina? Helaas moet dat beantwoord worden met een volmondige ‘nee!’. Nergens lijkt de film ook maar een poging te doen om spannend te worden of met leuke grappen te komen. Als Bibi een puistje van Tina op het voorhoofd van Sophie tovert is het de bedoeling dat je plat ligt van het lachen. Helaas tovert het alleen een grimas op je gelaat en naar het einde toe moet triest genoeg de gifbeker helemaal leeg.

Extra’s: Het meest positieve dat we kunnen melden is dat er geen extra’s op de schijf te vinden zijn. Toch had het misschien een idee geweest om de trailer van het vervolg op de schijf te zetten of misschien een korte documentaire over paarden.

Bibi & Tina galoppeert vanaf de eerste minuut bergafwaarts. Het feit dat de film een eeuwigheid lijkt te duren (ondanks de beperkte speelduur van anderhalf uur), zorgt ervoor dat het prulverhaaltje nodeloos wordt uitgesmeerd. Wellicht is de film nog genietbaar voor de paardenmeisjes, maar als je kroost daar niet toe behoort zullen zij zich vrijwel zeker binnen een half uur gaan vervelen. De vele liedjes die de film bevat zijn tenenkrommend slecht en het acteertalent van de gehele cast doet dit helaas niet vergeten. Hoewel er uit Duitsland met grote regelmaat erg leuke kinderfilms komen is Bibi & Tina er absoluut een om te mijden.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek