King Arthur: Legend of the Sword
De wereld staat op het punt om te vallen als de gevaarlijke tovenaar Mordred van koninkrijk naar koninkrijk trekt om iedereen te vernietigen. Hij stuit hierbij op koning Uther die hem weet te verslaan met het magische zwaard Excalibur. Na deze overwinning wordt Uther echter bedrogen en vermoord, waarna zijn broer Vortigern de troon bestijgt. De zoon van Uther, de jonge Arthur, weet net op het nippertje te ontsnappen en groeit op in de achterbuurten van Londinium tussen criminelen en prostituees. Ruim twintig jaar later moet Arthur alsnog zijn ware lot onder ogen zien als hij het magische zwaard Excalibur uit de steen weet te trekken en daarmee zijn leven volledig op de kop komt te staan. Lukt het Arthur om het magische zwaard te beheersen en daarmee zijn ware identiteit te accepteren en zo de wereld, net als zijn vader, te redden van de ondergang?
Deze nieuwe verfilming van de legende van koning Arthur moest de start van een nieuwe filmreeks worden voor filmstudio Warner Bros. Het liep helaas anders. Al tijdens de productie van de film werd het plan om een reeks van zeven delen op te zetten voorlopig in de ijskast gezet. Men besloot af te wachten hoe deze adaptie van de legende van Koning Arthur van regisseur Guy Ritchie zou vallen bij het publiek en dat bleek niet al te best. Zo waren de kritieken niet mals en wist de film weinig indruk te maken aan de internationale box-office. De film kreeg het zelfs niet voor elkaar om zijn eigen budget van een flinke 175 miljoen dollar terug te verdienen; de teller bleef steken op een schamele 148 miljoen dollar. Waarmee we zonder twijfel valt kunnen stellen dat verdere plannen voor lange tijd in de ijskast zullen blijven.
Ondanks het veelvuldig gebruik van de zin ‘van de regisseur van Sherlock Holmes’ in verschillende vormen marketing werd de film maar matig opgepikt door het publiek. Daarmee zou je de conclusie kunnen trekken dat Guy Ritchie niet langer een garantie is voor succes. Toch lijkt het er vooral op dat King Arthur slachtoffer is geworden van een overvolle filmzomer met voor de gemiddelde filmkijker teveel blockbusters om te kunnen bezoeken. Niet dat we te maken hebben met een meesterwerk hoor, want er valt genoeg op dit magische avontuur aan te merken dat het niet meer dan logisch maakt dat de film totaal niet in de smaak viel. Het grootste mankement waarmee de film te kampen heeft is het rommelige verhaal, waarbij het wellicht een vaag voorteken was dat er tijdens de opnames nog het nodige werd gewijzigd.
Het verhaal voelt dan ook nergens als een lekker geheel aan en stuitert soms alle kanten op. Het is overduidelijk voelbaar dat het verhaal tijdens de productie van de film een andere richting heeft genomen om de film vooral op eigen benen te kunnen laten staan toen bleek dat de aangekondigde reeks in de ijskast was gezet. Hierdoor voelen sommige plotjes als onaf aan, lijken personages in het begin belangrijker dat ze uiteindelijk zijn en weet de film maar moeilijk een consistent tempo vast te houden. Daardoor voelen sommige scènes er te snel doorheen gedrukt, terwijl er voor anders scenes weer teveel tijd is gereserveerd.
Het is daarmee haast een wonder te noemen dat Ritchie er in ieder geval nog iets vermakelijks van heeft weten te maken. Want laten we eerlijk zijn, ondanks het zwalkende scenario is de film op zich nog best vermakelijk te noemen. Zo werkt de stijl van Ritchie, zoals we die gewend zijn van zijn eerdere werk als Snatch of het eerder genoemde Sherlock Holmes, prima in combinatie met het legendarische verhaal van Arthur. Daarnaast heeft de film een fijn filter van grijstinten meegekregen om de film van een duistere laag te kunnen voorzien die prima bijdraagt aan de algemene sfeer van de film. King Arthur: Legend of the Sword gaat hierdoor zeker niet de boeken in als de beste adaptatie van de legende, maar voor liefhebbers van fantasy valt er vast nog genoeg te genieten.
Extra’s: Ondanks dat King Arthur niet wist te scoren op het witte doek, is het duidelijk dat Warner Bros. de film ziet als een grote titel. De Blu-ray disc is namelijk tot de nok toe gevuld met fijne extra’s.
• Arthur with Swagger (9:41) Special over hoofdrolspeler Charlie Hunnam en hoe hij de legendarische rol eigen wist te maken.
• Sword from the Stone (18:49) Guy Ritchie neemt je mee op een zoektocht naar een nieuwe impuls voor de legende van King Arthur.
• Parry and Bleed> (5:44) De cast traint zich een slag in de rondte om het zwaadvechten onder de knie te krijgen.
• Building the Past (14:00) Het bouwen van een wereld uit het verleden met gigantische sets.
• Inside the Cut: The Action of King Arthur (6:08) De vele actiescenes die de film rijk is komen aan bod.
• Camelot in 93 Days (10:23) Kijk mee met 93 dagen van de productie.
• Legend of Excalibur (6:05) Alles over het zwaard en welke ontwerpen er voor gemaakt zijn.
• Scenic Scotland (5:33) Een tour langs de prachtige landschappen van Schotland die dient als decor voor de film.
King Arthur: Legend of the Sword is een vermakelijke poging om de legende van koning Arthur nieuw leven in te blazen. Helaas faalt deze net zo vaak door een rommelig scenario dat maar lastig een richting weet vast te houden. Het is overduidelijk voelbaar dat het verhaal tijdens de productie flink aan veranderingen onderhevig is geweest en daarmee weet de film niet te overtuigen. Gelukkig maakt de flitsende stijl die we van regisseur Guy Ritchie kennen nog enigszins iets goed, maar het is niet voldoende om de film te redden van zijn middelmatigheid. Hiermee valt King Arthur: Legend of the Sword in de categorie: leuk om een keer te zien, maar helaas niet voor herhaling vatbaar.
Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.