Spider-Man: Far From Home
Peter Parker besluit om mee te gaan op een schooltripje naar Europa met zijn vrienden Ned en MJ. Hier wil hij tot rust komen en zijn superhelden-bestaan een paar weken achter zich laten, om zo weer het normale leven een beetje op te kunnen pakken. Helaas is dit van korte duur als Nick Fury hem benaderd en hem vraagt om hem te helpen met een reeks erg vreemde aanvallen, die in Europa een grote puinhoop achterlaat. Met grote tegenzin stemt Peter Parker in om als de vriendelijke buurtvriend de helpende hand te bieden, om zo het grote mysterie te kunnen ontrafelen.
in 2002 startte een drieluik Spider-Man-films van regisseur Sam Raimi, waarbij de derde film slecht werd ontvangen door het grote publiek. Het bleef tot 2012 stil rond de superheld, tot de reboot The Amazing Spider-Man verscheen met wederom een redelijk succes. Diens vervolg legde de Spider-Man franchise echter wederom plat. Met de komst van het Marvel Cinematic Universe werd Spider-Man voor de derde maal geïntroduceerd in de derde Captain America-film; Civil War uit 2016. Het duurde amper een jaar totdat Spider-Man terug keerde voor een solofilm met Spider-Man: Homecoming en we konden veilig stellen dat dat toch wel de beste film over de superheld was tot nu toe. Maar na Avergers Endgame leek het doek een beetje gevallen te zijn voor de Marvel-films, want hoe nu verder eigenlijk? Nu is daar dus het vervolg op Homecoming, waarin Peter Parker de draad vlak na Endgame weer probeert op te pakken. Het is hierbij zeer aan te raden om Avengers Endgame eerst te gaan kijken om zo eventuele spoilers te voorkomen. Hiervoor brachten de makers ook een tweetal trailers uit, waarbij de eerste beelden getoond werden waarbij een trailer redelijk spoilervrij is en de andere trailer Endgame vol in de spotlights zet. Gelukkig met een waarschuwing ervoor, dus als je Endgame nog niet gezien hebt, kijk die dan eerst voordat je dit Spider-Man vervolg gaat kijken.
Deze Spider-Man film zou dus de afsluiting moeten zijn van Phase 3 van het Marvel Cinematic Universe en pakt de draad dus direct op na de gebeurtenissen van Endgame. We krijgen direct aan het begin van de film dan ook te zien hoe men het leven weer oppakt. Dit doen de makers op een erg goede manier, waardoor het Phase 3 zeker erg goed weet af te sluiten. Vervolgens wordt je meegenomen in een volledig nieuw Spider-Man avontuur, maar verloopt dit echter allemaal op een vrij trage manier. Toch heeft deze rustige opbouw zeker zijn meerwaarde, want je moet zeker een goede opbouw maken naar het avontuur en daarnaast, zoals gezegd, de afsluiting van het grote epos dat hiervoor afspeelde maken voor de continuïteit van de wereld die Marvel heet. Gelukkig is het dan ook niet zo dat het gaat vervelen, want alles is op een prima manier uitgewerkt. Dit keer is de rol van superschurk vergeven aan niemand minder dan Jake Gyllenhaal, die de rol van Mysterio op zich neemt. Gyllenhaal heeft al vaak bewezen dat het een duizendpoot op acteergebied is en zo eigenlijk elke rol wel kan spelen die hij wil, zij het als slechterik of goederik. Mysterio is misschien wel één van de meest interessante vast terugkerende schurken waarmee Spider-Man keer op keer te maken krijgt.
In de tweede helft van de film gaan alle remmen los en kom je in een achtbaanrit terecht met een flinke dosis actie. Juist omdat Mysterio een menselijke schurk is, maakt het het dat Spider-Man voor een hele lastige klus komt te staan. Koste wat het kost wil Parker zijn identiteit verborgen houden, maar dat lijkt steeds moeilijker te worden. Het komt dan ook neer op keuzes die hij moet maken, want wil hij een kleinschalige superheld blijven of wil hij alles voor de mensheid geven en een toegewijde Avenger worden? Het dilemma zorgt ervoor dat niet alleen de stuntelige Peter Parker zijn kansen bij MJ lijkt te verprutsen, maar ook dat hij een hele grote fout lijkt te maken, waar hij Mysterio precies mee in de kaart speelt. Wat wel opvalt aan deze film is dat de humor vaak een beetje flauw is en dan mag je de woorden ‘een beetje’ er eigenlijk bij weglaten. Waar de voorgaande Marvel-films met een goede dosis humor leken te komen, lijkt het van tijd tot tijd hier naar een bedenkelijk niveau te zakken. Het zorgt er allemaal voor dat dit soms een beetje aanvoelt alsof de makers zoekende zijn hoe nou verder te moeten gaan na Avengers Endgame. Gelukkig stoort het nergens heel erg, maar het is te hopen dat de volgende Marvel-film hier beter mee om weet te gaan. Als ook dat van het ouderwetse niveau was, dan had de film zomaar een halve ster erbij weten te verdienen.
Spider-Man: Far From Home is een prima vervolg op Avengers Endgame en de perfecte afsluiter voor phase 3 van het Marvel Cinematic Universe. Na wat afrondende zaken wordt je meegenomen op een gloednieuw avontuur, maar tegelijk voelt het door de iets wat te flauwe humor aan alsof de makers niet goed weten hoe nu verder te moeten gaan. Superschurk Mysterio is misschien één van de meest interessante schurken waar Spider-Man mee te maken krijgt en wordt prima gespeeld door duizendpoot Jake Gyllenhaal. In de tweede helft van de film gaan alle remmen los en beland je in een achtbaanrit, waarbij je de riemen stevig aan moet trekken. Natuurlijk moet je na de aftiteling weer blijven zitten en komt er een opzet naar een eventueel volgend deel. Al met al is Spider-Man: Far From Home een goede film geworden, alleen is voorganger Spider-Man: Homecoming wel een stuk beter.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.