House of the Dragon – seizoen 1
Nu zijn beide zonen dood zijn roept de oude koning Jaehaerys I Targaryen zijn Grote Raad bijeen om een erfgenaam te kiezen. De heren verkiezen hierbij uiteindelijk prins Viserys, de oudste kleinzoon van Jaehaerys, boven prinses Rhaenys, zijn oudste kleinkind. Jaren later organiseert koning Viserys een toernooi om de zwangerschap van zijn vrouw, koningin Aemma Arryn, te vieren, ervan overtuigd dat ze zijn langverwachte mannelijke erfgenaam draagt. Bij de dramatisch verlopen bevalling offert Viserys Aemma niet alleen op, direct na de keizersnede sterft hun zoon. Uiteindelijk kiest hij zijn ene nog levende kind, prinses Rhaenyra, als erfgenaam en troonopvolgster, waarbij hij haar vertelt over het visioen dat hem inspireerde tot een verenigd Westeros. Het aanstellen van een vrouw als eerste erfgenaam breekt echter wel met de traditie en zorgt dan ook voor een verdeling van de menigte, met meerdere kapers op de kust.
Met Game of Thrones nog vol in productie werd A Song of Ice and Fire-auteur George R.R. Martin benadert betreffende mogelijke opvolgers of spin-offs van de serie. Eind 2018 verklaarde Martin dat een potentiële spin-off gebaseerd zou worden op zijn Fire & Blood, een verhaal over de geschiedenis van Huis Targaryen, de dynastie die regeerde over de Zeven Koninkrijken van Westeros. Toch zorgde het wel voor vraagtekens bij de liefhebbers. Waar A Song of Ice and Fire meeslepende verhalen kent, is Fire & Blood geschreven in de stijl van een geschiedenisboek, en daardoor meer een soort familiekroniek. Daarnaast was men sceptisch na de vele kritiek op het afsluitende seizoen van Game of Thrones. En deze serie ademt de serie weliswaar de sfeer en stijl van Game of Thrones, maar bevat de serie geen acteurs uit de originele serie, omdat het zich 200 jaar eerder afspeelt.
De liefhebbers van Game of Thrones kunnen echter gerust zijn, want alle vertrouwde elementen zijn weer aanwezig. Vanaf de eerste minuut wordt je als kijker meegezogen in een nieuwe strijd om de troon, met moord, verraad, incest, draken en eigenlijk alles wat je mag verwachten. We maken kennis met koning Viserys Targaryen, voortreffelijk gespeeld door Paddy Considine. Met een paar draken in de garage is hij de bovenliggende partij op Westeros, al blijken controversiële keuzes voor flinke onmin te zorgen in zijn eigen huis. Hoe dit alles zich ontvouwt zien we aan de hand van meerdere tijdsprongen, die variëren van enkele maanden tot meerdere jaren. Dit zorgt ervoor dat we zeker halverwege dit seizoen te maken krijgen met flink wat nieuwe castleden in net vertrouwd geraakte personages. Dit springt het meest in het oog bij het personage Rhaenyra Targaryen. In het eerste deel wordt zij in haar jonge tienerjaren gespeeld door Milly Alcock, waarna we door een sprong van maar liefst tien jaar in de zesde aflevering opeens Emma D’Arcy voorgeschoteld krijgen. Niets ten nadele van haar, beide dames leveren voortreffelijk werk, maar als kijker ben je er even helemaal uit.
En daarmee hebben we eigenlijk direct het grootste minpunt van deze spin-off benoemd, want verder is er eigenlijk verdomd weinig op dit eerste seizoen aan te merken. Enige waar je weer even in moet groeien is de hoeveelheid personages. Ondanks dat House of the Dragon zich vooral richt op de Targaryens worden meer dan eens een flinke hoeveelheid aan personages tegelijk geïntroduceerd. Verder is het gewoonweg smullen! Natuurlijk van al het verraad en de brute kills en ook taboes als incest komen weer voorbij alsof het de gewoonte zaak van de wereld is; alles om de familie sterker te maken tenslotte. En zoals je verwacht bij een serie rond de Targaryens zien we flink wat drakenactie en we kunnen gerust zeggen dat deze serie op visueel vlak nog een flinke stap heeft gemaakt ten opzichte van Game of Thrones. Wie laatstgenoemde serie heeft gekeken weet dat de uiteindelijke afloop van dit verhaal nooit positief kan zijn, maar zoals vaker is de reis misschien wel leuker dan de eindbestemming.
Extra’s: Zoals je mag verwachten van een groots opgezette HBO-serie is de 4K UHD-release flink volgestopt met bonusmateriaal. Wel is het merendeel van de featurettes vrij kort.
· Welcome to Westeros (05:59) Een korte introductie met interview met George R.R. Martin.
· A New Reign (03:09) Een zelfde soort introductie maar dan met interviews met showrunners Miguel Sapochnik en Ryan J. Condal.
· Returning to Westeros (04:42) Een blik op de uitdagingen die kwamen kijken bij de terugkeer naar de wereld bekent van Game of Thrones.
· Before the Dance: An Illustrated History with George R.R. Martin (05:27) Een verdere uitdieping van de geschiedenis aan de hand van clips en animaties.
· Height of an Empire (04:01) Een blik op het tijdperk van ogenschijnlijke vrede en welvaart van dit seizoen.
· Noble Houses (03:49) Informatie over enkele van de koninklijke families.
· Familiar Places (03:32) Van hetzelfde laken een pak als Height of an Empire, maar dan meer gericht op het productieontwerp.
· Returning to the Seven Kingdoms (25:08) Een wat verdere uitdieping, die wat verder ingaat op het ontstaan van de serie en hoe deze is ontstaan na afloop van Game of Thrones.
· Introducing the Characters (15:14) We zien een introductie van Rhaenyra Targaryen, Daemon Targaryen, King Viserys, Otto Hightower, Rhaenyra & Alicent, Lord Corlys Velaryon, Rhaenys Targaryen, Ser Criston Cole en Mysaria.
House of the Dragon – seizoen 1 4K kent wat hobbels, maar weet zeer verdienstelijk de magie van zijn voorganger te vangen aan de hand van verraad, moord en controverses. Na een toch voor velen teleurstellend laatste seizoen van Game of Thrones was men wat sceptisch tegenover de eerste spin-off. Gelukkig is het bepaald geen aflopende zaak geworden. Zeker, er zijn wat minpunten te vinden (waarvan de tijdsprongen overduidelijk het meest in het oog springen), maar verder heeft de serie werkelijk alles te bieden waarom men ooit Game of Thrones ging kijken. Het acteerwerk is ijzersterk, de score van Ramin Djawadi is weer prachtig, de strijd pakkend en visueel is het allemaal weer om je vingers bij af te likken. Enige nadeeltje nog… naar verluid moeten we wachten tot medio 2024 voor het tweede seizoen te zien zal zijn.
Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer