Life
In de jaren 50 ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de dan nog onbekende acteur James Dean en beginnend fotograaf Dennis Stock. Stock ziet in Dean de toekomst en wil hem graag op de gevoelige plaat vastleggen. Als hij voor het blad Life de opdracht krijgt om een reportage aan Dean te wijden, gaat hij samen met hem op een unieke roadtrip waarin ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf op een hele andere manier leren kennen. Het is in deze tijd dat Stock foto’s van James Dean weet te maken die wereldberoemd werden, nadat Dean een jaar later op ongelukkige wijze om het leven kwam.
Life, niet te verwarren met de gelijknamige komedie uit 1999 met Edie Murphy, heeft zijn naam te danken aan het blad dat fotograaf Dennis Stock de opdracht gaf om het aanstormend talent James Dean op de gevoelige plaat vast te leggen. De foto’s dateren van vlak voor de première van zijn grote doorbraak East of Eden. Niet zo gek dus dat de Nederlandse fotograaf en regisseur Anton Corbijn er wel brood in zag om het bijzondere verhaal tussen de fotograaf en de acteur als basis te gebruiken voor zijn vierde speelfilm. Ondanks dat The American een positieve uitschieter was, wisten de films van Corbijn geen miljoenen binnen te harken aan de bioscoopkassa’s. Dit terwijl zijn film vrijwel altijd mogen rekenen op positieve recensies en reacties van het publiek.
Vooral zijn gevoel voor adembenemende beelden worden vaak genoemd en dus mag het geen verrassing heten dat ook Life weer een lust voor het oog is. Gelukkig heeft Life nog meer troeven in handen om de film tot één van de beste uit zijn oeuvre te maken. Eén van die troeven is de jonge Dane DeHaan (helaas vooral bekend van zijn overacting rol in The Amazing Spider-Man 2) die James Dean goed heeft bestudeerd en hem weergaloos tot leven weet te wekken. Hij steelt daarmee iedere scene waarin hij speelt, ondanks het goede tegenspel dat hij krijgt van Robert Pattinson als fotograaf Stock.
Ook verhaaltechnisch weet Corbijn de film interessant te houden. Zo houdt hij het verhaal rondom de bijzondere vriendschap erg klein, waardoor de twee hoofdrolspelers alle aandacht krijgen zonder dat er teveel zaken er met de haren worden bijgesleept die het hoofdverhaal in de weg zouden kunnen gaan zitten. Hiermee is de toon van de film erg rustig, wat de hoofdrolspelers alle ruimte geeft om te schitteren. Het is na het zien van Life jammer dat Corbijn ooit heeft aangegeven slechts vier films te maken en dat hiermee dus zijn carrière als regisseur tot een einde komt. Hopelijk houdt hij zich niet aan zijn woord.
Extra’s: Helaas moet Life het doen zonder noemenswaardige extra’s, want verder dan een handjevol trailers voor de film komt deze uitgave helaas niet. Vanzelfsprekend was een kijkje achter de schermen of een interview met Corbijn zeker een meerwaarde geweest, maar wellicht wordt dat bewaard voor een mooie special edition in de toekomst. Die dan hopelijk ook als Blu-ray is aan te schaffen.
Life is wederom een prachtige film van regisseur Anton Corbijn die met zijn oog voor detail weer een wonderschone film heeft afgeleverd. Maar niet alleen de beelden weten te overtuigen, want doordat Corbijn het verhaal klein houdt krijgen zijn twee hoofdrolspelers alle tijden om te schitteren. Hierbij weet vooral Dane DeHaan te overtuigen als de veel te jong gestorven James Dean. Hopelijk vindt Corbijn een project waar hij niet omheen kan, want het zou eeuwig zonde zijn als we in de toekomst niet meer van zijn talent als regisseur zouden mogen genieten.
Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.