Killing Eve – seizoen 2
Na de gebeurtenissen in het appartement in Parijs, gaat Eve op zoek naar de gewonde Villanelle. Ze heeft geen idee of ze hun steekpartij heeft overleefd of niet, maar zonder haar gevonden te hebben wordt ze teruggeroepen naar Londen voor een moordonderzoek. In de tussentijd heeft Villanelle het niet makkelijk als ze nog flink gewond een ziekenhuis in Parijs verlaat en zich ook richting Londen begeeft. Eve ontmoet haar nieuwe team en ontdekt dat de moordenaar waar ze jacht op maken niet Villanelle is, maar een nieuwe huurmoordenaar met de bijnaam “The Ghost”. Onderweg naar Londen krijgt Villanelle hulp van Julian, een man die haar in eerste instantie in huis lijkt te nemen om haar wonden te verzorgen, maar al snel andere plannen blijkt te hebben. In een wanhopige poging om weer in contact te komen met Villanelle neemt Eve steeds verdergaande drastische stappen.
In 1998 werd het reeds brede televisielandschap van de Verenigde Staten verrijkt met BBC America; een zender die Britse series in Amerika zou uitzenden. Dat is niet eens zo’n gekke gedachte, want ook ons land bereikt met regelmaat een BBC-serie die zeker de moeite waard is. Zo kunnen we ook in Nederland al seizoenen lang genieten van succesvolle series als Sherlock en Luther. Vorig jaar kwam daar nieuwkomer Killing Eve bij, een groot succes aan de hand van de veelgeprezen showrunner Phoebe Waller-Bridge. Anders aan Killing Eve is dat de serie exclusief gemaakt is voor BBC America; een Amerikaanse serie, maar dan met een Brits randje dus. De serie is gebaseerd op de Codename Villanelle-novelles van auteur Luke Jennings en nog voor het eerste seizoen in première ging werd er al begonnen met het werk aan dit tweede seizoen. Een seizoen waarvoor Waller-Bridge overigens het stokje van showrunner heeft overgedragen aan Emerald Fennell, waarmee overigens wel opnieuw een vrouw de scepter zwaait.
Dit seizoen pikt de draad op waar het eerste seizoen eindigde; in het appartement van Villanelle in Parijs. Als we Eve zien zijn er misschien heel even vraagtekens of Villanelle de steekpartij heeft overleefd, maar het mag geen verrassing heten dat ook Villanelle snel weer in beeld raakt. De twee vrouwen zijn net als in het eerste seizoen de belangrijkste pilaren in dit heerlijke kat-en-muis spel. Eve Polastri wordt hierbij opnieuw gespeeld door Sandra Oh, een actrice die vooral bekend is van haar vertolking van dokter Christina Yang in Grey’s Anatomy. Ze krijgt hier tegenspel van Jodie Cormer, een actrice die relatief onbekend was voor aanvang van deze serie, maar die haar carrière flink gelanceerd ziet worden hierdoor. Zij worden bijgestaan door veteraan Fiona Shaw als Carolyn Martens, hoofd van de Russische Sectie bij MI6 en Kim Bodnia, de handlanger en raadgever van Villanelle.
Meer nog dan in het eerste seizoen blijkt de onderlinge obsessie tussen Eve en Villanelle behoorlijk ongezond. Toch zit juist hier de aantrekkingskracht van de serie, de twee lijken ondanks hun verschillende achtergrond namelijk niet meer zonder hun kat-en-muis spel te kunnen. Dat dit seizoen van hetzelfde niveau is als het eerste seizoen en niet in herhaling valt is niet alleen te danken aan het geweldige schrijfwerk, maar ook door opnieuw flinke nuances en gebruik van zwarte humor. Zo weet de serie op een intelligentie manier deze twee vrouwen in een rol te plaatsen die vooral door mannen wordt gespeeld in een mannenwereld. Daarbij is er weer sprake van flinke seksuele spanning, dit zonder te verzanden in platheden. Voor de Nederlandse kijkers is het daarnaast leuk als de serie halverwege dit seizoen belandt in Amsterdam, met een leuke bijrol voor Roeland Fernhout.
Extra’s: Verspreidt over de 2 disc zijn een aantal korte achter de schermen featurettes terug te vinden. De speelduur is erg beperkt en de titels dekken de lading volledig. Beelden van dit seizoen worden afgewisseld met interviews met cast en crew.
· Picking Up From Season One (2:45) Een korte recap van het eerste seizoen, zodat je weer opgefrist van start kan met seizoen 2.
· Eve’s World (3:13) Een blik op de wereld van Eva Polastri, opnieuw gespeeld door Sandra Oh.
· Villanelle’s World (2:15) Een blik op de wereld van Oksana Astankova, opnieuw gespeeld door Jody Comer.
· Script to Screen (2:24) Zie hoe het script van Emerald Fennell naar het scherm werd vertaald.
· Carolyn’s World (3:04) Een blik op de wereld van Carolyn Martens, opnieuw gespeeld door Fiona Shaw.
· Costume (3:04) Een korte blik op de gekozen garderobe van dit seizoen.
· Locations (2:32) Een korte blik op de verschillende locaties die we dit keer over het scherm zien vliegen, waaronder een set in Amsterdam.
· New Characters (2:45) Een introductie betreft de nieuwe personages van dit seizoen.
Killing Eve – seizoen 2 vervolgt het psychologische geladen kat-en-muis spel tussen Eve en Villanelle, waarbij aan de hand van kleurrijke personages en zwarte humor ook weer voor flinke nagelbijters wordt gezorgd. Met opnieuw acht aflevering is dit seizoen prettig kort, waarbij het tempo opnieuw flink hoog ligt. Toch is het element van verrassing dit keer wat minder, zo laat het lot van Villanelle zich al snel raden aan het begin van dit seizoen, maar ondanks de afwezigheid van Waller-Bridge weet de serie het niveau van het verrassende eerste seizoen vast te houden. Samen met opnieuw een daverende cliffhanger wekt het verwachtingen voor het derde seizoen, waarbij na Waller-Bridge en Emerald Fennell nu Suzanne Heathcote op zal treden als showrunner.
Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.