Cinderella
De levendige Ella wordt geteisterd door haar stiefmoeder en stiefzusters. In plaats van wanhopig te worden of op te geven, blijft ze trouw aan de laatste woorden van haar echte moeder: “Houd moed en wees vriendelijk”. Op een dag ontmoet ze een opmerkelijke man in het bos, die net zo is als zij. Ze besluit om haar lot in eigen handen te nemen, in de hoop dat hem weer zal zien.
Veel mensen, jong en oud, kennen het sprookje Cinderella, in Nederland beter bekend als Assepoester. Er zijn verschillende versies van het sprookje, maar de versies van de gebroeders Grimm en Perrault zijn het bekendste. In het jaar 1950 besluit Walt Disney om van dit sprookje een animatiefilm te maken. Hierdoor werd het sprookje nog bekender en bijna ieder kind heeft deze film dan ook weleens gezien. Vele jaren later, aan het begin van dit decennium, besloot Disney om een ‘live action movie’ te maken van het sprookje. Dit betekent dat echte mensen het sprookje tot werkelijkheid laten komen en Cinderella dit keer zo nieuw leven wordt ingeblazen. Helaas is het eindresultaat van een live-action movie niet altijd even goed. Zo wordt er vaak afbreuk gedaan aan het origineel waardoor het grote publiek afhaakt en men er geen tweede keer meer naar omkijkt. Gelukkig is dat bij deze film niet het geval, wat vooral te danken is aan regisseur Kenneth Branagh. Hij heeft ervoor gezorgd dat de film zo dicht mogelijk bij het originele verhaal blijft. Hij heeft niet alleen gekeken naar de animatiefilm, maar ook heeft hij de originele verhalen gelezen zodat het sprookje intact zou blijven. Toch zijn er een paar kleine dingen veranderd of toegevoegd aan de film, maar deze toevoegingen zorgen ervoor dat we meer inzicht krijgen in de personages waardoor we nog meer van de personages gaan houden.
Branagh heeft samen met zijn team een blik aan bekende acteurs opengetrokken. Zo zien we Cate Blanchett als de verschrikkelijke stiefmoeder. Blanchett speelt haar rol voortreffelijk en ze maakt goed duidelijk waarom je zo’n hekel krijgt aan de stiefmoeder. (Cinder)Ella wordt vertolkt door Lily James, wat niet voor iedereen een bekende naam zal zijn, maar ook zij laat een knap staaltje acteerwerk zien. Ze weet Ella precies zo neer te zetten zoals de schrijvers ooit bedacht hebben, namelijk als een levendige jonge vrouw met een hart van goud. Natuurlijk komt er een goede fee in de film voor, want zonder goede fee geen Cinderella. Deze goede fee wordt door niemand minder gespeeld dan door Helena Bonham Carter. In de animatie film is de goede fee een beetje warrig en er niet helemaal bij en Carter doet hier nog een schepje boven op. Het zorgt ervoor dat de goede fee nog verwarder oogt en grappig wordt. We missen nog een acteur in dit rijtje, want er is natuurlijk ook nog een prins in dit verhaal. Richard Madden speelt deze prins, die voor deze film ook een naam heeft gekregen: Kit. Niet direct een naam die je zou verwachten in een sprookje, maar zijn glimlach maakt een hoop goed.
Zijn er dan geen minpunten aan de film? Daarover kunnen we kort zijn, want eigenlijk zijn die er niet. Het decor van de film is prachtig en geeft je als kijker precies het juist gevoel. Als we bijvoorbeeld aankomen bij de scène van het bal, worden al je dromen werkelijkheid. Alle details zijn tot in perfectie uitgewerkt en zoals je kan zien in de extra’s zijn alle vijfhonderd figuranten ook van top tot teen perfect aangekleed en opgemaakt. Toch zullen er ook kijkers zijn die de film helemaal niks vinden en dan doelen we vooral op de mensen die van verandering houden. Vaak krijgen sprookjes van vroeger dan ook een hedendaags sausje als ze verfilmd worden. Hierdoor wordt het verhaal wat echter en gebeuren er geen dingen die nu niet meer zouden kunnen. Want welk meisje laat zich zo behandelen door haar stiefmoeder en welk meisje gaat er zonder over na te denken achter een man aan die ze pas één keer gezien heeft? Dit kan je jezelf allemaal afvragen, maar als je van het origineel houdt dan zit je bij deze film helemaal goed. En het is niet voor niks een sprookje, nietwaar?
Extra’s: Met meer dan een uur aan extra’s heb je naast de hoofdfilm genoeg om naar te kijken. Zo vertellen de makers bij ‘een sprookje komt tot leven’ hoe ze het originele verhaal hebben gebruikt voor deze live action film. Vervolgens laten ze bij ‘leuke kostuumtesten’ zien hoe de kostuums eruit zien zonder extra belichting en filters. Bij ‘het bal’ aangekomen lopen er meerdere make-up artiesten rond en vijfhonderd figuranten. Allen zorgen ze voor een verbluffend eindresultaat wat in de film terug is te zien. Kenneth Branagh had in eerste instantie een ‘alternatieve openingsscène’ in gedachte en die is ook bijgesloten. Deze duurt net iets langer en laat de kijker nog meer kennis maken met de ouders van Ella. Ben je benieuwd naar de kleinste acteurs van de film? Bij ‘Ella’s wollige vriendjes’ komen alle dieren voorbij. Tot slot zit er voor de Frozen liefhebbers een kort filmpje bij, genaamd ‘Frozen Fever’. Dit is een klein nieuw verhaaltje over Anna’s verjaardag.
Cinderella doet wat het belooft, het sprookje wordt werkelijkheid. Je gaat geloven dat liefde op het eerste gezicht bestaat. Dat de goedheid in de mens blijft, zolang je er maar in blijft geloven. Alles klopt aan de film, zeker als je van het origineel houdt, zelfs de kleine muizen familie is er weer bij. De Blu-ray is goedgevuld en geeft het publiek ook eindelijk wat zoveel verzocht werd: een (kort) vervolg op Frozen. Cinderella zelf is niet alleen voor de kleinste onder ons, want ook voor de volwassenen is er meer dan genoeg om van te genieten bij deze film.
Met dank aan Disney Nederland voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.