Mary Poppins Returns
In het Londen van de jaren dertig woont Michael Banks in zijn ouderlijke huis met zijn drie kinderen, Annabel, John en Georgie. Michael’s zus Jane is bij hen ingetrokken na de dood van zijn vrouw, om haar broer te helpen met de huishouding en de zorg voor de kinderen. Michael heeft een lening afgesloten bij zijn eigen werkgever, de Fidelity Fiduciary Bank. De corrupte nieuwe voorzitter van de bank, Wilkins, stuurt twee advocaten op hen af met een waarschuwing dat het huis in beslag zal worden genomen als de lening voor het einde van de week niet volledig afbetaald is. Michael en Jane herinneren zich dat hun vader aandelen van de bank voor hen had achtergelaten, en ze doorzoeken het huis naar het aandeelbewijs. Het enige wat ze vinden is een vlieger uit hun kindertijd, en ze besluiten deze weg te gooien. Wanneer de kinderen in het park spelen, vindt Georgie de vlieger en krijgen ze bezoek van de mysterieuze Mary Poppins. Met haar unieke magische vaardigheden en met de hulp van haar vriend Jack, helpt ze de familie om de vreugde en het wonderlijke in hun leven te herontdekken.
Het is meer dan een halve eeuw geleden sinds Jane (Emily Mortimer) en Michael Banks (Ben Whishaw) de super-oppas Mary Poppins ontmoetten. De familie Banks woont nog steeds op 17 Cherry Tree Lane, maar Michael is nu een volwassen man en de vader van drie kinderen; Annabel (Pixie Davies), John (Nathaniel Saleh) en Georgie (Joel Dawson). Michael’s vrouw en de moeder van zijn kinderen is een jaar geleden overleden. Zijn zus Jane is in huis getreden om te helpen, maar de kinderen hebben vooral behoefte aan begeleiding en terugkeer naar een zorgeloze jeugd om te ervaren en van te genieten. Geregisseerd door Rob Marshall, Mary Poppins Returns is een uitbundig enthousiaste en fijne recreatie van een jaren 60 musical, met ouderwetse Londens decors, dansnummers met Gene Kelly inspiraties maar bovenal een eigenaardige oprechtheid die zelfs de meest onschuldige kinderfilms van vandaag nog doen verbleken. Vanaf de openingsmomenten uit de film, wanneer Jack de lantaarnopsteker, met zijn puppyogen en dikke grijns het lied “(Underneath the) Lovely London Sky” zingt, begeef je je direct in de dromerige wereld van Mary Poppins. Bijna alles in de film is ontworpen om een lied, een visuele zwier of verhaaldetail van de originele Mary Poppins op te roepen. Geen bijster origineel concept maar wel op uitstekende wijze in uitvoering gebracht voor oude als nieuwe Mary Poppins fans.
De magie van Mary Poppins kan zich manifesteren in de realiteit van deze film, maar het is geworteld in het voorstellingsvermogen. De Banks kinderen beginnen de film met het gedrag van jongvolwassenen, waarbij ze manier bespreken over hoe ze geld kunnen besparen door oud brood te kopen en hoe ze een sanitaire crisis in huis het beste kunnen aanpakken. Maar vanaf het moment dat Mary Poppins op het scherm verschijnt en de kinderen via de badkuip een magisch portaal naar een onderwaterwereld reizen, beginnen dingen te veranderen. Het wordt al snel duidelijk dat Poppins niet alleen is gekomen om voor de fysieke behoeften van de kinderen te zorgen, maar ook, en wat nog belangrijker is, om hen te helpen opnieuw hun verbeelding te ontdekken en opnieuw kind te zijn. In feite wil Poppins dat ze hun eigen leeftijd bepalen. Emily Blunt herontdekt de persoonlijkheid van het personage in een haast perfecte weergave. Het is absoluut geen spiegelbeeld van hoe Julie Andrews het personage gestalte gaf. Blunt maakt Poppins haar eigendom, in zowel uiterlijk, bezieling en tijdloosheid. De jonge acteurs die de Banks kinderen portretteren zijn ook goed gecast en komen geloofwaardig over in een fantasierijke reis naar het herontdekken van hun kinderlijkheid. Lin-Manuel Miranda schittert als Jack de lantaarnopsteker en weerspiegelt in veel opzichten Dick van Dyke’s uitvoering van Bert uit de originele film (die een fraaie cameo in “Returns” heeft), terwijl hij het personage ook eigen maakt.
De decors en kostuums zijn prachtig en zorgvuldig gemaakt en brengen een schijnbaar authentieke weergave van het Londen van de jaren 30 naar het scherm. Maar de film gaat duidelijk over veel meer dan alleen haar setting. Fans van de originele Mary Poppins zullen ongetwijfeld veel eerbetoon aan die film opmerken, van subtiele aanwijzingen tot grootschalige recreaties van belangrijke locaties uit het klassieke origineel. De geanimeerde sequentie is een bijzonder hoogtepunt uit de film. Hoewel het in veel opzichten een vertrouwd gezicht is, is het tegelijkertijd ook een eigen creatie met eigen ervaringen voor de karakters en de kijkers. De scène komt tot leven door zowel kostuums als animaties en veel vrolijkheid op het scherm. Het aanblik van de beroemde “17 Cherry Tree Lane” locatie, en het aangrenzende huis van de admiraal zien er fantastisch uit. Praktische sets die ondersteund worden door computeranimaties worden naadloos samengesteld en gepresenteerd, terwijl veel van de meer magische en eigenaardige momenten uit de film je meeslepen en je aandacht vasthouden tot het vanzelfsprekende mierzoete einde.
Extra’s: Zoals je mag verwachten bij een dergelijk grote film, is de Blu-ray release voorzien van het nodige aan bonusmateriaal.
• The Practically Perfect Making of Mary Poppins Returns (23:38) Een 4-delige making-off van de film met een korte introductie, gevolgd door interviews met cast en crew met reacties op het productieontwerp, de regie, de casting en de muzikale uitvoeringen.
• “Seeing Things from a Different Point of View”: The Musical Numbers of Mary Poppins Returns (18:04) Wederom een 4-delige extra feature die zich richt op de muziek- en danschoreografie met cast en crew interviews en beelden van achter de schermen.
• Back to Cherry Tree Lane: Dick van Dyke Returns (05:22) De cast en crew bespreken de impact van de verschijning van Dick van Dyke in de film en hoe het de productie vormde met de aanwezigheid van een origineel castlid.
• Deleted Song – “The Anthropomorphic Zoo” (05:04) Een uit de film geknipt liedje waarin Mary Poppins en de kinderen een zeer special dierentuin bezoeken, waar mensen en dieren wisselen van plek.
• Practically Perfect Bloopers (01:57) Een luchtige verzameling van bloopers uit de film.
• Deleted Scenes: Twee zeer korte overbodige scènes die uit de film zijn geknipt.
• Sing-Along Mode: De songteksten verschijnen in beeld tijdens de liedjes uit de film.
Mary Poppins Returns is een magische en hartverwarmende film, die het origineel uit 1964 meer dan eer aan doet. Het haalt de muzikale, visuele en verhaaltechnische inspiratie uit de originele Mary Poppins, zonder een exacte kopie te zijn. De casting van Emily Blunt als opvolgster van Julie Andrews is een gouden vondst en ook Lin-Manuel Miranda als de lantaarnopsteker is een waardige opvolger voor het gelijkwaardige karakter van Dick van Dyke. Kindacteurs zijn vaak lastig te casten, maar het trio Pixie Davies, Nathaniel Saleh en Joel Dawson zijn erg overtuigend in alle opzichten. De centrale gedachte van de film is om zowel de kinderen als de volwassenen terug te brengen naar de onbezorgde wonderen van hun kindertijd. Mary Poppins Returns is een liefdevolle en evenwichtige terugkeer naar het musicalgenre en de combinatie van animatie en live-action.
Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.