Labyrinth – 30th Anniversary Edition
Sarah is een tienermeisje die door middel van een boek, getiteld Labyrinth, probeert te ontsnappen aan de werkelijkheid. Van haar stiefmoeder moet ze tegen haar zin weer op haar halfbroertje Toby passen. In al haar frustratie en het aanhoudende gehuil van Toby, wenst ze hem weg. Haar gebeden worden gehoord, als er plots een groep Goblins haar huis binnendringen en Toby meenemen naar hun koning Jareth. Hij geeft haar 13 uur de tijd om zijn kasteel te bereiken en te vermijden dat Toby voorgoed verandert in een Goblin. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Terwijl de klok begint te tikken moet Sarah in een betoverende wereld vol wonderen en illusies door een labyrint en Goblin stad om haar broertje te redden. Koning Jareth is niet van plan om dit zomaar te laten gebeuren en zet alles in het werk om Sarah te dwarsbomen.
Labyrinth was de laatste lange speelfilm van de legendarische Jim Henson, die in 1990 overleed aan een chronische longontsteking. Hij creëerde een betoverend origineel sprookje die verhaaltechnisch niet echt vergelijkbaar is met zijn succesvolle voorganger The Dark Crystal. De grootste en tevens belangrijkste overeenkomst is het gebruik van poppen. Echter bestaat The Dark Crystal alleen maar uit poppen, waar Labyrinth er voor koos om deze te mengen met echte acteurs. The Dark Crystal werd in 1982 positief ontvangen en de voornaamste kritiek die de film kreeg was dat het te duister zou zijn voor een Jim Henson film. Hoewel Labyrinth nog steeds erg duister van aard is, met inbegrip van traditionele kwade motieven en karakters, heeft Henson ook wat luchtige elementen zoals zang, dans en komedie toegevoegd.
De unieke wereld van Labyrinth is bevolkt door een groot aantal fascinerende personages. Een zeldzame eigentijdse film waarbij zelfs karakters die slechts kort de revue passeren nog indruk maken en dankzij de fantastische ontwerpen van Brian Froud gedenkwaardig zijn. Froud’s karakters komen in elk frame tot leven, ieder goed ontworpen creatie is leuk om naar te kijken met prima ingesproken stemmen. Zijn creaties verschijnen in een breed spectrum met variërende en kleurrijke personages. Ze zijn geïntegreerd in deuren en bakstenen gevels, en op meer onvoorspelbare plekken. In tegenstelling tot The Dark Crystal, waar veel minder creaties in voor komen, heeft het productieteam achter de schermen nog veel meer werk verzet.
In Labyrinth zijn het dus niet alleen de poppen die imponeren, maar ook de menselijke karakters schitteren. Een piepjonge Jennifer Connelly neemt je op fabuleuze wijze mee in haar zoektocht door het doolhof. Met hulp van een aantal wezens en voortdurend in gesprek met zichzelf, probeert ze te achterhalen waar ze precies is en hoe ze bij haar bestemming komt. David Bowie heeft zichtbaar plezier in zijn schurkenrol als de Goblin King. Minstens zo excentriek als destijds in zijn dagelijkse leven, is het fascinerend om naar Bowie te kijken. De film heeft een onmiskenbare jaren 80 sfeer, inclusief een elektronische synthesizer soundtrack. Labyrinth is op bepaalde vlakken sterk veroudert, maar door de visuele effecten en de muziek neemt het je mee terug naar het tijdperk en blijft de film 30 jaar na release nog fier overeind.
Extra’s:
• Reordering Time: Een Terugblik Op Labyrinth (09:31) Jennifer Connelly, Brian, Lisa en Cheryl Henson en Jim Henson in archiefbeelden kijken terug op alle aspecten van de film.
• De Henson Nalatenschap (10:36) Het productieteam en de cast delen hun gedachten over Henson’s creativiteit, zijn gezinsleven, zijn poppencollectie die getransporteerd is naar The Center for Puppetry Arts in Atlanta en het herstel en onderhoud van deze collectie.
• Nagedachtenis Aan De Goblin Koning (04:48) Het team praat over David Bowie, als persoon en het personage dat hij portretteerde in Labyrinth.
• Labyrinth Jubileum Q&A (41:24) Moderator Adam Savage ontvangt poppenspelers Brian Henson, Karen Prell, Dave Goelz en Shari Weiser om de kunst van poppenspel te bespreken.
• De Making-Of: Inside The Labyrinth (56:38) Een zeer complete making-off/documentaire met tal van informative over de film. Een aanrader voor de ultieme fan.
• Journey Through the Labyrinth: “Koninkrijk Van Personages” (27:57) Een extra die meer gericht is op de personages en individuele poppen van de film.
• Journey Through the Labyrinth: “Zoektocht Naar De Goblin-Stad (30:03) Vanaf het begin van het project tot het eindproduct. Veel interessante informatie over de ontstaansgeschiedenis van de film.
• The Storytellers: Beeld-in-Beeld Track: Tijdens het kijken van de film krijg je voortdurend informatie over betreffende scenes, poppenspelers, acteurs etc.
• Audiocommentaar Van Concept-Ontwerper Brian Froud: Ontwerper Brian Froud voorziet de film van audio commentaar.
Labyrinth arriveert voor haar 30e verjaardag in een prachtige heruitgave die voorzien is van vele nieuwe extra’s, een gerestaureerde transfer van een 4K opname en een nieuw Dolby Atmos geluidsspoor. Ongetwijfeld is dit mede tot stand gekomen door het trieste nieuws van begin dit jaar met het overlijden van David Bowie. Het beeld is zeer scherp en zelfs ieder klein detail is zichtbaar gemaakt. Decors, make-up en de poppen worden nog kleurrijker gepresenteerd dan voorheen. De ontwerpen van Brian Froud zijn creatief en zorgen vandaag de dag nog steeds voor voldoende vermaak. De stijl van Labyrinth is een tikkeltje veroudert, vooral omdat we tegenwoordig amper nog poppen in films tegenkomen. De film ademt echter volledig naar de tachtiger jaren met een retro soundtrack en als toppunt het foute kostuum en kapsel van Bowie. Labyrinth is een fantasierijke klassieker van ‘Muppet’ brein Jim Henson. De restauratie van de film is subliem en een absolute must voor fans van de film, of voor fans van David Bowie die een glansrol heeft.
Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.