Monk

Informatie

RegieTies Schenk
Jaartal2016
Releasedatum04-08-2017
Speelduur74 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastTeun Stokkel, Sam Louwyck, Gijs Blom, Chris Peters, Olivia Lonsdale en Marina Gatell

De dertien-jarige Monk is een bijzonder jongetje uit een bijzondere familie. Met zijn hypochondrische gedrag denkt Monk dat hij van alles mankeert en hiermee probeert hij op iedere manier aan medicijnen te komen. Zijn vader is vervreemd van het hele gezin en heeft zich afgezonderd in de kelder, waardoor zijn moeder hunkert naar een beetje aandacht. Zijn zus Joni zit in een moeilijke fase van haar puberleven en rebelleert op elke manier. Als de moeder van Monk krijgt te horen dat het heel slecht gaat met haar broer, zit er niets anders op voor het gezin om met z’n allen naar Spanje af te reizen. Ondanks dat deze reis de onderlinge relaties in de familie flink op scherp zet, blijkt deze bijzondere reis juist wat de familie nodig had.

Regisseuse Ties Schenk maakt met deze bijzondere film haar debuut op speelfilmgebied. Schenk staat vooral bekend met regieklussen voor de indrukwekkende serie Zwarte Tulp en Hoe overleef ik?. Met de film Monk zorgt zij ervoor dat de filmwereld zeker een oogje op haar gericht zal houden in de toekomst. De hoofdrol wordt vertolkt door de 15-jarige Teun Stokkel, die in 2016 ook al een overtuigende rol wist neer te zetten in Knielen op een bed violen. Toch is het Olivia Lonsdale die misschien wel de meeste indruk weet te maken in de rol van puberende zus Joni. Al met al aardig wat ingrediënten om van Monk een bijzondere film te maken. Dat de film geen echt groot publiek wist te bereiken is misschien niet zo heel vreemd, maar natuurlijk wel erg jammer. De makers zetten hier namelijk een klein meesterwerkje neer dat nog wel een poosje zal blijven hangen.

Met een relatief korte speelduur van vijf kwartier weet de film er de vaart flink in te houden en overbodige en uitgerekte scènes te omzeilen. Het blijkt een gewaagde, maar goede, keuze van de makers, want de film zal je vanaf de eerste minuut in zijn greep houden. De openingsscène, waarin Monk met een moedervlek bij een arts terecht komt, wordt de aandacht van de kijker direct getriggerd. Na de opening weten de makers het verhaal vervolgens prima uit te diepen. Zo wordt Monk gepest op school, worstelt zus Joni met haar identiteit, heeft de vader van Monk zichzelf opgesloten in een kelder en hunkert zijn moeder naar een beetje aandacht. Op dat punt gebeurt het meest onwaarschijnlijke als het gezin halsoverkop naar Spanje vertrekt en een bijzondere reis begint. Zo wordt het gezin geconfronteerd met hun eigen tekortkomingen naar elkaar toe en doen de ouders een aantal ontluisterende ontdekkingen over Monk en Joni.

Toch zit Monk niet alleen verhaaltechnisch goed in elkaar. Zo is de soundtrack van componist Djurre de Haan erg mooi en vooral op de juiste momenten aanwezig. De soundtrack weet de hele film door het juiste gevoel op te wekken, waardoor de film een versterkt gevoel bij de kijker zal opwekken. De fraaie montage en het camerawerk maken het plaatje compleet en mede daardoor wordt de tragi-komedie Monk een ongemakkelijke zit, dat je met een lach een een traan zult ontvangen. Cinematograaf Richard van Oosterhout is natuurlijk bedreven op dat vlak, zoals hij ook al bewees met Nederlandse films en series als De Zevende Hemel en A’dam & E.V.A.. Tel al deze punten maar eens bij elkaar op en vraag jezelf dan maar eens af waarom je Monk geen kans zou willen geven, want de film is het bekijken absoluut waard. Aan het einde zal je met zekerheid verrast zijn hoe een kleine film groot kan zijn.

Extra’s: Helaas bevat de dvd naast de trailer en de hoofdfilm geen bonusmateriaal. Wel is de optie om de film geheel Engels ondertiteld te kijken aanwezig.

Monk pakt nergens groot uit, maar is juist daardoor klein meesterwerkje geworden. Waar we vandaag de dag veelal rommelige en oppervlakkige romcom’s zien verschijnen als het op vaderlandse films aankomt, is juist een film als Monk een welkome verrassing. Vanaf de eerste seconde weet de film te boeien, waarna deze lijn tot het bittere einde wordt voortgezet. Dit zit hem natuurlijk ook in de onderlinge chemie van de acteurs en actrices, die stuk voor stuk een fraaie prestatie afleveren. De gewaagde keus om de film ruim onder het anderhalf uur te houden, zorgt ervoor dat de vaart er flink in zit. Monk is een absolute must-see film van filmdistributeur Cinéart, waarbij deze film goed de nadruk op het woord ‘art’ weet te leggen.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

5 augustus, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59834f1725c3a_selected-products" products="9200000079342904" name="bol" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer