Paterson
Paterson is buschauffeur in Paterson, New Jersey, waar hij samenwoont met zijn vriendin Laura en hun buldog Marvin. Iedere dag volgt hij een vast patroon; hij staat vroeg op, rijdt zijn ronden met de bus en schrijft ieder vrij moment poëtische teksten in een schrift dat hij overal mee naartoe neemt. Inspiratie haalt hij uit alles om hem heen, of het nou een doosje lucifers is of flarden van de gesprekken die hij opvangt in de bus. Als hij na zijn dienst thuis komt laat hij Marvin uit, waarbij hij altijd even een tussenstop maakt in het plaatselijke café voor een biertje. Paterson loopt niet bepaald te koop met zijn teksten, maar Laura is keer op keer enthousiast en probeert hem zover te krijgen om zijn teksten te delen met de wereld.
Paterson is een film van Jim Jarmusch een regisseur die we sinds het begin van de jaren 80 mogen rekenen tot een belangrijke pilaar van de onafhankelijke cinema. Zijn film onderscheiden zich vaak van andere films doordat er nauwelijks sprake is van een plot. In Paterson is dat niet anders. Zo volgen we een week lang het leven van Paterson, een buschauffeur in Paterson, New Jersey. Iedere dag lijkt een kopie van de voorgaande. De hoofdpersoon maakt zelf niet zozeer dingen mee, maar het is meer dat we hem zien meebewegen met alles wat om hem heen gebeurt. Ondanks deze repetitieve dagen en het daarbij vrij trage tempo, weet de film, zelfs ondanks de vrij ruime speelduur, zonder problemen te boeien.
Dit is vooral te danken aan het prima acteerwerk. De acteur die gekozen is om Paterson gestalte te geven is Adam Driver. Driver is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rol als Kylo Ren in Star Wars: The Force Awakens. Toch wordt zijn resumé vooral bevolkt door goed gekozen karakterrollen, zoals recentelijk nog in Silence van Martin Scorsese en deze Paterson als meest recente voorbeeld. Naast Driver is de voornaamste rol voor de beeldschone Golshifteh Farahani. Als zijn vriendin Laura is zij een wat kinderlijk naïeve jonge vrouw, die bijna iedere dag weer een ander idee heeft om haar dag te vullen. Hiermee vormt ze een tegenwicht aan Paterson, al probeert ze op een soms bijna dwingende wijze ook op een goedbedoelde manier wat verandering te brengen in zijn leven.
Of Paterson daar zelf op zit te wachten is echter maar zeer de vraag. Dergelijke veranderingen in zijn patroon brengen hem namelijk behoorlijk van zijn stuk. Dit wordt mooi weergegeven in de scène waarin zijn bus het begeeft of die waarin hij een meisje ontmoet die hem een gedicht van haar voordraagt. Het mooie van Paterson is de herkenbaarheid. Want in deze tijden van snelle en vergaande technologische ontwikkelingen durft bijna niemand stil te staan. Stilstand wordt namelijk vaak gelijk gezien aan saaiheid. Toch toont Paterson aan dat een leven vol routine niet saai hoeft te zijn. Hoe hij daarbij vasthoudt aan de routines zal vooral bewondering oogsten. Bewondering die we ook direct mogen hebben voor Jarmusch, die nog maar eens aantoont dat een leven vol routine en zonder noemenswaardige gebeurtenissen toch boeiend kan zijn. Een prestatie op zich!
Extra’s: De dvd release van Paterson kent naast de hoofdfilm geen extra’s. Het is ook een film die daar niet direct om vraagt. Toch had een interview met Jarmusch zeker een mooie aanvulling geweest.
Paterson is een krachtige en boeiende film over een man en zijn alledaagse sleur. Dit klinkt wellicht saai, maar dat Paterson juist allesbehalve saai is zegt vooral veel over het vakmanschap van Jim Jarmusch. Toch moeten we ook zeker niet de prestatie van Adam Driver vergeten, die als Paterson uit Paterson een rol neerzet die in niets doet denken aan zijn licht ontvlambare karakter in de Star Wars-reeks. Toch zal het juist deze rol zijn die bewondering oogst, zeker in de chemie met zijn wederhelft, en ogenschijnlijke tegenpool, de prachtige Golshifteh Farahani. Het maakte Paterson tot een trage, maar boeiende film over de alledaagse sleur, die we stiekem misschien allemaal wel een beetje hebben. En dat hoeft zeker niet negatief te zijn.
Met dank aan Imagine Film i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.