Sound of Freedom
Tim Ballard werkt bij Homeland Security Investigations als special agent. Hij spoort mensen op voor het bezit en verspreiden van kinderporno. Het is een zware baan die een zware wissel trekt op zijn persoonlijke leven. Het wordt er niet beter op als een collega hem erop wijst dat ze weliswaar flink wat pedofielen hebben gearresteerd, maar dat ze er nog nooit in zijn geslaagd om een kind te redden van uitbuiting. Het zijn woorden die hem bijblijven. Als hij uiteindelijk de 8-jarige Miguel uit de handen van kinderhandelaars weet te redden, wordt hij gegrepen door het verhaal van diens zusje dat nog steeds vermist wordt. Hij zegt zijn baan op, slaat de handen ineen met iemand die zich ‘Vampiro’ noemt en maakt het hun missie om nog meer kinderen te redden van een lot wreder dan de dood.
Sound of Freedom is gebaseerd op het verhaal van Tim Ballard, de oprichter van Operation Underground Railroad, een non-profitorganisatie tegen mensenhandel. Toch is er flink wat ophef om de toch al controversiële film, en niet eens alleen om het onderwerp. Zo werd er al jaren getwijfeld aan het verhaal van Tim Ballard. Daarnaast ligt de cast flink onder vuur. Zo zou bijvoorbeeld hoofdrolspeler Jim Caviezel in toespraken meermaals anti-semitische uitspraken hebben gedaan en staat hij bekend om zijn steun aan QAnon, een extreemrechtse politieke stroming die schadelijke complottheorieën verspreidt. De film wordt er dan ook van beschuldigd dat de film verkapt promotiemateriaal is voor complottheorieën van QAnon, maar distributeur Angel Studios ontkent dat. Nu gaan die beschuldigingen ook wel erg ver, je kan namelijk veel over de film zeggen, maar zeker niet dat het over politiek gaat.
Wat valt er dan wel over de film te zeggen? Dat het opvallend is dat de film bij het publiek zeer goed ontvangen is, maar critici nogal verdeeld zijn. De film zal dan ook twee kampen tegenover zich krijgen. Zo is er het kamp dat de film eigenlijk best erg goed zal vinden, vooral omdat ze deze bekijken zonder enige voorkennis van bovenstaande. Het verhaal over kinderhandel wordt gebracht aan de hand van een klein, maar raak verhaal over een broer en zus die op de radar komen van Ballard. Na het in veiligheid brengen van de broer raakt hij haast geobsedeerd om ook de dochter terug te bezorgen. Voorzien van flink wat aanzwellende orkesten is bij menigeen ongetwijfeld flink wat voer voor tranen. Toch is daar dan ook gelijk het tweede kamp, die wel kennis hebben van al hetgeen uit de eerste alinea. Zij zien hierin ongetwijfeld Hollywood op zijn best, of moeten we wellicht zeggen; Hollywood op zijn slechtst? Het ligt er allemaal heel erg dik bovenop en lijkt vooral een spoortocht naar sentimenten waarbij je je kan afvragen hoe oprecht het allemaal is.
Dan is er nog iets wat de film niet helpt. Aangezien de avonturen van Ballard al heftig genoeg zijn mag je wellicht een waarheidsgetrouwe verfilming verwachten. Helaas is niets minder waar. De vertelling van het heftige verhaal wordt gedaan op een manier zoals Hollywood zo goed kan. Het maakt de film zeker niet slecht, maar de keuze voor deze uitwerking doet op z’n minst de wenkbrauwen fronzen. Het centrale plot van de film, dat van een broer en zus die naar een fotoshoot worden gelokt, heeft namelijk nooit daadwerkelijk zo plaatsgevonden. Daarnaast constateerde verslaggevers van American Crime Journal dat Ballard flink wat details verfraaide. Zo ging hij niet alleen de jungle in om een klein meisje te redden, noch doodde hij een man om een kind te redden. Daarnaast waren bij de reddingsoperatie Triple Take zowel minderjarigen als volwassenen betrokken, terwijl in de film alle slachtoffers als kinderen worden afgebeeld. Je mag je afvragen waarom het heldendom verder vergroot diende te worden.
Sound of Freeman is een op het eerste gezicht sterke film over een belangrijk onderwerp, toch kan je zo je vraagtekens hebben bij de uitwerking en de gemaakte keuze bij de casting. De gekozen benadering voor deze film heeft namelijk wel degelijk effect, maar het zorgt ook direct voor flink wat problemen. Hoe man omgaat met de feiten wijkt namelijk flink af van de werkelijkheid. Nu maakt dat de film niet direct slechter, maar je mag je afvragen of het ware verhaal niet al meer dan genoeg in zich had als heldenverhaal. Daarnaast mag je je dan weer afvragen of dit niet het centrale verhaal over kinderhandel (of mensenhandel zoals u wil) tekort doet op deze manier. En daar zit het grootste probleem van Sound of Freedom; de gekozen uitwerking zit het onderwerp dat aan de kaak wordt gesteld teveel in de weg. Zeker als je je iets verder verdiept in de achtergrond van de film kan je hier onderaan de streep onmogelijk om heen.
Beoordeling
- Eindcijfer