Frankie en de Noottoestand
Na een tijdje gevangen gezeten te hebben in een natuurreservaat keert de eekhoorn Frankie terug naar zijn woonplaats. Daar brengt de egel Cody hem al snel het slechte nieuws dat de overheid alle eikels in het bos heeft verkocht aan een instituut om er producten van te maken. Alle eikels zijn al verzameld en zijn opgeslagen in een zwaarbewaakt magazijn. Zonder eikels zullen veel dieren in het bos het niet overleven, maar dat laten Frankie en Cody niet zomaar gebeuren. De twee trommelen hun vrienden, met allen een eigen specialisme, op om in het magazijn in te breken. Krijgt het team het voor elkaar om langs de zware bewaking te komen en de eikels terug te halen?
Get Squirrely is een animatiefilm die in Nederland werd uitgebracht onder de titel Frankie en de Noottoestand. Tegenwoordig worden om de haverklap nieuwe animatiefilms uitgebracht. Als filmmaker moet je dan ook van goeden huize komen om positief op te vallen. Kijkers zijn namelijk de hoge kwaliteit van onder andere Disney•Pixar-films gewend. Als er dan op de hoes vermeld staat ‘Van de makers van Shrek’, dan wekt dit wel enige verwachtingen op. Helaas haalt Frankie en de Noottoestand bij lange na het hoge niveau van Shrek niet. Hebben we dan te maken met een slechte film? Als je bedenkt dat de doelgroep kinderen vanaf 6 jaar en ouder zijn, dan moeten we concluderen van niet. Deze doelgroep zal het verhaal vast en zeker kunnen waarderen.
Voor de meekijkende volwassene bevat Frankie en de Noottoestand een dikke knipoog naar verschillende speelfilms. Zo heeft het verhaal veel weg van Ocean’s Eleven. Zelfs de personages lijken rechtstreeks uit deze film te komen. Het zal niemand ontgaan dat Frankie voor Danny Ocean moet doorgaan, Cody voor Rusty Ryan, Lola voor Tess Ocean en ga zo maar door. Ook zijn er hints naar films als Kill Bill, The Matrix en Mission:Impossible in de film terug te vinden. Waar in Kill Bill elke huurmoordenaar werd geïntroduceerd, zien we nu dat elk teamlid wordt voorgesteld. En waar we in The Matrix Neo in slow motion kogels zagen ontwijken, zien we nu iets soortgelijks in Frankie en de Noottoestand. Voor de oudere kijker is het een leuke uitdaging om al deze hints te spotten.
Een belangrijk onderdeel van een animatiefilm zijn natuurlijk de animaties en laten die bij Frankie en de Noottoestand nou tekortschieten. Zelfs voor een leek is het overduidelijk dat de animaties er niet altijd even afgewerkt uitzien. Zo zijn de achtergronden soms flets en de bewegingen van de personages soms hoekig. Gelukkig zal dit de doelgroep niet echt opvallen en hierdoor komen de makers hier mee weg. De stemmencast van de originele versie is prima in orde. Zo hebben onder andere John Cleese en John Leguizamo hun stem geleend aan een personage. Naast de originele Engelstalige versie bevat de film ook de Nederlands/Vlaams gesproken versie.
Extra’s: Op de Blu-ray uitgave staat zowel de 2D-versie van de film als de 3D-versie. Dit is natuurlijk altijd erg leuk bij animatiefilms en vooral de kleintjes zullen hier van genieten. Verder bevat de disc enkele trailers van animatiefilms als Frog Kingdom en Metegol. Een mooie toevoeging was wellicht nog een kijkje achter de schermen geweest met een toelichting van de makers.
Frankie en de Noottoestand is een vermakelijke animatiefilm om kinderen een middagje zoet mee te houden. Daarentegen zullen volwassenen de film te voorspelbaar vinden. Wat dan wel weer leuk is voor volwassenen zijn de hints naar verschillende speelfilms. Met John Cleese en John Leguizamo heeft de originele versie twee mooie namen bij de stemmencast. Helaas stellen de animaties teleur doordat deze flets en hoekig zijn. Dat is jammer aangezien animaties een film als deze kunnen maken of breken. Gelukkig zijn kinderen de voornaamste doelgroep van de makers en zij zullen hier niet wakker van liggen.
Met dank aan Splendid Film en Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.