Carol
New York, begin jaren 50. Therese werkt in een warenhuis in Manhattan, maar leidt niet het leven waar ze ooit van droomde. Dit verandert als ze tijdens haar werk Carol ontmoet, een verleidelijke vrouw met klasse die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De twee hebben direct een klik en als de terughoudendheid meer en meer vervaagt, wordt hun band snel intenser. Echter, als hun verboden relatie uitkomt gebruikt Carols man deze tegen haar door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Nu hun liefde meer en meer onmogelijk lijkt ontvluchten Carol en Therese de situatie, maar juist deze stap zorgt ervoor dat hun liefde nog meer onder druk komt te staan.
Nadat Patricia Highsmith thrillers als Strangers on a Train en The Talented Mr. Ripley schreef volgde in 1952 het boek The Price of Salt, een roman die het liefdesverhaal vertelt tussen twee vrouwen. Het is iets wat in de jaren vijftig de nodige stof deed opwaaien, dit terwijl Highsmith het boek deels op haar eigen ervaringen baseerde. Zo werd ook zij verliefd op een oudere blonde dame en op een dame die door hun geheime relatie de voogdij over haar dochter dreigde kwijt te raken. Mede door deze gevoelige feiten werd het boek in eerste instantie uitgebracht onder het pseudoniem Claire Morgan. De benadering van de regisseur vertaalt dit prachtig naar het scherm en zorgt ervoor dat alle puzzelstukjes op z’n plek vallen.
De regisseur in kwestie is Todd Haynes, die die eerder naam maakte met Far from Heaven en Velvet Goldmine. Ondanks dat hij met zijn visie dicht bij het boek is gebleven is er wel voor gekozen om de titel aan te passen. Toch is de film, ondanks dat de titel verwijst naar Carol, vooral een coming-of-age film over Therese. En ondanks dat Cate Blanchett wederom een sterke rol neerzet is het vooral Rooney Mara die indruk weet te maken. Hoe zij de onzekerheid neerzet van een vrouw die ontdekt dat zij ook op vrouw vat maakt Carol echt haar film. Het zal dan ook niemand verbazen dat Mara op het filmfestival van Cannes door de jury werd uitgeroepen tot beste actrice.
Toch valt niet voorbij te gaan aan de prestatie van Blanchett. Zij is de laatste jaren flink op dreef met een reeks sterke rollen die haar niet voor niks meerdere prijzen opleverde, met de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in Blue Jasmine als ultieme bekroning. En ook de rol van Carol, een chique vrouw met klasse, is haar op het lijf geschreven. Maar niet alleen het sterke bronmateriaal en de actrices brengen de film naar een hoger niveau, ook qua vormgeving klopt alles. Zo wordt het decor van de jaren vijftig optimaal benut en versterkt dit het effect dat de verboden liefde heeft enorm, waar dit in een hedendaagse setting helemaal niet zo bijzonder meer zou zijn geweest.
Extra’s: De Blu-ray disc is naast de trailer voorzien van twee extra’s, namelijk een making of en een behind the scènes. Bij de making of krijg je in een klein kwartier de nodige achtergrond informatie over het verhaal. Het maken van de film zelf wordt echter wat onderbelicht. De 17-minuten durende blik achter de schermen laat ook precies dat zien, geen interview of voice-over en zelfs geen ondertiteling.
Carol toont ons het meeslepende verhaal van een verboden en onmogelijke liefde tussen twee vrouwen. Regisseur Haynes doet het bronmateriaal eer aan en wordt hierbij geholpen door de fenomenale vertolking van zowel Rooney Mara als Cate Blanchett. Dat het verhaal zich afspeelt tegen het decor van het New York van de jaren 50 versterkt het verhaal alleen maar. Het maakt van Carol een prachtige film met een warm en teder verhaal, waarbij het totaal plaatje helemaal klopt. Een must voor iedere filmliefhebber.
Met dank aan Homescreen voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.