Everest
Onder leiding van de rustige Rob Hall en de licht excentrieke Scott Fischer ondernemen twee verschillende expedities op 10 mei 1996 een barre tocht richting het hoogste punt op aarde: de top van de Mount Everest. Maar wat begint als een enorme uitdaging na een levenslange obsessie verandert door een naderende sneeuwstorm al snel in een strijd om te overleven. De expeditieleden krijgen te maken met de meest heftige sneeuwstorm ooit die het uiterste van hen vergt om weer veilig te weg naar beneden te vinden.
Als je de synopsis hierboven zo leest, dan zou je kunnen denken dat we te maken hebben met de zoveelste rampenfilm waarin het uiterste wordt gevraagd van de hoofdrolspelers in hun strijd tegen moeder natuur. Toch doe je de film van de IJslandse filmmaker Baltasar Kormákur (2 Guns) daarmee te kort. De film is dan ook niet zozeer uit op het brengen van zoveel mogelijk natuurgeweld als wel op het imposant in beeld brengen van één van de meest gevaarlijke expedities ooit. De expeditie waar het allemaal omdraait is die van de Nieuw-Zeelandse Rob Hall, die in het voorjaar van 1996 met een groep bergbeklimmers vertrekt richting de Mount Everest met als doel om het hoogste punt te bereiken.
Het team van enthousiastelingen bestaat uit een bonte verzameling van ervaren klimmers die allen hun eigen motieven hebben om de barre tocht te ondernemen. Het schrijversduo William Nicholson en Simon Beaufoy (eerder verantwoordelijk voor 127 Hours) baseerde zich op het waargebeurde verhaal van Hall en zijn team, dat verschillende levens eisten op hun weg naar de top. Daarmee is Everest wellicht meer een biografie te noemen dan een avonturenfilm, maar zo zwaar wordt het gelukkig ook weer niet. Nicholson en Beaufoy hebben met hun scenario een prima balans gevonden tussen een vermakelijke en spectaculaire film en menselijk drama. Daarmee ontstijgt Everest het gros van gelijksoortige titels, al zijn er helaas genoeg onderdelen die de film niet tot een instant klassieker maken.
Zo is de opbouw voor sommige personages niet helemaal compleet, waardoor hun lot de kijker wellicht soms een beetje koud zal laten. Daarnaast duurt het een vrije lange tijd eer dat de spanning echt begint toe te nemen. Hierdoor kan het eerste stuk voor sommige kijkers wellicht wat saai aanvoelen. Gelukkig weet Kormakur dit ruimschoots te compenseren met zeer indrukwekkende beelden die vooral op groot formaat indruk zullen maken. Het is voor de ultieme beleving dus zeer aan te bevelen om de film op een grote tv te aanschouwen en wellicht toch eens te overwegen om de 3D versie een kans te geven.
Extra’s: De hoes van de 3D Blu-ray suggereert dat er verschillende specials op de schijf staan, maar helaas ontbraken deze op het recensie-exemplaar. We gaan er dus maar even vanuit dat deze extra’s wel hun weg zullen vinden naar de versie die in de winkelschappen zal liggen. Op die versie zou een uitgebreide making of moeten staan, samen met een special omtrent de Mount Everest zelf. Een audiocommentaartrack van regisseur Kormakur maakt de extra’s compleet waarmee de schijf dus zeker een sterke release is te noemen.
Everest weet met zijn goede scenario een mooie middenweg te vinden tussen een spectaculaire avonturenfilm en een film over menselijk drama. Waar het echter vooral omdraait zijn de spectaculaire beelden die op de kijker ongetwijfeld veel indruk zullen maken. Mede hierdoor is de 3D optie op de tv wellicht een keer de moeite van het proberen waard maakt. Toch duurt het even eer dat de film echt op gang is gekomen, waardoor het slotstuk van de film er wellicht iets te snel doorheen wordt gejaagd. Het neemt echter niet weg dat Everest zeker de moeite van het kijken waard is en meer te bieden heeft dan de zoveelste strijd tussen mens en moeder natuur.
Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.