Occupied – seizoen 2
Een jaar geleden dwong Rusland de Noren met een ‘zachte bezetting’ de olieproductie te hervatten. Veel invloed lijkt de bezetting niet op het dagelijkse leven te hebben. Maar waarom trekken de Russische troepen zich niet terug nu het doel bereikt is? De vlam slaat in de pan na een conflict tussen de Noorse kustwacht en een Russisch beveiligingsteam dat in het noorden de olie-installatie bewaakt. Er worden wapens getrokken die niemand als eerste wil laten zaken. Dan lijkt de zijden handschoen van de Russen te veranderen in een ijzeren vuist. Deze crisissituatie brengt zowel politieke als persoonlijke confrontaties teweeg en de hooggespannen gemoederen zaaien constant twijfel. Wie is tegen de indringers en wie helpt hen? Wie kun je nog vertrouwen?
In oktober 2015 was het eerste seizoen van Occupied (Okkupert), een Noorse politieke serie uit de koker van de populaire Noorse misdaadauteur Jo Nesbø, voor het eerst op de Noorse televisie te zien. Niet veel later, begin december, verscheen dit seizoen in de Nederlandse winkels. De makers hadden op een fascinerende wijze geprobeerd invulling te geven aan het actuele thema energie. Het seizoen bevatte een aantal interessante verhaallijnen waarin drie personages centraal stonden. Te weten de Noorse president Jesper Berg, de veiligheidsagent Hans Martin Djupvik en de journalist Thomas Eriksen. Aan het einde van de serie bleven we achter met een flink aantal vraagtekens. Het leek dan ook een kwestie van tijd voordat een vervolgseizoen zou volgen. We moesten echter ruim twee jaar wachten tot het tweede seizoen in de schappen zou verschijnen.
Seizoen 2 gaat een jaar na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen van start. We zien dat oud-president Jesper Berg is verdreven uit Noorwegen en in ballingschap in Zweden verblijft. Zijn voormalige stafchef Anita Rygh deelt de lakens met hem en probeert hem tussendoor op de hoogte te houden van alle politieke ontwikkelingen. Hun relatie komt onder druk te staan zodra zij de nieuwe ongekozen Noorse president wordt, een baan die verder niemand op zich wilde nemen. Bente Norum, de vrouw van de vermoorde journalist Thomas Eriksen, heeft een relatie met het hoofd van de Russische veiligheidsdienst. Daarnaast is ze nu eigenaar van een hotel waar veel Russen verblijven. Hans Martin Djupvik, de voormalige lijfwacht van oud-president Jesper Berg, is nu hoofd van de staatsveiligheid. Hij lijkt veel mensen geheime gunsten verschuldigd te zijn, waaronder de Russische ambassadeur Irina Sidorova. Zij op haar beurt speelt iedereen om haar heen tegen elkaar uit.
Een aantal van deze personages speelt een grotere rol dan in het eerste seizoen. De meest opvallende hiervan is Anita Rygh. Zij gaat de strijd aan met de Russische ambassadeur. Al snel blijkt dat zij hiervoor niet genoeg haar op haar tanden heeft. Aan het begin van het tweede seizoen vindt een conflict plaats tussen de Noorse kustwacht en een Russische beveiligingsteam dat in het noorden de olie-installatie bewaakt. Deze gebeurtenis maakt de weg vrij voor een nieuwe verhaallijn en nieuwe personages zoals Frida Engø en Leon Tangen. Dit tweetal strijdt voor de vrijheid van de Noorse kustwachtleden, waartoe Engø’s vriend behoort. Wat opvalt is dat in dit seizoen meer personages zitten met een aanzienlijk aandeel. Waar in het eerste seizoen drie personages echt opvielen, springt er in het tweede seizoen helaas geen een bovenuit. Daarnaast zijn sommige verhaallijnen een stuk minder boeiend, waardoor het geheel af en toe wat saai wordt.
Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases die net uit zijn en die binnenkort uitkomen.
Occupied – seizoen 2 heeft aan kwaliteit ingeboet in vergelijking met seizoen 1. Het eerste seizoen probeerde op een fascinerende manier invulling te geven aan het interessante en actuele thema energie. Dit thema lijkt wat naar de achtergrond te zijn geschoven en we zien nu vooral de politieke strijd tussen de Noren en de Russen. Het maakt de verhaallijnen een stuk minder boeiend, waardoor het geheel af en toe zelfs wat saai overkomt. Daarnaast bevat dit seizoen teveel personages, waarvan er geen een bovenuit springt. Aan einde van seizoen 2 blijft de deur openstaan voor een nieuw seizoen. Hopelijk evenaart een eventueel derde seizoen het niveau van seizoen 1 wel.
Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.