Sully
Op 15 januari 2009 maakt US-Airways-vlucht 1549 een noodlanding op de Hudsonrivier in hartje New York. Nadat beide motoren werden lamgelegd nadat het vliegtuig werd getroffen door een zwerm vogels, wist piloot Chesley “Sully” Sullenberger het toestel op miraculeuze wijze op het water te landen zonder dat hierbij slachtoffers vielen. Sully wordt door de media als held uitgeroepen, maar de vervoersveiligheidsraad NTSB start een onderzoek of het vliegtuig niet op een van de nabij gelegen vliegvelden geland had kunnen worden. De uitkomst van het onderzoek zouden Sully zijn carrière en pensioen kunnen kosten en uiteindelijk slaat bij zelf Sully ook de twijfel toe.
Regisseur Clint Eastwood en hoofdrolspeler Tom Hanks hebben natuurlijk geen nadere introductie nodig. De twee slaan de handen ineen om het miraculeuze verhaal over de bizarre waterlanding op de Hudsonrivier gestalte te geven. Toch liepen we van de trailer nog niet echt heel warm, want hoe pers je uit dit verhaal een complete film en weet je het geheel ook nog interessant te houden. Gelukkig is dit iets dat je aan de heren over kan laten en Eastwood heeft er gelukkig voor gekozen om de film niet nodeloos lang te rekken, maar af te ronden op een nette anderhalf uur. Dit komt de film zeker ten goede en zorgt ervoor dat je aan het eind van de film niet murw geslagen je bioscoopstoel verlaat.
Het verhaal van de film draait volledig om de nasleep van de crash. De film opent dan ook met veel dialoog, dat komt kijken bij het onderzoek dat tegen Sully en zijn co-piloot Jeff Skiles loopt. Het eerste deel van de film lijkt zich hiermee dan ook vooral te richten op het deel waarin de heren de schuld in de schoenen dreigt te worden geschoven voor het uithalen van een onnodig gevaarlijke manoeuvre. Het lijkt erop dat Eastwood zich meer richt op een reconstructie, dan dat hij ons echt een film presenteert. Zeker als je zelf bekend bent met het verhaal neemt dat wel de nodig spanning weg, maar toch weet het geheel te boeien, iets dat vooral te danken is aan de prestatie van Hanks. Minpunt hierbij zijn de twee flashbacks naar het verleden van Sully. Deze raken kant nog wal en voegen weinig toe.
Het zeer kalme camerawerk in deze Eastwood-film typeert zijn werk als regisseur en is fijn om naar te kijken. Geen flitsende beelden of schokkend camerawerk voor het belevingseffect, maar subtiele bewegingen en fraaie lange shots. Bijna ouderwets, maar hier duidelijk de kracht van de film. Het zorgt ervoor dat het neerstorten van het vliegtuig op overtuigende wijze naar het scherm wordt vertaald. Gelukkig maar, want de film is om dit ene moment heen gebouwd. Je krijgt de crash feitelijk zelfs drie keer uitgebreid te zien, wat interessant gemaakt wordt doordat je de crash steeds vanuit een ander perspectief ziet. Het eindpleidooi wordt helaas een beetje te zoetsappig gepresenteerd en hoewel dit een verfilming is van het boek van de echte Sully, kan je bij het eind van de film je vraagtekens zetten. In grote lijnen zal dit absoluut kloppen, maar er wordt iets te veel en te snel met de billen bloot gegaan.
Sully is een vakkundig gemaakte reconstructie over de nasleep van een vliegtuigcrash die op een wonderlijke manier afliep. Deze eerste samenwerking tussen regisseur Clint Eastwood en acteur Tom Hanks mag er dan ook zeker wel zijn en weet de volledige speelduur moeiteloos te boeien. Er zijn een paar kleine kanttekeningen te maken betreft zaken die beter uitgewerkt hadden kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de film niet het gehoopte meesterwerk is geworden, maar is zeker vakkundig gemaakt. De film schets hoe een luchtvaartmaatschappij alles op alles zet om een crash, waar alle passagiers zonder kleerscheuren vanaf komen, in de schoenen van de piloten in kwestie proberen te schuiven. Sully is dan ook een prima film die zeker de moeite waard is om op het witte doek te gaan bekijken.
Beoordeling
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.