Hidden Figures
Het is 1961 als Katherine Goble bij de NASA komt te werken als computerdeskundige en specialist in cijferkundige calculaties. Na de succesvolle lancering van een Russische satelliet ligt de druk betreft de strijd van de ruimtewedloop volledig bij de Amerikanen. In een poging deze in het voordeel van de Amerikanen te beslissen, wordt Katherine aangesteld om de Space Task Group te assisteren. Hiermee wordt ze de eerste kleurling in het team. Haar nieuwe collega’s zijn in het begin wat sceptisch, maar al snel weet Katherine hen te overtuigen van haar kunnen. Als ze haar plek een beetje heeft gevonden besluit ze ook wat misstanden aan te kaarten, waarbij ze steun krijgt van de leider van haar team. Toch zullen haar prestaties nog verder reiken.
Dit niet eerder verfilmde, bijzondere verhaal over drie geniale vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Margot Lee Shetterly. Deze toch iets wat American gezinde film geeft een goed beeld van de omstandigheden waar de Afro-Amerikaanse populatie meer worstelden. Dit werd natuurlijk nog moeilijker als je ook nog eens een vrouw was. Racisme was dan ook een groot probleem in 1961, al wordt dit nog redelijk gematigd gebracht in de film; als Afro-Amerikaanse vrouw had je begin jaren zestig geen poot om op te staan, laat staan als je voor een bedrijf als de NASA werkte. Toch wordt er een goede poging gedaan om dit in beeld te brengen. Zo wordt de scheiding in bussen, toiletten en zelfs drinkfonteintjes meermaals aangehaald, iets waar je historisch gezien niet omheen kan. Toch zijn de dames niet voor een gat te vangen en tonen zij hun veerkracht en doorzettingsvermogen. Door uiteindelijk het bijna onmogelijke te bereiken, vormen zij uiteindelijk een inspiratiebron voor velen. Het zorgt er in ieder geval voor dat de dames tot op de dag van vandaag nog geëerd worden door de medewerkers van NASA.
Foutloos is de film overigens niet in zijn streven naar authenticiteit. Zo is het ondenkbaar natuurlijk dat Dorothy Vaughan, gespeeld door Octavia Spencer, van het een op het andere moment, en zonder enige kennis, een geavanceerde computer aan de praat krijgt. Hier mist duidelijk wat achtergrondinformatie die de scène geloofwaardiger had gemaakt. Dit soort kleine puntjes zien we vaker terug in de film, al kunnen we gerust stellen dat de boodschap die de film bevat deze snel doen vergeten. Zo is de combinatie van de onderwerpen ruimtevaart en rassenscheiding behoorlijk opzienbarend en geeft dit zeker stof tot nadenken, daar verandert de feel good afsluiting van de film weinig aan. De film mengde zich heel voorzichtig in het awardgeweld, al is het, gezien de concurrentie, niet zo vreemd dat de film geen van de drie Oscarnominaties wist te verzilveren. Het neemt niet weg dat Hidden Figures een indrukwekkende film is, al had men soms net even iets scherper uit de hoek mogen komen.
Naast de drie dames zien we Kevin Costner in de rol van Al Harrison, een hoge baas bij de NASA die al snel de waanzin van de rassenscheiding inziet. Door middel van een aantal niet altijd even subtiele scènes zien we dat dit ook bij NASA intern lelijk de kop opstak. Toch is de rol die misschien nog wel het meeste opvalt die van de bitcherige Vivian Mitchell, gespeeld door Kirsten Dunst. Mitchell was typisch een geval van; ik ben niet racistisch, maar ik laat je wel even voelen dat je minder bent dan een blanke. Puntje van kritiek ligt vooral in het einde van de film waarbij uiteindelijk alles samenkomt, hier hebben de makers iets teveel de gemakkelijke weg gekozen. Alsof de wereld na een gebeurtenis in pure harmonie ging leven. Toch vertellen de makers historisch gezien een verhaal dat belangrijk is om vertelt te worden, maar wordt er net iets teveel binnen de lijntjes gekleurd om echt een onuitwisbare indruk achter te laten bij de kijker.
Extra’s: Bij een film die een dergelijk belangrijk stukje geschiedenis aankaart hoort natuurlijk een goed gevulde schijf die je een dieper kijkje geeft op het materiaal. Gelukkig laat de uitgever dit niet na en valt er genoeg aan bonusmateriaal te bekijken.
It All Adds Up — The Making of Hidden Figures (41:46) Bevat een reeks interessante features die gebundeld zijn. Deze geven een inzicht in het ware verhaal aan de hand van interviews van de betrokken personen die destijds bij NASA werkten.
Deleted Scenes (10:14) Bevat een aantal verwijderde scenes van de film met optioneel commentaar van regisseur Melfi.
Hidden Figures: Filming in Georgia (5:15) Een kort kijkje naar de locaties die moesten doorgaan voor het terrein van NASA.
Audio Commentary: Een informatief audiocommentaar verzorgd door Theodore Melfi en Taraji P. Henson
Gallery (2:18) Een compilatie met afbeeldingen uit de film.
Theatrical Trailer (2:25) De promotionele trailer van de film die in de bioscopen te zien was.
Hidden Figures vertelt een bijzondere verhaal dat de ruimtevaart voor eens en voor altijd wist te veranderen. Hoewel de film zeker niet op elk punt even accuraat is, wordt het geheel van het begin tot het einde zeer boeiend gebracht. De drie hoofdrolspeelsters zetten allen een uitmuntende acteerprestatie neer, waarbij ze worden gesteund door prima bijrollen van Kevin Costner en Kirsten Dunst. In de film wordt een meer dan aardig beeld geschetst van het rassenscheidende Amerika anno 1961. Het samensmelten van het plot, dat mensen die eens zo racistisch waren opeens in harmonie leven met de Afro Amerikaanse bevolking, is misschien wel de grootste smet op de film. Toch is Hidden Figures over het geheel genomen zeker een film die gezien dient te worden door een groot publiek.
Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.