Lights Out
Als kind was Rebecca bang in het donker, waarbij ze geen onderscheid wist te maken tussen fictie en realiteit als de lampen uit gingen. Nu ze is opgegroeid en op zichzelf woont denkt ze de angst van zich te hebben gezet. Echter, als haar veel jongere broertje dezelfde angsten als Rebecca ervoer tijdens haar jeugd, boezemt dit flinke angst in bij Rebecca. Opnieuw is namelijk een duistere entiteit aanwezig, met een link naar hun moeder. Hoe dichter Rebecca bij de waarheid komt, hoe gevaarlijker het wordt en zij en haar familie lijken nergens meer veilig… zeker niet als de lichten uitgaan.
Kinderen zijn vaak bang in het donker en dit is nou precies het uitgangspunt van horrorfilm Lights Out. Bij het zien van de trailer, waarin een medewerker van een bedrijf constant een schim ziet wanneer ze de lichten uit doet, gingen de haren direct rechtop staan. Het krikte de verwachtingen rond deze door James Wan geproduceerde film productie direct wat op, waarbij de liefhebber ook weet dat de aanwezigheid van Wan vaak garant staat voor een goede horrorfilm. Denk maar eens aan beide The Conjuring films. Helaas blijkt Lights Out een uitzondering op die regel. Zo heeft verhaal maar weinig om het lijf, is het daarnaast veel te ver gezocht en weet dus ook nergens echt te imponeren. Een gevalletje dus waarbij de trailer een stuk beter doet vermoeden dan het eindproduct zelf is. Dat is bijzonder jammer, want zeker met een dergelijk uitgangspunt kan je alle kant op. Helaas blijkt niet alleen het verhaal zelf vrij matig, ook de chemie tussen de acteurs ontbreekt en het wil nergens echt eng worden, zelfs niet als de lichten uit gaan.
Gelukkig is de tweede helft van de film vrij amusant, al is daar weer het euvel dat je alles al van mijlen ver ziet aankomen. Dat resulteert er weer in dat je zelfs na de redelijk originele twist teleurgesteld achterblijft. De zogenaamde jump scares zijn erg oppervlakkig en juist daar zou een horrorfilm als deze kunnen excelleren. Vooral de scène met het blauwe licht heeft de potentie om je de stuipen op het lijf te jagen, maar weer blijft dit uit. Zelfs als Rebecca midden in de nacht wakker wordt en een verschijning in het donker bij haar deur ziet staan roepen, is de afloop wat teleurstellend. We kunnen dan ook stellen dat de film zeker goede pogingen doet, maar steeds niet lekker uit de verf weet te komen. De makers kleuren teveel binnen de lijntjes van het genre en durven het helaas niet aan om daar ook maar enigszins buiten te gaan en ons dus echt te verrassen.
Extra’s: Buiten een klein kwartier aan verwijderde scènes staan er geen extra’s op de schijf. Best jammer te noemen natuurlijk, want een toelichting van regisseur of schrijvers had best op zijn plaats geweest.
∙ Deleted Scenes (13:58) Dit zijn drie verwijderde scènes (waarvan een alternatieve scène), die na een vertoning van de film aan testpubliek uit de film zijn geknipt. Het is moeilijk in te zien waarom de scènes uit de film zijn geknipt, want ze voegen wel degelijk iets toe aan de film.
Lights Out kleurt teveel binnen de lijntjes van het genre en weet nergens echt eng te worden. Na een trage en soms wat saaie opbouw weet de film in het tweede bedrijf wat amusanter te worden, maar nergens betaald de opbouw zich echt uit. Dit heeft te maken met een matig script en jump scares die je al van verre ziet aankomen. Dit is jammer natuurlijk, want de film had zeker de potentie om uit te groeien tot een prima film in het horrorgenre. Verwachtingen die werden onderstreept door de doodenge trailer, maar die nergens waargemaakt worden in het eindproduct. Na het zien van de verwijderde scènes is het onbegrijpelijk dat deze zijn gesneuveld, want ze voegen zeker iets aan de film toen en hadden ervoor gezorgd dat de film er net wél een krappe voldoende uit had gesleept.
Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.