The Flash – seizoen 1
Informatie
Regie | David Nutter, Jesse Warn, Glen Winter, Dermott Downs, Millicent Shelton, Larry Shaw, Ralph Hemecker, Nick Copus, John F. Showalter, Rob Hardy, Steve Surjik, Thor Freudenthal, John Behring, Kevin Tancharoen, Wendey Stanzler, Steve Shill en Doug Aarniokoski |
Jaartal | 2015 |
Releasedatum | 14-04-2016 |
Speelduur | 920 minuten |
Distributeur | Warner Bros. Home Entertainment |
Cast | Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Rick Cosnett, Tom Cavanagh, Jesse L. Martin en Keiynan Lonsdal |
Op jonge leeftijd is Barry Allen getuige van de moord op zijn moeder. Hij beweert dat de misdaad is gepleegd door iets bovennatuurlijks maar er is niemand die hem gelooft en zijn vader krijgt hier onterecht de schuld van. Nu is Barry onder voogdij van detective Joe West opgegroeid als een intelligente forensische wetenschapper en werkzaam voor de Central City Police Department. Hij houdt zich vooral bezig met onopgeloste zaken die een bovennatuurlijke oorzaak zouden hebben, in de hoop meer te ontdekken over de moord op zijn moeder. Als er in S.T.A.R. Labs een storing optreedt in een enorme deeltjesversneller, wordt Barry blootgesteld aan chemicaliën en tegelijkertijd getroffen door een bliksem. Barry ontwaakt 9 maanden later uit coma en ontdekt dan dat hij een superkracht bezit met bovenmenselijke snelheid. Hij kan bewegen, denken en reageren op lichtsnelheid en besluit zijn nieuwe gave te gebruiken om de misdaad in Central City tegen te gaan. Hij is echter niet de enige met bovenmenselijke krachten, en velen gebruiken deze krachten voor verkeerde doeleinden.
Sinds het begin van deze eeuw hebben superhelden een buiten proportionele boost gekregen. Tegenwoordig gaat er bijna geen kwartaal meer voorbij zonder dat er een superheld verfilming in de bioscoop is verschenen. Marvel heeft daarin de laatste jaren een flinke voorsprong opgebouwd ten opzichte van concurrent en rivaal DC. Dit voornamelijk op het gebied van film producties, want met tv-series doet DC zeker niet onder voor Marvel. Arrow en Gotham zijn erg populaire en succesvolle series en sinds kort kan ook The Flash aan dat rijtje toegevoegd worden. Vrijwel iedere nieuwe serie heeft een bepaalde tijd nodig om zich te ontwikkelen en in zekere zin de kijker te overtuigen. In het bijzonder voor een superheld die niet bij iedereen even bekend is. Dit kan een maand of twee duren voordat het pas echt interessant wordt (Arrow), of zelfs een groot deel van het seizoen in beslag nemen (Agents of S.H.I.E.L.D.). The Flash is op dit vlak zonder meer uniek te noemen, omdat het enorm sterk opent en naarmate het seizoen vordert met de aflevering sterker wordt.
Veel van dit krediet is te wijden aan het feit dat The Flash al geïntroduceerd werd in Arrow, wat het vanzelfsprekend een spin-off maakt van die serie. Gezien het alsmaar groeiende universum van Arrow, zal The Flash zeker niet de laatste spin-off zijn. De kijkers hoefden dus geen kennis te maken met het universum waarin The Flash zich afspeelt, maar zelfs niet met de protagonist. Het karakter Barry Allen maakte halverwege het tweede seizoen van Arrow zijn opwachting met als hoogtepunt het ongeval waardoor The Flash werd gecreëerd. Dit gegeven zorgt er voor dat The Flash al vanaf de eerste aflevering direct met lichtsnelheid uit de startblokken schiet. Mocht er na zijn intrede in Arrow nog enige twijfel zijn geweest omtrent de hoofdrol van Grant Gustin in zijn eigen serie, dan wordt die twijfel vrijwel direct weggenomen. Gustin brengt een uitstekende mix van puberale energie en onhandigheid, waardoor je direct een binding met het karakter krijgt. Hij wordt gedreven door het tragische verleden maar getemperd door zijn nieuwe familie.
Een ander belangrijk onderdeel van het succes van The Flash is de ondersteunende cast. Veel van het drama en de emotionele kern van de serie wordt gecentreerd rond de directe kring van Barry, zoals zijn vrienden, familie en bondgenoten. Candice Pattons’ karakter Iris West als zijn adoptieve zus is erg vermakelijk. Jesse L. Martin is erg sterk als rechercheur West en tevens Barry’s pseudo stiefvader. John Wesley Shipp draagt de beperkte rol van de onterecht veroordeelde vader van Barry, en de aangename vader-zoon scenes zijn erg interessant. Saillant detail is dat Shipp zelf de rol van The Flash speelde in de gelijknamige tv serie uit 1990. Verder is Tom Cavanagh als Dr. Wells een zeer boeiend karakter. Hoewel hij zeer toegewijd is aan Barry en hem voortdurend helpt zich te verbeteren om zijn volle potentieel als The Flash te benutten, voel je dat hij nooit geheel te vertrouwen is. Al deze verschillende relaties hebben een erg positief effect op de serie.
In de beginfase van het seizoen worden de overige karakters op een eenvoudige maar slimme manier geïntroduceerd. Het incident met de deeltjesversneller van S.T.A.R. Labs heeft er niet alleen voor gezorgd dat The Flash ontstaat maar creëerde tevens een nieuwe golf van zogeheten ‘metahumans’. Een ideale manier om een grote hoeveelheid schurken tot stand te brengen. Het is wel jammer dat niet alle geïntroduceerde schurken evenveel aandacht krijgen, waardoor je soms twijfelt aan hun motivaties om Central City te terroriseren. Gelukkig wordt dit met de aflevering beter en verschijnen er schurken met een grotere overkoepelende verhaallijn zoals Captain Cold (Wentworth Miller) en Heat Wave (Dominic Purcell). Vanaf het moment dat superschurk Reverse-Flash zijn opwachting maakt wordt de weg vrijgemaakt voor een conflict dat pas eindigt in de seizoen finale. Deze eindigt in een merkwaardige en abrupte cliffhanger, met als enige positieve dat het de deur opent voor vrijwel alles.
Extra’s:
• Behind the Story: The Trickster: (8:39) Mark Hamill geeft een terugblik op het personage dat hij 25 jaar geleden speelde in de originele Flash tv- show, en hoe de held zich ontwikkeld heeft voor het huidige publiek.
• The Fastest Man Alive!: (30:39) De cast en crew praten over hun inspiraties voor de verhaallijn uit de strips en de creatieve uitdaging om een oude superheld interessant te maken voor een nieuwe generatie.
• Creating the Blur: The VFX of The Flash: (26:25) Een diepgaande blik op het enorme aantal effecten per aflevering en hoe ze dit bewerkstellen in een strakke tijdsplanning.
• The Chemistry of Emily and Grant: (4:20) De screentest die Grant Gustin zijn cameo in Arrow opleverde, wat uiteindelijk leidde tot de hoofdrol in The Flash.
• DC Comics Night at Comic-Con 2014: (29:31) Cast en crew van ‘Arrow’, ‘Gotham’, ‘The Flash’ en ‘Constantine’ discussiëren op het podium over hun shows en deze met elkaar verbonden zijn.
• Gag Reel: (8:24) Een overzicht van bloopers en blunders tijdens de productie.
• Deleted Scenes: (13:28) Een collectie van verwijderde scenes die zich per aflevering op de betreffende dvd bevinden.
The Flash – seizoen 1 biedt een frisse en zeer vermakelijke serie die niet, zoals vele andere nieuwe tv-series, te kampen heeft met opstartproblemen en hierdoor vanaf de eerste aflevering interessant genoeg is om te blijven kijken. De serie is gebouwd uit de stal van Arrow en maakt gebruik van hetzelfde ervaren en getalenteerde productieteam. Hierdoor heeft de geweldige cast een duidelijk en gericht doel meegekregen om The Flash in dit eerste seizoen te verkennen en te introduceren. De serie schroomt niet om zich te verdiepen in de soms bizarre complexiteit van het DC universum, mede dankzij de humor en de prima karakterontwikkeling. Niet iedere aflevering is even sterk omdat een aantal lijdt aan iets te geforceerd drama en onderontwikkelde schurken, maar over het geheel is de kwaliteit indrukwekkend hoog. Met The Flash levert DC, na Arrow en Gotham, opnieuw een prima serie af die niet onder doet voor de populaire Marvel series. Het seizoen eindigt met een nogal abrupte cliffhanger die je reikhalzend doet uitkijken naar het volgende seizoen.
Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.