Dorst
Elisabeth is ziek, ongeneeslijk ziek. Toch is het nog maar de vraag wie haar zal helpen tijdens haar laatste dagen. Hulp komt uit onverwachte hoek als ze per toeval haar dochter Coco tegenkomt, wie ze al tijden niet heeft gezien. Coco besluit om bij haar moeder te gaan wonen om voor haar te zorgen en daarnaast wellicht de band tussen beiden weer te herstellen. Maar zit Elisabeth eigenlijk wel te wachten op haar dochter? En is het niet te laat voor een verzoening? En waarom wil ze maar niet met haar dochter praten over het verleden waarin ze haar op haar kamer opsloot toen ze nog maar net tweeënhalf jaar oud was? Lukt het Coco om de band met haar moeder weer te herstellen om zo haar levens vol met twijfels weer op de rit te krijgen?
Na het lezen van bovenstaande synopsis is het even slikken om te zien dat Simone Kleinsma de hoofdrol speelt in een drama waarin een ingewikkelde moeder-dochter relatie centraal staat. Want kan een actrice, die vooral bekend is van komedie en vele rollen in musicals, wel de juiste lading geven aan deze rol en zo de boodschap goed op de kijker over brengen? Daarnaast helpt de ietwat vreemd ogende filmposter met een paar goudvissen en een cactus en ook niet bepaald om de film direct in het juiste perspectief te zetten. Het beeld wat hiermee wordt opgeroepen komt meer tegemoet aan een lichtvoetige komedie. Een valse start met verkeerde verwachtingen want Dorst blijkt een prachtig stukje Nederlandse cinema.
Dorst is gebaseerd op het gelijknamige boek van Esther Gerritsen uit 2012, waarbij het verhaal draait om de moeizame relatie tussen moeder Elisabeth en dochter Coco. Ze zijn van elkaar vervreemd en proberen hun moeizame relatie nog te redden, voordat het te laat is. Althans, Coco probeert nog in het reine te komen met haar moeder, want Elisabeth zelf vind haar rustige leventje al druk genoeg. Daarnaast ziet Coco het verzorgen van haar moeder als een ideaal middel om richting te geven aan haar chaotische leven. Bovendien kan ze hiermee wellicht nog wat antwoorden vinden op zaken die in het verleden gespeeld hebben en voor haar altijd onbeantwoord zijn gebleven. Het zijn dan ook een heleboel zaken die de revue passeren. Gelukkig vloeien deze door de strakke regie van Saskia Diesing, bekend van Gouden Kalveren winnaar Nena uit 2014, allemaal heel mooi samen in een interessant drama dat ruimte biedt voor zowel een lach als een traan.
Dat Diesing oog voor talent heeft bleek eerder reeds in Nena, waarmee zij Abby Hoes aan een Gouden Kalf hielp. Met Dorst weet ze dat talent wederom ten volste te benutten door de relatief onbekende actrice Elise van ’t Laar de hoofdrol te geven. Van ’t Laar weet te imponeren als dochter Coco die zoekt naar een duidelijk doel in het leven en daar wisselend mee omgaat. Voor lezers van het gelijknamige boek zal er geen twijfel over bestaan dat zij de enige juiste keuze is om de getroebleerde dochter gestalte te geven. Van ’t Laar overtuigt in iedere scène en speelt met gemak de meer ervaren andere castleden van het scherm. De enige persoon waarin zij haar gelijke vindt is de verrassende Simone Kleinsma. Kleinsma speelt de rol van Elisabeth zo ingetogen en mooi dat het haast niet voor te stellen is dat we haar niet vaker dit soort rollen hebben zien spelen. Het vuurwerk tussen de twee actrices maakt van Dorst een zeer fijne film van Nederlandse bodem.
Dorst is een prachtig en ingetogen drama dat meer dan recht doet aan zijn bronmateriaal. De moeizame moeder-dochter relatie knalt door het fantastische acteerwerk van hoofdrolspelers Simone Kleinsma en Elise van ’t Laar van het scherm. Het verhaal tikt hierbij veel verschillende zaken aan, maar al deze verhaallijnen voelen nergens afgeraffeld. Dit is vooral te danken aan de strakke regie van Saskia Diesing, die er eigenhandig voor zorgt dat de film nergens ontspoort. Daarnaast weet Dorst op een zelfde manier als het boek te eindigen, waardoor er na de film genoeg stof tot nadenken overblijft betreft de interpretatie van de slotconclusie. Het maakt Dorst een zeer fijn stukje Nederlandse cinema waarvoor de Gouden Kalveren alvast mogen worden opgepoetst.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.