Captain America: Civil War
Steve Rogers, beter bekend als Captain America, leidt een groep van nieuwe Avengers die het doel hebben om de mensheid te beschermen. Na een zoveelste incident waarbij onschuldige burgers vallen, grijpt de overheid echter hard in en pleit ervoor om de Avengers onder toezicht te plaatsen. Rogers wil echter voor de mensheid blijven strijden zonder bemoeienis van hoger hand, maar deze beslissing zet hem lijnrecht tegenover Tony Stark die er juist wel voor kiest om de superhelden onder supervisie te plaatsen. Het zet de voormalige vrienden tegenover elkaar waarbij de toekomst voor het voortbestaan van de Avengers voor eens en voor altijd wordt beslist.
Voor liefhebbers van superheldenfilms is deze derde film rondom Captain America misschien wel dé titel waar dit jaar het meest naar uitgekeken werd. Niet zo zeer omdat Captain America een populair karakter is, maar meer omdat de film in al zijn facetten leek aan te voelen als een volgende Avengers-film. En laten we eerlijk zijn: die hadden we nodig om de smaak weg te spoelen na het toch ietwat tegenvallende Age of Ultron die vorig jaar in de bioscopen draaide. De grote vraag is echter of het de gebroeders Russo is gelukt om inderdaad de tweede Avengers-film te overtreffen en wellicht ook nog in de buurt te komen van hun eigen Winter Soldier (de tweede solofilm van Captain America uit 2014) dat bij Marvel-fans goed in de smaak viel. Gelukkig valt die vraag met een volmondig ‘Ja!” te beantwoorden.
Ondanks dat de film de naam van Captain America draagt, valt niet te ontkennen dat de film meer een film is rondom de Avengers. Zoals de promotiecampagne ons al deed beloven is de film tot de nok toe gevuld met bekende helden uit de vorige films en zijn daar zelfs nog een paar nieuwe namen aan toegevoegd. Grootste valkuil hierbij is dat overdaad schaadt (een euvel waar onder andere de derde Spider-Man film mee onderuit ging), maar de Russo Brothers weten de balans er prima in te houden waardoor iedere held, nieuw of oud, de juiste hoeveel tijd op het scherm krijgt. Bekende helden moeten het met iets minder minuten doen dan de nieuwelingen, maar ook dat wordt gelukkig niet overdreven. Niet voor niets krijgen deze nieuwe namen als Black Panther en Spider-man in de aankomende jaren hun eigen films, waardoor er ook voor hun eigen films nog genoeg overblijft om de karakters pas echt bij het publiek te introduceren.
De meeste tijd is uiteraard ingeruimd voor Steve Rogers a.k.a. Captain America die maar moeilijk om kan gaan met het akkoord dat op tafel ligt om de Avengers aan banden te leggen. Daarnaast steekt ook zijn oude vriend Bucky Barnes, beter bekend als The Winter Soldier, weer de kop op, wat Rogers in een moeilijke spagaat brengt tussen de kanten waaruit hij lijkt te moeten kiezen. De aanhoudende druk van Tony Stark maakt het er ook niet bepaald makkelijker op wat uiteindelijk resulteert in een splitsing tussen de Avengers. Zoals de trailer al lichtjes weggaf is een strijd tussen beiden kampen onvermijdelijk en haast vanzelfsprekend het hoogtepunt van de 145 minuten durende film. Het is ook precies het moment dat de film pas echt op stoom lijkt te komen en de fans precies dat krijgen waar ze zo erg naar hebben uitgekeken.
Maar gelukkig brengt Civil War meer dan een simpele onderlinge strijd tussen de Avengers en speelt er veel meer onder de oppervlakte dan op het eerste gezicht lijkt. Zaken uit het verleden steken weer de kop op, maar ook richting de toekomst worden er genoeg lijntjes uitgegooid om de ware fan te doen smullen en reikhalzend doen uitkijken naar de toekomst van het Marvel Cinematic Universe. Een laatste punt wat zeker genoemd moet worden is Tom Holland die zijn opwachting maakt als Spider-Man en daarmee ons in één oogopslag de vorige vertolkers bijna doet vergeten. Hij zet de webslingerende held en zijn alter ego Peter Parker (of is het andersom?) op een geweldige wijze neer en mag zich zeker rekenen tot één van de hoogtepunten van de film. Laat die solo-film van Spider-Man maar snel komen!
Captain America: Civil War is zoals te verwachten viel meer een Avengers-film, maar dat vergeef je de makers meteen als de aftiteling over het scherm rolt. Civil War spoelt met het grootste gemak de nare bijsmaak van Age of Ultron weg en bouwt het Marvel Cinematic Universe op een fantastische wijze verder uit. Daar komt nog eens bij dat de gebroeders Russo de balans tussen alle superhelden prima weten te vinden en de actiescènes, hoeveel soms iets te onoverzichtelijk gefilmd, iedere minuut genieten geblazen zijn. Civil War is zonder twijfel één, zo niet de, sterkste titel uit de stal van Marvel en doet vooral uitkijken naar meer, nog veel meer van dit soort heerlijke en vermakelijke films die Marvel Studios voor de toekomst nog op de planning heeft staan.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.