Formula One 2017 Official Review

Informatie

Regien.v.t.
Jaartal2018
Releasedatum18-12-2017
Speelduur286 minuten
DistributeurSource 1 Media
Castn.v.t.

Albert Park staat sinds 1996 op de Formule 1 agenda en vormt sindsdien bijna jaarlijks de opening van het Formule 1 seizoen. Dit is niet anders op 26 maart 2017. Al direct bij de eerste vrije trainingen toonde Lewis Hamilton zich de snelste. De enige die hem bij kan houden zijn Sebastian Vettel in zijn felrode bolide en teamgenoot Valtteri Bottas. Van de laatste hoeft men echter weinig tegenstand te verwachten gezien zijn status als tweede coureur. Voor Nederland is de hoop opnieuw gevestigd op Max Verstappen, die nadat hij in 2016 na vier races mocht instappen alle lovende woorden onderstreepte met onder andere een spectaculaire winst in Barcelona en een magische race in de Braziliaanse regen. Bij de kwalificatie valt echter al op dat zijn Red Bull niet opgewassen lijkt tegen de paardenkrachten van Mercedes, dit waar Ferrari het gat wel lijkt te hebben gedicht. Toch is er nog hoop bij onze landgenoot. Hoop die in de verdere races in de eerste seizoenshelft snel zal vervliegen.

Voor de liefhebbers is het officiële jaaroverzicht dat de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) uitbrengt altijd iets om naar uit te kijken. In pakweg vijf uur zien we door het gebruik van de nieuwste technologieën niet alleen op een fraaie manier de race-samenvattingen, maar wordt de kijker ook getrakteerd op analyses en fraaie onboard-momenten. Daarbij wordt meer dan eens gebruik gemaakt van beeldmateriaal dat de kijkers niet op de televisie voorbij zagen komen. Zeker met de intrede van high-definition, Blu-ray en de steeds kleiner (en beter) geworden camera’s aan boord van de pijlsnelle auto’s zijn de beelden een lust voor het oog.

Het seizoen van 2017 beloofde vooraf een bijzonder jaar te worden. Door wijzigingen in de regelgeving leken er kansen te liggen om Mercedes van de troon te stoten. Mercedes die met het vertrek van Nico Rosberg afscheid nam van de wereldkampioen van 2016, maar met Hamilton een gretige voormalige kampioen in huis hadden. Ondanks deze nieuwe regels en kansen bleek al snel dat Lewis Hamilton opnieuw de troon zou behalen, al kreeg hij wel nog wat tegenstand van Duitser Vettel. Die bleek echter met regelmaat moeite te hebben het hoofd koel te houden met een clash in Azerbeidzjan als dieptepunt. Zodoende was het Hamilton die zich voor de vierde keer tot kampioen wist te kronen. Betreft onze Nederlandse trots verliep 2017 niet zoals gehoopt. De verwachtingen lagen hoog, maar al snel bleek het geluk niet aan zijn kant in de eerste helft van het seizoen. De tweede helft van het seizoen ging het Verstappen beter af en wist hij zelfs tweemaal de eerste plek te bereiken. Het bleek helaas niet genoeg voor een plek in de top drie.

Net als vorig jaar moeten we het in Nederland doen met een importversie, dit keer zelfs zonder Nederlandse ondertiteling. Vreemd want de Nederlandse markt lijkt met de populariteit van Verstappen toch groeiende. Spijtig genoeg mist dus ook opnieuw het liveverslag van Olav Mol. In plaats daarvan is er speciaal voor dit overzicht commentaar ingesproken. Dit is dan wel informatief en correct, maar mist het enthousiasme en de energie van het moment zelf. Het is iets dat we ook bij het overzicht van 2016 al vast moesten stellen en toch een kleine smet op een prachtig document. Een document dat velen aan hun collectie zullen toevoegen door de suprematie van Hamilton, maar ook door de prachtige overwinningen van Verstappen in de tweede seizoenshelft. Hiervan steekt de overwinning tijdens de Grand Prix van Mexico er bovenuit, niet alleen door de prestatie van de jonge Nederlander, maar ook door het prachtige podium in het stadiongedeelte.

Extra’s: De twee Blu-ray discs van deze release zijn goed gevuld. Zo is er naast de te bekijken race-samenvattingen ook de mogelijkheid om per race een onboard-camera moment te bekijken. Hiermee kijk je dus letterlijk even mee vanuit de cockpit.
· Sauber’s Ruth Buscombe on the role of the F1 strategy engineer (04:44) Een van de weinige vrouwen uit de pitstraat, strategie engineer Ruth Buscombe, gaat in op de verantwoordelijkheden van haar baan.
· VanDoorne vs Stallard: F1 driver against Olympic medallist (03:36) Een dubbel interview met Belg Stoffel VanDoorn en zijn engineer Tom Stallard, die in 2008 een zilveren medaille won als roeier in de mannen acht.
· Hamilton matches Senna in Montreal – Two poles, 25 years apart (01:17) Veel te kort om deze twee grootheden en hun prestaties eer aan te doen. De prestatie van Hamilton op het Circuit Gilles Villeneuve wordt hier min of meer naast die van Senna in 1992 gelegd. In Montreal evenaarde Hamilton het record aan polepositions van de legendarische Braziliaan.
· A remarkable journey – Robert Kubic’s return to F1 (04:01) Een verslag van de terugkeer van de Poolse coureur Kubica in een Formule 1 auto, nadat hij zwaargewond raakte bij een rallycrash in 2011.
· Grill the grid with Ferrari’s Sebastian Vettel and Kimi Raikkonen (05:09) Een Q&A met de beide Ferrari coureurs. Wat opvalt is hoe goedlachs de Finse coureur is.
· Exclusive: Inside the Japan driver’s briefing (04:18) Een verslag van de briefing, geleid door wedstrijddirecteur Charlie Whiting. Hij gaat in op wat te doen bij bepaalde situaties.
· Hamilton shows Bolt the meaning of speed in Austin (03:16) De voormalig sprinter uit Jamaica wordt door de wereldkampioen van dit jaar meegenomen voor een rondje over het circuit van Austin. Het plezier is de door zonnebrillen heen te zien bij de heren.
· Driver profiles

F1 2017 Official Review is opnieuw een prachtig uitgebreid document. Helaas had dit jaargang niet de spanning van 2016, waarbij twee teamgenoten met een gelijkwaardige auto tot aan het eind vochten om de felbegeerde titel. Vettel bood in zijn rode bolide nog wat tegenstand, maar al snel was voor velen duidelijk dat dit jaar een prooi zou worden voor de Brit Hamilton, die hiermee alweer zijn vierde titel won. Voor Max Verstappen lagen de zaken anders. Zijn eerste volledige seizoen voor het team van Red Bull was door een overvloed aan pech ronduit teleurstellend te noemen, iets dat hij gelukkig toch nog wat glans kon geven door uitstekende overwinningen in Maleisië en Mexico. Met een prachtige beeldkwaliteit en vele meer dan aardige extra’s is deze release een mooi visitekaartje voor de sport, waarop hooguit wat kleine aanmerkingen zijn. Voor de liefhebbers die de sport een warm hart toedragen is het te hopen dat ieder jaargang in deze sport een dergelijk document toebedeeld krijgt, al hopen we voor volgend jaar dat de release voorzien wordt van Nederlandse taal, of in elk geval ondertiteling.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

1 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ab3d35dd4d30_selected-products" products="9200000088808782,9200000088808778,9200000089198363,9200000089198482" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer