Loving
Richard Loving is een blanke bouwvakker uit de staat Virginia, die verliefd wordt op de Afro-Amerikaanse vrouw Mildred Jeter. Nadat Mildred zwanger raakt, besluiten ze te trouwen in Washington DC. In 1958 is dit volgens de anti-rassenvermengingswet van de staat Virginia namelijk verboden. Richard maakt plannen om een huis te bouwen op steenworp afstand van Mildreds’ ouderlijke huis. Alles lijkt voorspoedig te gaan, totdat de lokale politie de Lovings arresteert. Volgens de wet in Virginia is hun huwelijk niet rechtsgeldig en tijdens de hoorzitting in de rechtszaal worden ze verplicht om schuld te bekennen voor het overtreden van de rassenwet om zo een gevangenisstraf te ontlopen. Voorwaarde is dat ze minstens 25 jaar niet samen terugkeren naar Virginia. Wat volgt is een gevecht om samen als een familie te mogen wonen in hun geboortestad Virginia.
Zes jaar geleden verraste regisseur Jeff Nichols vriend en vijand met de rampenfilm Take Shelter. Een verontrustende film over een man die langzaamaan zijn verstand lijkt te verliezen. Voor deze film ontving hij veel waardering van filmcritici. Een prestatie van formaat voor iemand die hiermee pas zijn tweede speelfilm afleverde. Vier jaar daarvoor leverde Nichols namelijk zijn debuutfilm Shotgun Stories af. In 2012 verscheen zijn derde film, Mud, die niet gemakkelijk in een hokje te stoppen was. Drie uitstekende films waarvoor hij zelf ook het scenario schreef en waarmee hij bewees over voldoende talent als filmmaker te beschikken. Daarna was het echter lange tijd stil rondom zijn persoon. Stil zat hij daarentegen zeker niet en vorig jaar verschenen er maar liefst twee films die door hem geschreven en geregisseerd werden. Eerst ging Midnight Special in première op het filmfestival van Berlijn en amper drie maanden later volgde Loving in Cannes.
Loving vertelt het waargebeurde verhaal over Richard en Mildred Loving. Het echtpaar vocht negen jaar om samen als een familie te mogen wonen in Virginia. Hun rechtszaak, Loving v. Virginia, werd zelfs helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. Uiteindelijk werd in 1967 het verbod op gemengde huwelijken ongrondwettig bevonden. Hiermee kwam een eind aan hun strijd om huwelijksgelijkheid. Een strijd die helaas nog steeds actueel is. Getuige het feit dat de Duitse Bondsdag 30 juni jongstleden pas instemde met de invoering van het homohuwelijk. Voor Loving bleef Nichols met zijn script trouw aan de Lovings en hun verhaal. Zo schijnen Richard en Mildred, als we hun dochter Peggy mogen geloven, in het echt nooit ruzie te hebben gehad. Iets wat dan ook niet in de film te zien is. Dit terwijl je een scène waarin het echtpaar op zijn minst een meningsverschil heeft bijna wel verwacht. Het is prijzenswaardig dat Nichols het verhaal van de Lovings hiermee niet onnodig heeft gedramatiseerd of geromantiseerd. Loving draait dan ook puur om de liefde tussen twee mensen en de vrijheid van het liefhebben in het algemeen. Gelukkig twijfel je als kijker geen moment aan de liefde van Richard voor Mildred, of andersom.
Waar Michael Shannon in Midnight Special de hoofdrol vertolkte, zien we hem in Loving in een bijrol. In het geval van Joel Edgerton is dit precies andersom. Edgerton maakte in Midnight Special dan ook zo’n indruk op Nichols, dat deze hem de hoofdrol in Lovings aanbood. We zien Edgerton in de rol van Richard Loving, de man die alles in gang zette. Zo besluit hij om samen met Mildred naar Washington DC te rijden om daar te trouwen. Niet veel later wordt het stel van hun bed gelicht en hiermee begint hun jarenlange strijd. Richard blijkt een introverte man te zijn die het aan woorden en kennis ontbreekt om zijn gezin te helpen. Hierdoor lijkt het er af en toe op dat hij alles over zich heen laat komen. Ondanks dat Edgerton dit sterk neerzet, werkt dit soms ook tegen hem. Het is namelijk lastig om continue sympathie te hebben voor zijn personage. Gelukkig maakt de, terecht voor een Oscar genomineerde, Ruth Negga dit meer dan goed. Negga kruipt in de huid van Mildred Loving, de vrouw met iets meer zelfvertrouwen en vastberadenheid dan haar man. Met de blik in haar ogen weet zij elk gevoel en elke boodschap zonder woorden over te brengen.
Extra’s: De Blu-ray uitgave bevat vier redelijk korte, maar interessante extra’s.
• Making Loving (04:28): Cast en crew praten over het thema van de film, dat werd geïnspireerd op een documentaire over de Lovings en hun juridische gevechten. Daarnaast wordt gesproken over het filmen op locatie in Virginia en over de urgentie om juist dit verhaal met betrekking tot raciale vijandigheid te vertellen.
• A Loving Ensemble (04:07): Aandacht voor de casting en hoe de belangrijkste rollen werden ingevuld. Zo werd Ruth Negga gevonden tijdens audities, terwijl Joel Edgerton zichzelf in de schijnwerper zette tijdens het filmen van Midnight Special.
• Loving v. Virginia (04:26): Gaat in op het waargebeurde verhaal van de Lovings en op de Racial Integriti Act, de wet die probeerde om de Lovings uit elkaar te houden. Cast en crew delen hun mening over de echte Lovings. Daarnaast zien we een glimp van Loving Day 2016 in New York City, waar stellen bestaande uit verschillende rassen samen komen.
• Virginia: A Loving Backdrop (03:09): De gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, komt kort aan het woord over het filmen van Loving. Cast en crew spreken hun gevoelens uit die zij bijvoorbeeld kregen tijdens het filmen bij de rechtbank van Bowling Green. Jeff Nichols geeft zijn gedachten prijs na onder andere een bezoek aan het landhuis van de Lovings.
Loving is een prachtige film over de liefde tussen twee mensen en hun strijd om huwelijksgelijkheid in de jaren 60. Een onderwerp dat vandaag de dag helaas nog steeds behoorlijk actueel is. Nichols heeft het verhaal van de Lovings met respect behandeld en niet onnodig gedramatiseerd of geromantiseerd. We zien de liefde tussen twee mensen en de vrijheid van het liefhebben in het algemeen. Als kijker twijfel je geen moment aan de ware liefde tussen Richard en Mildred. Dit is mede te danken aan Edgerton en Negga, die Richard en Mildred geloofwaardig neerzetten. Hierbij laat vooral Negga een grote indruk achter en zij werd dan ook terecht genomineerd voor een Oscar.
Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.