Fast & Furious 10 4K
Als de Agency een beroep doet op Dominic Toretto en zijn team om een computerchip te stelen in Rome, besluit hij om de tijd met zijn gezin te verkiezen boven de missie en de leiding uit handen te geven aan Roman. In Rome duikt echter Dante Reyes op, een levensgevaarlijke vijand uit de schaduwen van het verleden. Reyes wordt gemotiveerd door wraakgevoelens nadat Dom en zijn team Reyes’ vader, de corrupte Braziliaanse drugsbaron Hernan Reyes, wisten uit te schakelen op een brug in Rio de Janeiro. Door een jarenlange planning lijkt Reyes Dom steeds weer een stap voor te zijn, waarbij alles erop gezicht is Dom de ultieme prijs te laten betalen. Met zijn familie verspreid over de hele wereld moet Dom zich wenden tot nieuwe bondgenoten en oude vijanden. Maar alles verandert wanneer Dom ontdekt dat zijn achtjarige zoon het uiteindelijke doel is van Dante’s wraak.
Toen in 2001 de eerste The Fast and the Furious-film in de bioscopen verscheen, had niemand kunnen vermoeden dat dit het begin zou worden van een succesvolle franchise. Er werd wel een poging gedaan, maar al bij het eerste vervolg haakte Vin Diesel af, waarna Paul Walker het bij Tokyo Drift ook voor gezien hield. De reeks leek voorbestemd voor nog wat meer uitmelkerij in het b-film segment, maar het liep allemaal anders. Voor de vierde film keerde namelijk zowel Diesel als Walker terug en dit vormde de aanzet voor een zeer succesvolle verse injectie in de reeks. Zeker vanaf de vijfde film werd er steeds weer met groot succes een overtreffende trap bereikt. Niet alleen qua budget, maar ook qua box-office resultaat, en opvallender, ook letterlijk in de films zelf ging het steeds verder. Toch zou je denken dat er een keer een grens wordt bereikt, maar het gekke is dat zelfs critici op een begeven moment overstag gingen. Het zorgt er na acht sequels, een spin-off, wat korte films en een animatieserie voor dat we iedere keer toch vooral weer nieuwsgierig zijn naar wat we nu weer voorgeschoteld gaan krijgen.
Wat opvalt is dat de ‘familie’ iedere film weer verder uitdijt. Niet alleen blijven acteurs hangen, ook zijn er weer wat nieuwe gezichten in de film te bewonderen. Het moge duidelijk zijn dat het tegenwoordig een flinke puzzel is om iedereen een plekje op de promotieposter te gunnen. Dat wordt nog maar eens onderstreept door het feit dat de dood in de filmwereld van Fast & Furious nooit echt definitief lijkt. Zo keerde in de negende film in de reeks Han Seoul-Oh terug, gespeeld door Sung Kang en is er dit keer een zelfde verrassing weggelegd als we opeens Gal Gadot weer kort terugzien als Gisele. En dan noemen we de grootste verrassing betreft cameos nog niet eens. Wat dat betreft beloofd dat wat voor de opvolger van deze film. Ook is er weer plek voor een frisse wind, dit keer in de vorm van Aquaman-acteur Jason Momoa. Zijn personage legt daarnaast een link naar de gebeurtenissen uit de vijfde film, waarmee het Fast & Furious-universum een steeds verder afgerond karakter lijkt te krijgen.
De liefhebbers weten ondertussen wat ze mogen verwachten en ook deze film stelt weer niet teleur. Want het ding is eigenlijk dat de reeks een punt heeft bereikt dat het nooit gek genoeg kan worden. Noem iets geks en onmogelijks en de makers lijken er een uitdaging in te zien om het in te passen. De grens van de geloofwaardigheid zijn de makers ondertussen allang voorbij. En het gekke is eigenlijk vooral dat hier geen pijnpunt zit. Natuurlijk is een scène in Rome met een gigantische metalen bom krankzinnig, maar omdat het er zo verdomde goed uitziet en je er ondertussen zelfs stiekem een beetje voor komt, komen de makers ermee weg. Het belangrijkste punt van kritiek is namelijk toch wel de soms grote vrijheden die worden genomen om bepaalde dingen in gang te zetten. Zo is daar de koppeling aan de vijfde film. Enerzijds zeer creatief geschreven, anderzijds enorm vergezocht. Ook zijn er de onzinnige zijplotjes die worden gecreëerd om alle personages weer hun moment of fame te gunnen en tevreden te houden. En ach verder bestaat de film uit louter toevalligheden waarbij van logica meer dan eens geen sprake is. Maar goed, het is allemaal bijzaak. Ook dit nieuwe hoofdstuk in de Fast & Furious-reeks is topvermaak, al is het wel het soort dat in de bioscoop eigenlijk het beste tot zijn recht komt.
Extra’s: Naast de gewone amaray uitgave, ligt er ook een limited edition steelbook in de schappen. Vergezeld van een Blu-ray is de release behalve zijn looks identiek aan de amaray.
· Gag Reel (04:56) Een compilatie met hilarische blunders en versprekingen van de set.
· This is Family (35:13) Een terugblik op alweer 22 jaar Fast & Furious en hoe alles bij elkaar lijkt te komen in deze afsluitende film(s).
· Fast Breaks: Scene Breakdowns with Louis Leterrier (07:46) De regisseur van de film neemt ons mee langs hoe bepaalde scenes tot stand zijn gekomen.
· Xtreme Rides of Fast X (12:54) Een klein kwartier aandacht voor alle flink opgepompte bolides die we in de film voorbij zien komen.
· Belles of the Brawl (07:14) Zoals de titel al doet vermoeden is er hier vooral aandacht voor al het vrouwelijk schoon in de film.
· Tuned into Rio (05:06) Aandacht voor de flitsende racescènes in de film, geheel in de traditie van de scenes die de reeks ooit groot maakten.
· Jason Momoa: Conquering Rome (03:02) Een wat summiere featurette rond Momoas’ werk aan de film, waarbij hij veel stunts voor eigen rekening nam.
· Little B Takes the Wheel (03:05) Een blik op de vader-zon relatie die we terugzien in de film, met veel aandacht voor de scènes tussen Doms’ zoon Little B en zijn werk met John Cena.
· A Friend in the End (01:29) Een blik op de verrassende cameo aan het eind van de film.
· Music Videos (06:21) Een tweetal muziekvideos: Toretto van J Balvin en Angel Pt. 1 van Kodak Black & NLE Choppa (featuring Jimin of BTS, JKVE & Muni Long).
· Audio Commentary: Regisseur Louis Leterrier neemt ons aan de hand van leuke anekdotes en technische achtergrond mee door de film.
Fast & Furious 10 4K biedt opnieuw het foute bombastische vermaak waar de liefhebber ongetwijfeld zijn vingers van aflikt. Voor de fans van het eerste uur is het sowieso gaaf dat men deze keer weer eens echt een raceduel voorgeschoteld krijgt, dit waar de vorige film daar verder vanaf leek dan ooit. Ook heeft deze film met Jason Momoa een geweldige schurk in zich. Met zijn zoektocht naar complete chaos doet hij wat denken aan Heath Ledgers’ Joker uit The Dark Knight, maar Momoa zet het hier zo goed neer dat hij iedere scène steelt waarin hij te zien is. Voor het acteerwerk zal niemand de films kijken, maar de film zit boordevol heerlijk popcorn vermaak dat tot stand is gekomen door goed stuntwerk en top notch digitale nabewerkingen. En dan is er nog de fraaie steelbook, die prachtig past naast de eerdere uitgaven. Fast X is een film waar je als azijnpisser een hoop op aan kan merken, maar wat de liefhebbers precies geeft waar ze voor komen en wat ze mogen verwachten.
Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer