San Andreas
Ray heeft als helikopterpiloot bij de brandweer een goede staat van dienst. Dit in tegenstelling tot zijn privéleven, dat hij verre van op orde heeft. Zo ligt hij in scheiding met zijn vrouw Emma, van wie hij vervreemd is en heeft hij door zijn werk maar weinig tijd voor zijn dochter. Als op een dag midden in Californië meerdere kleine aardbevingen voor problemen zorgen, komen wetenschappers erachter dat er een zeer zware aardbeving in aantocht is. Deze aardbeving laat dan ook niet lang op zich wachten en legt de hele westkust van Amerika in puin. Nu moet Ray samen met Emma hun dochter gaan redden die vast is komen te zitten in een parkeergarage in San Francisco. Het is pas op dat moment dat blijkt dat deze grote aardbeving pas het begin is van een reeks grote aardbevingen en de tijd begint te dringen voor Ray.
Blockbuster rampenfilms zijn in de eerste plaats vooral altijd zeer vermakelijk om naar te kijken. Zo gelden er altijd een aantal ongeschreven regels die standaard terugkomen in dit genre. Alles moet verwoest worden en de rampen moeten groter dan groots in beeld gebracht worden. Dit is niet anders in San Andreas en de film begint met een standaard scène, waar bijna alle rampenfilms mee beginnen. Iemand rijdt in haar auto en komt door een kleine aardbeving in een benarde situatie. Dit gebeurt altijd om het publiek lekker te maken voor wat er komen gaat voordat alle registers echt open getrokken worden. Soortgelijke beginscènes zie je ook in rampenfilms als Dante’s Peak, Deep Impact en Twister en al deze films bevatten dezelfde cliché elementen die San Andreas ook bevat.
In de hoofdrol zien we Dwayne Johnson, die de laatste jaren vooral bekend staat om zijn rol van agent Hobbs in de immens populaire actiefilms The Fast and the Furious. De ex-showworstelaar begon zijn acteercarrière op het grote witte doek vlak na de eeuwwisseling in The Mummy Returns als de gevreesde Scorpion King. Hij acteerde toen nog onder de naam The Rock, wat zijn worstelnaam ook was. Naast Johnson zien we Carla Gugino, die onder meer speelde in films als Watchmen en Sin City en ook sinds kort te zien is in een vaste rol in de populaire serie Wayward Pines. De rol van wetenschapper Lawrence wordt ingevuld door Paul Giamatti. Hij staat bekend als een sterk en veelzijdig acteur, die een aantal indrukwekkende rollen op zijn cv heeft staan. Zo beleefde Giamatti zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek met Sideways uit 2004, het sterke drama van de hand van Alexander Payne.
Het realisme is ver te zoeken in San Andreas en dat resulteert soms toch wel in wat lachwekkende scènes. Als er een tsunami-golf op San Francisco afkomt die de grootste olietankers en jachten opslokt, is het voor Ray geen enkel probleem om met een luxe reddingsboot over de golf heen te varen. De film zit vol met dit soort fratsen, alleen moet je jezelf afvragen of je de film daarop af moet rekenen. Want de film neemt zichzelf totaal niet serieus en het entertainment gehalte ligt zeer hoog. De vergelijking kan ook direct getrokken worden met de absurditeiten uit de film 2012, hoewel we direct de kanttekening moeten maken dat San Andreas wel veel leuker is.Door het soort film dat San Andreas is hoef je ook niet veel van het verhaal te verwachten. Er zitten wel 20 scènes in waarbij situaties op het nippertje goed gaan, maar zeg nou eerlijk? Je zou toch teleurgesteld worden als dit anders zou zijn in een over de top rampenfilm?
In het voordeel van de film werkt dat het tempo moordend hoog ligt, iets waar de doorsnee rampenfilms toch de fout mee ingaan. Met zijn net geen twee uur heeft San Andreas een perfecte speelduur en dat mag toch wel als een groot pluspunt genoemd worden. Dit komt omdat ondanks dat het verhaal niet veel om het lijf heeft, er wel constant iets gebeurt. De film is overal in Nederland in 3D te bewonderen, een effect dat San Andreas erg goed benut. Vooral met de helikopter scènes en de beelden waarbij we instortende gebouwen zien is dat goed gedaan. Het puin vliegt je om de oren en je hebt na een uurtje niet eens meer in de gaten dat je een, vaak slecht zittende, 3D-bril op je neus hebt. De film straalt uit dat deze film puur voor het 3D-effect gemaakt is, iets wat erg nadelig kan gaan uitvallen als de 2D versie op dvd en Blu-ray gaat uitkomen, want dan kunnen veel scènes er lelijk en nep gaan uitzien. Zover is het nog niet, want op het grote doek is het overweldigend en ziet het 3D-effect er geweldig uit.
San Andreas is een film die zo vol actie zit, dat je al snel vergeet naar wat voor absurditeiten je zit te kijken. Oftewel een film vol entertainment, die je lekker moet gaan kijken met een stel vrienden, een grote bak popcorn en een lekker potje bier. Je zal geen moment verveeld raken. Je moet de film niet met een korrel zout nemen, maar met maar liefst een heel kilo pak zout. Het verhaal neemt zichzelf dan ook geen moment serieus en wat dat betreft weet de film precies waar de krachten liggen. Dwayne Johnson zet weer een leuke rol neer en de spierbundel laat eindelijk eens iets anders zien dan knokken. De film is het absoluut waard om in de bioscoop te gaan bekijken, want we hebben zeer realistische verwachtingen dat dat dè plek is waar de film het beste tot zijn recht gaat komen.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.