Monster
In een gesloten religieuze gemeenschap in Noord-Noorwegen wordt een verdwenen meisje vermoord teruggevonden met een levende slang in haar mond. Hedda Hersoug heeft een donker verleden en is teruggekeerd naar haar thuisstad om tot rust te komen. Als lokale politieagente wordt zij op de zaak gezet. Hierbij moet ze samenwerken met Joel Dreyer, een opportunistische rechercheur uit Zuid-Noorwegen. De samenwerking, die door hun superieuren is geregeld, blijkt bijna onmogelijk te zijn. Hun verschillende karakters en methoden zorgen voor irritaties. De zaak wordt groter na de ontdekking van een massagraf met eeuwenoude skeletten. Is er een seriemoordenaar actief? De gemeenschap wordt overspoeld door paniek, valse geruchten en verdachtmakingen.
Monster is een zevendelige Scandinavische serie die werd bedacht door Hans Christian Storrøsten en Anne Sewitsky. Daarnaast nam Sewitsky ook de regie voor vier afleveringen op zich. Voor de overige drie afleveringen tekende Pål Jackman, die eerder twee afleveringen van de serie Mammon regisseerde. Het verhaal van Monster vindt plaats rondom een gesloten religieuze gemeenschap in Noord-Noorwegen. Een Scandinavische serie die vragen oproept over religie is niet geheel nieuw. Zo zagen we dit eerder ook al in Modus. Monster is geïnspireerd op een quote van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche: ‘Wie tegen monsters vecht, moet uitkijken zelf geen monster te worden’. In de serie draait het meer om het kleine monster dat we allemaal in onszelf hebben.
In de eerste afleveringen moet de serie duidelijk nog op gang komen. Met name bij de laatste twee afleveringen zit de vaart er pas goed in. Wat direct opvalt zijn de natuurbeelden en de sfeer. We zien veel open vlaktes die gefilmd zijn met een soort van blauwe filter. Dit zorgt voor donkere beelden en een beklemmende sfeer. Aan het begin van de serie zitten de monsters nog onder de oppervlakte. We maken kennis met Hedda Hersoug, een lokale politieagente met een flinke bagage die alles zwart-wit ziet. Ze heeft dan ook een duidelijk beeld van goed en fout is. Gaandeweg wordt ze terug gezogen in haar donkere verleden. Het monster in haar ontwaakt als ze belandt in een situatie waarin ze wraak wil nemen. Niet alles blijkt zo zwart-wit te zijn als Hersoug dacht. Het zorgt ervoor dat ze een andere kijk krijgt op mensen in haar omgeving en te nemen beslissingen.
Scandinavische series staan bekend om hun sterke hoofdpersonages. Zo kroop Sofie Gråbøl in Forbrydelsen (The Killing) drie keer in de huid van de eigenwijze Sarah Lund en zien we Sofia Helin binnenkort opnieuw als de eigenzinnige Saga Norén in Bron/Broen (The Bridge). In Monster komen bepaalde personages helaas minder goed uit de verf dan we gewend zijn in Scandinavische series. Zo zien we Jakob Oftebro, die we eerder zagen in series als Bron/Broen en Lilyhammer, als de opportunistische rechercheur Joel Dreyer. Door zijn toedoen vindt er een noodlottig ongeval plaats, waarna het monster in hem loskomt. Hij wist zijn sporen en weet hiermee weinig sympathie bij de kijker op te wekken. Naast hem zien we Ingvild Holthe Bydgnes, die hiermee haar eerste rol in een serie neerzet, als Hersoug. Gelukkig weet zij met haar personage meer sympathie op te wekken.
Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière Series in 2017 en 2018. Verder bevat deze release drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van The Bridge – seizoen 4, Top of the Lake: China Girl en Gomorra – seizoen 3.
Monster haalt niet het niveau dat vele andere Scandinavische series hebben. Hiervoor komt de serie te traag op gang en komen niet alle personages even goed uit de verf. Ondanks dat hebben we zeker niet te maken met een slechte serie. Zo is het verhaal van Monster interessant met als rode draad het kleine monster dat we allemaal in onszelf hebben. Daarnaast bevat Monster prachtige beelden van open vlaktes die gefilmd zijn met een blauwe filter. Het resultaat is een beklemmende sfeer. Verder zullen we vast meer gaan horen van Holthe Bydgnes, na haar eerste goede rol in een serie.
Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.