Incarnate
Seth Ember zit na een gruwelijk ongeval in een rolstoel. Hij bezit de gave om in het hoofd van bezeten mensen te kunnen kijken en hij heeft er zijn missie van gemaakt om de demonen uit te drijven. Als Ember benaderd wordt door het Vaticaan om een demoon uit te drijven bij een 11-jarig jongetje, slaat hij het aanbod eerst af omdat hij niets met de kerk te maken wil hebben. Als hij erachter komt dat het een demoon betreft waar hij al jaren naar opzoek is, besluit hij ermee in te stemmen en het jongetje te helpen, zelfs al zou het zijn dood betekenen.
Films over duiveluitdrijving zijn er dusdanig veel, dat het moeilijk is om origineel te blijven. Toch kregen we de laatste jaren uiterst vermakelijke films als Rite en Deliver Us From Evil te zien, al kwam geen van deze films in de buurt van een klassieker als The Exorcist. Natuurlijk was die verwachting er na het zien van de eerste beelden van Incarnate ook niet, dit ondanks dat het plot best aardig in elkaar blijkt te zitten. Incarnate blijkt een kruising te zijn geworden van films als The Exorcist, The Matrix en de film Flatliners uit 1990. Dit biedt natuurlijk perspectief, al blijft een echte verrassing uit en houden we uiteindelijk weinig meer over dan een vermakelijk horrorprent, met alle clichés die daarbij komen kijken.
Aaron Eckhart vertolkt de hoofdrol van Seth Ember. Eckhart speelde in het verleden een aantal zeer aardige bijrollen in films als The Dark Knight en Olympus Has Fallen, maar blunderde daarnaast ook meer dan eens. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog het verschrikkelijk slechte I, Frankenstein? Naast Eckhart zien we onze eigen Carice van Houten, die met Game of Thrones aardige bekendheid heeft verworven in Hollywood. Al met al geen beroerde cast en de twee bekende gezichten maken er dan ook het beste van. Toch is de beste performance in de film weggelegd voor de jonge David Mazouz, die volledig opgaat in zijn rol als bezeten kind en hiermee nog geloofwaardig overkomt ook. Dat de film toch niet helemaal geslaagd is, is vooral te danken aan het rammelende script en meer nog de soms tenenkrommend slechte dialogen.
Toch weet de film, met een speelduur van krap anderhalf uur, wel te entertainen. Dit is vooral te danken aan het feit dat de vaart er flink in blijft zitten. Zo zitten er een aantal redelijk gelukte jump scares in de film en blijft ook de spanning continu voelbaar. Wel is de uiteindelijke ontknoping te voorspelbaar voor woorden en wellicht hadden makers juist dat iets anders aan moeten aanpakken om op een hogere score uit te komen. Het einde zorgt er nu eigenlijk juist voor dat Incarnate alsnog een dertien in dozijn-horrorfilmpje is geworden. Dit waar dit alleen al door de laatste dertig seconde weg te laten omzeild had kunnen worden. Een gemiste kans!
Incarnate is een alleraardigste horrorprent geworden, die het zichzelf te moeilijk maakt door slecht uitgewerkte dialogen en een voorspelbaar einde. Van een echte mislukking kunnen we zeker niet praten, daar ligt het entertainment gehalte toch net iets te hoog voor. Aaron Eckhart en Carice van Houten leveren beide een prima acteerprestatie af, maar toch is het de jonge David Mazouz die daar de gehele film met kop en schouders bovenuit steekt. Onderaan de streep zal Incarnate zeker voor de doorgewinterde horrorkijker net iets te kort schieten, maar toch is de film zeer vermakelijk en is het natuurlijk altijd leuk om Carice van Houten in een Hollywoodfilm te zien die bij ons de bioscopen weet te halen. Geen briljante film, maar zeker een voldoende.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.