Silence
De Portugese jezuïtische priesters Sebastião Rodrigues en Francisco Garupe krijgen midden 17e eeuw te horen dat hun vroegere mentor, Cristóvão Ferreira, zijn geloof verloochend heeft en nu door het leven gaat als een Japanner. Vol ongeloof reizen de twee jongemannen naar het mysterieuze Japan om te onderzoeken wat er met hun mentor is gebeurd. Rodrigues en Garupe worden hartelijk verwelkomt maar worden al snel geconfronteerd met de controles van de regering op mensen die zich mogelijk tot het verboden christendom hebben bekeerd. Dit in een poging Japan te zuiveren van westerse invloeden. Het is het begin van een tocht die hun overtuiging zwaar op de proef zal stellen.
Martin Scorsese, we kunnen gerust stellen dat hij een van de grootste nog levende regisseurs is. Met een carrière die eind jaren zestig begon, drukte hij in de volgende decennia zijn stempel op de filmwereld. Hierin valt hij keer op keer op met zijn expressieve filmstijl, perfectionisme en vooral zijn passie voor cinema. Wat ook opvalt is zijn veelzijdigheid. Zo beperkte hij zich niet tot één genre, maar leverde hij ook meerdere documentaires en zelfs de pilotafleveringen van twee groot opgezette HBO-series af. Zijn meest recente film is een religieus-historische film, gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Shusaku Endo uit 1966. De plannen voor een verfilming dateren reeds van eind jaren 80, maar juridische conflicteren en uitstel op verzoek van Scorsese omdat hij andere projecten voorrang wilde geven versnelde het proces niet bepaald.
Het genre waarin deze film valt verkende Scorsese eerder met Kundun, niet bepaald zijn beste en zeker niet zijn bekendste werk. Silence zal zeker niet uitgroeien tot een van de bekendere films van zijn hand, al is de kwaliteit ontegenzeggelijk. Toch is de film niet bepaald toegankelijk, iets dat vooral ligt aan het onderwerp en het tempo. Als we kijken naar de casting valt op dat Scorsese altijd een goede hand heeft in het kiezen van acteurs. Zo maakte hij meerdere keren gebruik van de diensten van vooral Robert de Niro en Leonardo DiCaprio. Voor deze film doet hij een beroep op de relatief jonge talenten Andrew Garfield en Adam Driver, waarnaast ervaren kracht Liam Neeson is geplaatst. Garfield en Driver hebben gemeen dat zij hun rollen goed kiezen en vooral te zien zijn in karakterrollen, om zo nu en dan op te duiken in een grote blockbuster. De rest van de cast wordt ingevuld door Japanse acteurs.
Silence is met zijn speelduur van twee uur en veertig minuten een behoorlijk lange zit, zeker gezien het taaie onderwerp dat overigens gedeeltelijk op historische feiten is gebaseerd. Toch is de film zeker boeiend, wat vooral ook te danken is aan het uitmuntende acteerwerk van de cast. Het verhaal is dan wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar het is interessant is om te zien hoe de twijfel toeslaat bij de priesters, ondanks het aanvankelijke rotsvaste geloof. De prachtige beelden geven daarnaast een goede indruk van het 17e eeuwse Japan, wat verder met fraaie kostuums wordt aangekleed. Wat opvalt is dat een muzikale omlijsting vrijwel ontbreekt, dat de score van Howard Shore geen Oscarnominatie ontving omdat deze ‘niet substantieel genoeg’ was om in aanmerking te komen is veelzeggend. Silence is een nieuw meesterwerk van Scorsese, dat in dit geval alleen niet het publiek zal krijgen dat het misschien wel verdient.
Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er geen extra’s opgenomen op de dvd-release. Op zich niet vreemd, aangezien de film met zijn speelduur de schijf al behoorlijk vult.
Silence is een imposant drama dat zich richt op een beperkt publiek. De film toont ons op prachtige wijze een wrede Japanse geschiedenis. Een tijd waarin Japan het christendom niet wilde toelaten en priesters moesten worden gezuiverd of anders ‘verdwijnen’. Scorsese brengt alles op een authentieke en prachtige wijze naar het scherm. De film wordt gedragen door sterke acteerprestaties van Garfield, Driver en vooral ook Neeson. Enige puntje van kritiek, zeker voor de puristen onder ons, is dat ook alle Japanners Engels spreken. Verder levert Scorsese met Silence een klein meesterwerk af dat niet al zijn vaste kijkers zal weten aan te spreken of zelfs bekoren, maar zeer zeker de moeite waard is om je voor open te stellen.
Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.