Free Guy
Guy woont in een glinsterende metropool genaamd Free City, waar hij elke ochtend uit bed springt, een fris blauw shirt aantrekt en naar zijn werk gaat. Hij weet echter niet dat hij slechts een personage is in een computerspel met een openwereld en zijn zorgeloze leven leidt in een eindeloze lus. Maar ondanks dat Guy blij is met dagelijkse routine, mist hij een vrouw aan zijn zijde in zijn digitale leven. Dat verandert als hij Molotov Girl ontmoet, die ook thuis is in Free City. Enige verschil is wel dat zij gespeeld wordt door Millie, een programmeur die het spel mede ontwikkelde. Als zij een code in het spel plaatst, zorgt dat ervoor dat Guy zich realiseert dat zijn wereld een computerspel is. Als andere ontwikkelaars het spel willen overschrijven met een nieuwere versie, is dat het begin van een race tegen de klok om het huidige spel op te slaan.
Nadat in augustus 2016 de eerste versie van het script werd voltooid, werd Free Guy in ontwikkeling genomen door 20th Century Fox. Het project kwam echter een tijdje stil te liggen door de overname door Disney. Nadat deze overname werd voltooid in maart 2019 was Free Guy een van de eerste Fox-films waarvan de productie werd voortgezet onder de nieuwe studionaam 20th Century Studios. Regisseur Shawn Levy had het script al in 2016 onder ogen gekregen, maar zag er destijds geen heil in. Echter, toen Levy aan Ryan Reynolds werd voorgesteld door hun gemeenschappelijke vriend Hugh Jackman, besloten de twee er samen mee aan de slag te gaan. Nadat de film op 11 augustus in première ging in de Nederlandse bioscopen, verscheen de film afgelopen week opeens al exclusief en zonder extra kosten op Disney+, de streamingdienst van Disney.
Het gezicht van Free Guy is Ryan Reynolds, die ook als producent aan de film verbonden is. Reynolds timmerde al een flinke tijd aan de weg als acteur toen hij in de huid van antiheld Deadpool kroop. Het zorgde ervoor dat zijn carrière als een raket de lucht in schoot, met films als The Hitman’s Bodyguard en 6 Underground tot gevolg. Toch kunnen ook wij niet ontkennen dat Reynolds wel erg vaak tapt uit hetzelfde vaatje; hij is steeds weer diezelfde praatzieke, goed uitziende wijsneus met een komische inslag. Ondanks dat dat in Free Guy eigenlijk niet anders, werkt het hier weer wonderlijk goed. Dat heeft er vooral ook mee te maken dat de film een feest der herkenning is voor mensen die de game industrie een warm hart toedragen. Zo leent Free City, de open wereld waarin de film zich afspeelt, openlijk van games als Fortnite en Grand Theft Auto. Het ziet er allemaal prachtig uit, waarbij de achtergrond meer dan eens zit vol met fraai geanimeerde details, en verknochte gamers zullen veel zaken tegenkomen die zij kunnen spiegelen aan de vele uren die zij doorbrengen met hun favoriete game.
Nu klinkt het bijna of Free Guy enkel te genieten is voor gameliefhebbers, maar ondanks dat het zeker een dimensie toe zal voegen als je weleens wat gegamed hebt in je leven is Free Guy vooral ook gewoon een uiterst vermakelijke film. Uitblinken in originaliteit doet de film dan overigens weer niet, want wat we voorgeschoteld krijgen lijkt soms haast wel een fraaie remake van Jim Carrey-vehikel The Truman Show. Maar net als dat je bij die film meeleeft met het hoofdpersonage als hij uit wil breken uit zijn vaste routine, is dat bij Free Guy niet anders. En dus ga je mee op reis met Guy als hij ineens de behoefte voelt om het roer om te gooien. Wat nog begint met een andere soort koffie, wordt al snel een soort strijdt voor een hogere status in het spel. Maar anders dan een ingelogde speler is Guy een NPC, oftewel een ‘non-player character’. Het zorgt voor een heerlijke film, vol met heerlijke situaties waarin hij de nodige kleurrijke personages tegenkomt. Daarover gesproken; Taika Waititi speelt een heerlijke rol als swaggy hoofd ontwikkelaar Antwan.
Free Guy biedt een uiterst vermakelijke combinatie van een slim concept, heerlijke humor en een perfect passende Ryan Reynolds. De film lijkt qua verhaal verwant aan The Truman Show, maar biedt op dat vlak een stuk meer plezier dan dat drama. En plezier lijkt sowieso iets heel erg belangrijks voor deze film, want er komen de nodige zaken voorbij die verraden dat het vast ook heel erg gezellig was op de werkvloer. Kijk maar eens naar een heerlijke vondst als ‘The Dude’, een spierbonk ook gespeeld door Reynolds, of de lekker losse Waititi. En dan is er nog Jodie Comer, die hier ook flink wat meer beweging mag laten zien in haar knappe snoetje dan in Killing Eve. En waar Deadpool al op het lijf geschreven is van Reynolds, past Guy zeker ook in dat rijtje. En ondanks dat hij regelmatig verraadt wat beperkt te zijn in zijn middelen, weet hij toch flink weer een verdomd leuke film tevoorschijn te toveren. En waar Free Guy zeker iets extra’s te bieden heeft voor mensen die bekend zijn met (online) gaming, is het vooral toch ook gewoon een hele fijne onbezorgde film waarmee je, net als met een game overigens, even kan ontvluchten aan de werkelijkheid.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.