Cape Town
Mat Joubert werd gezien als de beste rechercheur van Kaapstad. Totdat zijn vrouw Lara werd vermoord bij een undercoveroperatie. Sindsdien zit Mat in een neerwaartse spiraal. Hij is uit vorm en een kettingroker die wel van een glas alcohol houdt. De nieuwe leiding van het politiecorps eist van zijn personeel dat het fysiek en mentaal in topconditie is. Mat krijgt zes maanden de tijd om gezonder te gaan leven en weer in vorm te raken. Ondertussen krijgt Mat een nieuwe partner toegewezen, Sanctus Snook, een voormalig lid van het HAWKS-eliteteam. Dat Lara bij hetzelfde team zat, lijkt Mat geen toeval. De heren krijgen de leiding over een moordonderzoek op succesvolle zakenmannen. Allen worden gevonden met een masker op en zijn vermoord met hetzelfde wapen. Ergens anders in Kaapstad worden jonge vrouwelijke modellen gedrogeerd, verkracht en vermoord. Mat en Sanctus ontdekken al snel een verband tussen de moorden.
De Engelstalige miniserie Cape Town is gebaseerd op de tweede roman, getiteld Feniks (Dead Before Dying uit 1996), van de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer. Dit is de eerste roman van Meyer waarvoor filmrechten werden verkregen. De Zuid-Afrikaan Johann Potgieter begon met het schrijven van een scenario. In 2008 legde hij hier de laatste hand aan, waarna het scenario jaren lag te verstoffen. Totdat de Duitse Annette Reeker, hoofd van een Duitse productiemaatschappij, de rechten opkocht. Op dat moment was er echter nog geen tv-zender geïnteresseerd. Reeker besloot zelf de pen ter hand te nemen en het scenario te (her)schrijven. De Engelse auteur Mark Needham vertaalde deze vervolgens van het Duits naar het Engels. Hierna wist Reeker de productie verder van de grond te krijgen met eigen geld, naar het schijnt zo’n 6 miljoen euro. Uiteindelijk was Cape Town voor het eerste te zien op 23 juni 2016 op de Poolse zender TVN. Kortom, een productie met een interessante geschiedenis. Helaas is in het verleden wel al vaak gebleken dat vertragingen het productieproces meestal niet ten goede komen.
Wat Cape Town betreft schijnt de serie tegen te vallen als je bekend bent met het bronmateriaal van Meyer. Indien dat niet het geval is kijkt de serie heerlijk weg. Eerlijk is eerlijk, het verhaal is vrij eenvoudig. Zo hebben we natuurlijk al vaker een getroebleerde rechercheur gezien, die geesten uit het verleden onder ogen moet komen. Gelukkig gebeurd er genoeg in Cape Town, waardoor de serie boeiend blijft om naar te kijken. Dit is vooral te danken aan de meerdere verhaallijnen die goed met elkaar verbonden zijn. Cape Town betekend natuurlijk Kaapstad, bijgenaamd de Moederstad. De stad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie West-Kaap en is internationaal bekend om de ligging aan de voet van de Tafelberg. Deze berg heeft een kenmerkend platte bovenkant, ligt 1.086 meter boven het zeeniveau en is ongeveer 3 kilometer breed. Uiteraard is gebruikt van gemaakt van de prachtige natuur en de kenmerkende ligging in de cinematografie. Zo zien we met regelmaat indrukwekkende beelden van Kaapstad voorbijkomen.
Voor een serie die zich in Zuid-Afrika afspeelt is het opvallend dat de meeste acteurs uit het buitenland komen. Jammere hiervan is dat bij veel acteurs het accent van land van herkomst te horen is. Het meest valt dit op bij de Noorse acteur Trond Espen Seim, die de rol van Mat Joubert speelt. Hij is onder andere bekend van zijn rol als Varg Veum, in de 12 delen tellende gelijknamige filmreeks. Niet de minste acteur dus en gelukkig is hij qua voorkomen dan weer wel perfect gecast. Hij ziet er namelijk gefrustreerd en uit vorm uit. Naast hem zien we de Oostenrijkse acteur Boris Kodjoe als Sanctus Snook. Ook hij is qua voorkomen perfect gecast, als de vlotte rechercheur die dingen volgens de regels doet. Zitten er dan helemaal geen Zuid-Afrikaanse acteurs in deze serie? Jawel, zo is Arnold Vosloo, bekend van Hard Target en The Mummy, gecast als de badguy Robin van Rees. Kortom, een bond gezelschap aan acteur, waarvan niet iedereen even goed gecast is.
Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen.
Cape Town is een miniseries die, naar het schijnt, het bronmateriaal niet genoeg eer aandoet. Ben je daarentegen niet bekend met de roman Dead Before Dying van Deon Meyer dan is Cape Town een lekker tussendoortje. Het verhaal is niet heel vernieuwend, maar kijkt daarentegen wel heerlijk weg. De casting van Cape Town is opmerkelijk te noemen. Het merendeel van de acteurs komt namelijk niet uit Zuid-Afrika. Hierdoor zijn duidelijk accenten zijn te horen, zoals bij de Noorse acteur Trond Espen Seim. Als je jezelf hier overheen kunt zetten is dit verder niet heel storend. Groot pluspunt is de cinematografie, die een mooi visitekaartje is voor het toch al populaire Kaapstad.
Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.