Denial
Deborah Lipstadt is een Amerikaanse professor in Holocauststudies. Tijdens een toespraak wordt zij onderbroken door David Irving, een Nazi-Duitse wetenschapper. Via het hooggerechtshof probeert hij om haar boek uit de schappen te laten halen, een boek waarin zij hem bestempelt als Hitler-fanaat en iemand die feiten verdraait; hij ontkent de Holocaust. In het Verenigd Koninkrijk ligt de bewijslast bij de beschuldigde en hierdoor is het aan Lipstadt en haar juridische team, onder leiding van advocaat Anthony Julius en barrister Richard Rampton, om aan te tonen dat de Holocaust daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en Irving hierover heeft gelogen. Ter voorbereiding bezoeken Lipstadt en Rampton concentratiekamp Auschwitz en vragen zich af hoe zij kunnen beseffen wat voor ieder als ontegenzeggelijk feit te boek staat.
Wat als iemand de Holocaust ontkent? Hoe kan je aantonen dat er daadwerkelijk miljoenen Joden zijn omgebracht? Fotomateriaal is er niet en de plaatsen delict zijn grotendeels vernietigd. Het zijn vragen die centraal staat in rechtbankdrama Denial, gebaseerd op het boek van Deborah Lipstadt ‘History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier’. Dit boek handelt om een waargebeurd verhaal en één van de meest spraakmakende processen uit de Britse geschiedenis. In 1993 publiceerde de Amerikaanse historica en docente Lipstadt namelijk het boek ‘Denying the Holocaust’, waarin zij David Irving als ontkenner van de Holocaust bestempelde en zijn geloofwaardigheid als auteur in twijfel trok. Op zijn beurt klaagde hij haar in 1996 aan wegens smaad en het proces dat volgde zou de belangrijkste juridische beproeving op het gebied van Holocaustontkenning en vrijheid van meningsuiting van de twintigste eeuw worden. Het vormt de basis van dit degelijke rechtbankdrama.
Aan het roer staat Mick Jackson, die in een ver verleden verantwoordelijk was voor films als The Bodyguard en Volcano. De hoofdrol van de film is voor Rachel Weisz, die hier in de huid kruipt van Deborah Lipstadt. Weisz werd ooit bekend met popcornblockbuster The Mummy, maar in de hierop volgende jaren liet zij zien van vele markten thuis te zijn. Zo was zij te zien in het prachtige The Fountain, het historische Agora, actievehikel Bourne Legacy en het sterke Youth. Helaas zien we haar hier niet op haar sterkst. Wellicht komt dat vooral ook door Timothy Spall, die de rol van David Irving vertolkt. Spall is onder het grote publiek vooral bekend van zijn rol in de Harry Potter-films, maar zet als extreemrechtse ontkenner van de Holocaust één van zijn beste rollen neer. Dit is deels te danken aan de verder uitstekende casting. Dit geldt namelijk ook voor Tom Wilkinson en Andrew Scott, die beide gecast zijn als essentieel onderdeel van het juridisch team. Beide zijn duidelijk in hun element.
Laten we duidelijk zijn, Denial is een rechtbankdrama. Vaak zijn deze taaie kost en kan je rekenen op een lange zit, maar gelukkig valt dit bij Denial alles mee. Dit is niet alleen te danken aan de prima acteerprestaties, maar ook aan het opmerkelijke en zeer interessante verhaal. Toch is het jammer dat de film nergens echt weet te verrassen. Het verhaal verloopt zonder echte verrassingen, waardoor de kijker met een knagend gevoel achterblijft dat er meer in had gezeten. Puntje bij paaltje zal er meer nagepraat worden over de zaak waar de film om draait, dan om de film zelf. Dat kan natuurlijk niet helemaal de bedoeling zijn geweest. Wat wel in het voordeel van de film spreekt is dat, ondanks dat het einde bekend is bij ieder die zich verdiept heeft in het verhaal, dit toch spannend gepresenteerd wordt. Iets dat helemaal goed uitpakt voor ieder die met deze film kennis maakt met het verhaal.
Extra’s: Ondanks dat de film in Nederland enkel op dvd wordt uitgebracht, is er naast de hoofdfilm toch bonusmateriaal te vinden. Helaas is de speelduur hiervan zeer beperkt.
· Making of (3:42) Een erg summiere making of, waarin we snel door het plot heen worden geleid en interviews zien met cast, crew en de echte Deborah Lipstadt. Hier had duidelijk veel meer in gezeten.
Denial is een degelijk rechtbankdrama met een sterke rol van Timothy Spall als Holocaust-ontkenner. Het is interessant om te zien hoe de wereld op zijn kop staat als één iemand iets verkondigd wat indruist tegen wat de rest van de wereld als feit aanneemt. Vooral als het feit vervolgens bewezen dient te worden. Je zou er bijna van aan jezelf gaan twijfelen. Het levert een degelijk film op, maar wellicht was het voor de film beter geweest om ook wat fictieve elementen in het verhaal te mengen, wat een betere en minder voorspelbare film had kunnen opleveren. Toch valt er genoeg te genieten. Zeker het sterke acteerwerk valt hier op, waarbij Spall overal met kop en schouders bovenuit weet te steken. Denial is uiteindelijk een film met een interessant uitgangspunt waar wellicht nog veel meer in had gezeten.
Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.