Myths of the Congo
Rondom de Congo-rivier in Afrika ligt een prachtig natuurgebied. Aan de bron in Zambia is de Congo nog een klein stroompje, maar richting het westen wordt de Congo steeds indrukwekkender. De Congo-rivier is de leefomgeving van de vreemdste dieren op aarde. Om te overleven hebben sommige dieren bizarre evoluties doorgemaakt, waardoor unieke schepsels zijn ontstaan. Zo zwemmen er vissen met longen en vleugels en zelfs vissen die aan wal gaan om te jagen. De documentaire gaat ook het tweede grootste regenwoud ter wereld in, om daar de imposante bosolifanten in beeld te brengen.
Myths of the Congo is een tweedelige natuurdocumentaire van de Duitser Thomas Behrend. Als kind raakte hij gefascineerd door de geheimen van de waterwereld dankzij de ontdekkingsreiziger en onderzoeker Jacques-Yves Cousteau, die de zee bestudeerde en alle daarin voorkomende levensvormen. Niet zo heel gek dus dat Behrend met name bekend is vanwege zijn prachtige onderwateropnames. Voor Myths of the Congo legt de Duitser op imposante wijze het habitat rondom de tweede langste en de diepste rivier op aarde vast, oftewel de Congo-rivier. Hiermee krijgen we inzicht in één van de meest mysterieuze en gevaarlijke gebieden op aarde.
De eerste aflevering ‘River of extremes’ start bij de bron van de Congo-rivier in het noorden van Zambia. Daar begint de rivier als een miezerig stroompje, maar op zijn reis richting het westen groeit de rivier alsmaar. Des te machtiger de rivier wordt des te indrukwekkender de dieren lijken te worden. Zo maken we kennis met de schoenbekooievaar, een trage vogel die zijn meeste tijd doorbrengt met onbeweeglijk stilstaan op de oevers van een zandbank en die tussendoor loert naar vissen. Ook zien we een meterslange Afrikaanse rotspython die in bomen jaagt op zijn prooi en grote neushoorns die in het water strijden om de macht en het respect van hun groep. Om te overleven hebben sommige dieren zich aan extreme omstandigheden aangepast en deze evolutie heeft geleidt tot unieke wezens, zoals vissen met longen en vleugels. Het laatste dier dat we zien in deze aflevering is de bosolifant, die werkelijk prachtig gefilmd is bij het mysterieuze Dzanga Bai.
In de tweede aflevering ‘In the realm of the great apes’ zien we nog meer vreemde dieren die hun toevluchtsoord hebben gezocht bij de Congo-rivier. Zo zien we de bultkopcichlide, een vis van zo’n 12 centimeter met een enorme bult op zijn kop. Deze vis komt voor in het snelstromende gedeelte van de Congo-rivier. Ook komt de olifantsvis voorbij, een vis die zijn naam te danken heeft aan zijn lange slurfachtige neus. Tegenover andere vissen is deze vis vreedzaam, maar van soortgenoten moet hij niets hebben. Daarnaast zien we dat ook drie van de vier grote mensaapsoorten (de laaglandgorilla, de chimpansee en de bonobo) diep in de dichte jungle leven. Elk soort heeft overduidelijk zijn eigen gewoontes en regels om te kunnen overleven in dit natuurgebied.
Extra’s: Op de disc staan helaas geen extra’s. Wellicht was een korte making of interessant geweest. Want hoe krijgen documentairemakers het toch voor elkaar om dieren bijna close-up te filmen? En hoe filmen documentairemakers de wonderlijke waterwereld? Het zijn vragen die bij elke documentaire opnieuw boven komen drijven.
Myths of the Congo biedt een adembenemende kijk in de magische wereld rondom de Congo-rivier. In twee afleveringen van iedere 48 minuten heeft Behrend de geheimen van de Congo-rivier geprobeerd bloot te leggen. We zien prachtige beelden van dieren waarvan we het bestaan niet wisten, zoals die van de schoenbekooievaar. Een dier dat rechtstreeks uit de prehistorie vandaan lijkt te komen. Wat dat betreft doet deze documentaire absoluut niet onder voor het brede scala aan al bestaande documentaires.
Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.