Gringo
Harold Soyinka werkt bij een groot farmaceutisch bedrijf, waar hij als vertegenwoordiger opkomt voor de belangen van het bedrijf. Als hij ontdekt dat zijn baas hem uit het bedrijf wil werken gaat hij op onderzoek uit. Uiteindelijk mag Harold gewoon mee op een zakenreis naar Mexico en denkt hij dat hij dingen zag die er niet waren. Ervan uitgaande dat alles weer koek en ei is arriveert hij in Mexico waar hij er al snel achterkomt dat de reis een ander doel dient dan hij dacht. Als zijn vrouw hem vervolgens ook nog eens verlaat bedenkt Harold een plan en laat hij zichzelf ontvoeren om zo een grote som geld bij de verzekering van het bedrijf los te peuteren. Maar dan raakt hij verstrikt in een web van drugskartels en huurmoordenaars en wordt hij zelfs door de narcoticabrigade op de hielen gezeten.
Nash Edgerton had een carrière als stuntman en maakte in 1996 de film The Square, om vervolgens niets meer van zich te laten horen. Gringo is dan ook pas zijn tweede speelfilm en naast zijn broer Joel Edgerton pakt hij uit met een aantal grote namen voor de film. Zo wordt de hoofdrol gespeeld door David Oyelowo, die al een aantal indrukwekkende rollen speelde in het verleden in films als Selma, Queen of Katwe en A United Kingdom. Daarnaast zien we Charlize Therone, Sharlto Copley, Amanda Seyfried en Paris Jackson (jawel, de dochter van Michael). Op basis van het verhaal en de trailer lijkt het erop dat de film een volbloed komedie is, maar na het zien van de film blijkt het een stuk lastiger te bepalen welk genre de film verkiest. Zo zijn er komische elementen, maar is ook de actie volop aanwezig en weet de film zich uiteindelijk te ontpoppen tot een aardige thriller. Het maakt het dat Gringo een aparte film is geworden, die desondanks zeker een kijkbeurt waard is.
Als we kijken naar de acteerprestaties speelt vooral Theron een hele vreemde rol. Als Elaine Markinson, zakenpartner en hatelijke vrouw, doet zij er werkelijk alles aan om de boel te manipuleren. Daarbij schuwt ze het niet om haar seksuele charmes constant in de strijd te gooien. Het is Elaine dan ook die vanaf het begin Harold uit het bedrijf wil werken. Uiteindelijk krijgt Harold steeds meer door wat er gaande is en denkt hij te weten dat het bedrijf verzekerd is voor eventuele ontvoeringen. Hij besluit zichzelf te ontvoeren en 5 miljoen Dollar te eisen, maar komt er al snel achter dat er helemaal geen verzekering is. Naïef als Harold is mengt hij zich onder de lokale bevolking, waar het drugskartel waar het bedrijf van Harold zaken mee doet denkt dat hij de grote baas is. Het leidt tot een poging om Harold te ontvoeren. Voor wie moeite heeft deze gang van zaken te volgen en dit wat onnodig ingewikkeld vindt; dat is het ook wel een beetje. Je moet dan ook goed bij de pinken zijn om het verhaal te kunnen volgen, vooral als het bedrijf erachter komt dat er toch een verzekering is die Harold dood meer waard maakt dan levend.
Uiteindelijk stuurt Mitch, de grote baas, zijn broer en tevens huurmoordenaar Mitch op pad om Harold weer terug naar Amerika te begeleiden. Vanaf dat moment schakelt de film een flink tandje op qua tempo en wordt het geheel zeer vermakelijk. Mitch wordt gespeeld door de Zuid-Afrikaanse Copley, die opnieuw behoorlijk zijn best doet om zijn Zuid-Afrikaans accent te verhullen. Het acteerwerk is dan ook het sterkste punt van de film, waarbij de makers er wellicht beter aan hadden gedaan om het concept een duidelijke richting mee te geven. De humor is misschien niet al te origineel, maar wel gevat en dat is dan ook waar de kracht ligt. Toch zijn ook de actie en vooral de spanningsopbouw prima uitgewerkt. Het maakt dat Gringo goed is voor een fijn avondje vertier door net iets meer te bieden dan veel vergelijkbare genre genoten. Met iets meer richting had er alleen vast nog veel meer in ingezeten.
Extra’s: Naast de film ontbreekt helaas ieder spoor van bonusmateriaal op de Blu-ray release.
Gringo is een prima film die onnodig veel lijdt onder het gebrek aan keuzes van de wat onervaren regisseur. Het maakt dat de film een klein beetje kampt met een identiteitscrisis. Zo pretendeert de film een komedie te zijn, maar is deze weinig constant aanwezig en lijkt de film soms meer op een actie-thriller. Constanter van niveau is het acteerwerk, waarbij Charlize Theron opvalt met een eigenaardige rol als zakenvrouw die haar seksuele charmes op elk front in de strijd gooit en ze soms letterlijk over lijken lijkt te gaan om haar doel te bereiken. Gringo is soms wat voorspelbaar, maar is wel een typisch voorbeeld van een film die met wat meer aandacht misschien nog een flink stuk beter had kunnen zijn. Uiteindelijk is Gringo toch zeker de moeite waard en zal deze garant staan voor een avondje goed vermaak.
Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.