Bridge of Spies
Ten tijde van de Koude Oorlog wordt de advocaat James Donovan gevraagd om een Russische spion bij te staan die is opgepakt in Amerika. Tegelijkertijd stort het spionagevliegtuig van de Amerikaan Francis Gary Powers neer op Russisch grondgebied waarmee hij in handen komt van de Russen. Om Powers weer veilig thuis te krijgen, wordt Donovan door de CIA naar Oost Berlijn gestuurd om daar met de Russen te onderhandelen over zijn vrijlating. Als Donovan erachter komt dat de Russen ook de Amerikaanse student Frederic Pryor gevangen houden, zet hij alles op alles om beiden mannen weer veilig thuis te kunnen krijgen.
Nadat Spielberg de vierde Indiana Jones film had opgenomen met Harrison Ford grapte hij dat hij nu weer een film moest maken met Tom Hanks in de hoofdrol zodat hij met beide acteurs evenveel zou hebben geregisseerd. Door de drukke agenda’s van beide heren duurde het echter tot 2015 voor deze vierde samenwerking er uiteindelijk in zat. Wederom met succes overigens, want net als met hun vorige samenwerkingen is ook Bridge of Spies een meer dan prima film geworden. De heren lijken hierbij overigens patent te hebben op een verhaal dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Zo handelt ook Bridge of Spies rondom een waargebeurd verhaal, waarin de advocaat James Donovan centraal staat.
Donovan werd in Amerika vooral bekend door zijn bijdrage aan de onderhandelingen met Cuba, maar bewees een paar jaar daarvoor al zijn onderhandelingstechniek door piloot Powers weer veilig thuis te krijgen. Een film met veel dialoog als gevolg dus, maar gelukkig is dat met een hoofdrolspeler als Tom Hanks geen straf om naar te kijken. Daar komt nog eens bij dat de film genoeg spanning met zich meebrengt om de 143 minuten durende zit meer dan aangenaam te maken. Dat komt vooral omdat Spielberg de vele dialogen afwisselt met wat meer actie georiënteerde scenes die nergens de boventoon voeren, maar de kijker net wel even die impuls geven om de aandacht vast te kunnen houden.
Het tempo van de film zal overigens niet voor iedereen zijn weggelegd, want wie met Bridge of Spies denkt een thriller van formaat in huis te hebben gehaald komt waarschijnlijk bedrogen uit. Spielberg neemt dan ook de tijd om het bijzondere verhaal van James Donovan te vertellen, met de lange speelduur als gevolg. Gelukkig weet hij hierbij de balans prima in de film te houden waardoor de film nooit ergens als een saaie film zal aanvoelen. De prachtig geschoten beelden van cameraman Janusz Kaminski, sinds hun samenwerking voor Schindler’s List de vaste rechterhand van Spielberg, maken het plaatje af. We kunnen dan ook stellen dat ook deze vierde samenwerking tussen Spielberg en acteur Tom Hanks er eentje is van wereldformaat.
Extra’s: Een film die gebaseerd is op ware gebeurtenissen vraagt natuurlijk om wat achtergrondinformatie en die krijgt Bridge of Spies dan gelukkig ook door de nodige extra’s. Met vier zeer interessante documentaires wordt er gekeken naar het ware verhaal achter de film en hoe deze tot stand is gekomen. Making of beelden worden afgewisseld met interviews waarin ook nabestaanden en zelfs de echte Frederic Pryor aan het woord komen waardoor de extras eigenlijk net zo interessant zijn als de hoofdfilm zelf.
Bridge of Spies is een meer dan geslaagde vierde samenwerking tussen regisseur Steven Spielberg en acteur Tom Hanks. Wederom ligt een ware historische gebeurtenis ten grondslag aan de film die met zijn 143 minuten best aan de forse kant is. Gelukkig weet Spielberg met zijn goede gevoel voor timing te voorkomen dat de film inzakte en weet hij steeds op het juiste moment een passende impuls te geven om daarmee de aandacht van de kijker te behouden. Bridge of Spies ging misschien niet de boeken in als één van de meest succesvolle films van 2015, maar mag zich zeker wel rekenen tot één van de beste titels van vorig jaar en is dan ook meer dan de moeite van het kijken waard.
Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.