The Imitation Game
Alan Turing is een Britse wiskundige en informaticus. Zijn leven is er eentje van grote tegenstellingen. Zo kent hij privé diepe dalen, zoals het overlijden van zijn allerbeste vriend op jonge leeftijd, maar ook het meedragen van het geheim van zijn ware seksuele geaardheid. Daartegenover staan pieken op het zakelijk vlak. Zijn grootste succes boekt hij voor de Britse crypto-analytische dienst. Daar is hij op Bletchley Park de leider van het team dat de Duitse Enigma-codering probeert te ontcijferen. Dit zou de Geallieerden kennis opleveren waarmee ze de oorlog sneller in hun voordeel kunnen beslissen.
Het verhaal van Alan Turing is in Engeland feitelijk een verhaal van nationale schaamte. Zo werd Turing nadat hij, volgens velen, eigenhandig de oorlog verkort had, in 1952 publiekelijk aan de schandpaal genageld wegens homoseksuele handelingen. Iets dat daar tot 1967 verboden was. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord, al werd er jaren gespeculeerd over vergiftiging. Het zou tot 2013 duren dat Koningin Elizabeth II gratie zou verlenen aan Turing en zijn veroordeling uit de boeken liet schrappen. The Imitation Game laat het publiek zien wie Turing was en waar hij voor verantwoordelijk was. De film is dus feitelijk een ode aan Turing, maar is het ook de film die hij verdient? De Noorse regisseur Morten Tyldum mocht na zijn verfilming van Jo Nesbø’s boek Headhunters in elk geval zijn Engelstalige debuut maken waarbij hij wederom over sterk bronmateriaal kon beschikken. Dat was echter niet het enige voordeel dat Tyldum had, zo mocht hij rekenen op een talentvolle cast met Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Mark Strong en natuurlijk Benedict Cumberbatch.
Laatstgenoemde is het stadium van rijzende ster snel voorbij gevlogen en lijkt ondertussen garant te staan voor topprestaties die een film echt daadwerkelijk beter maken. Dat is bij deze film niet anders. De acteerprestatie die hij hier tentoonspreidt is van ongekende klasse en geloofwaardig en raak op alle vlakken. Wat echter nog belangrijker is, is dat hij de film weet te dragen. Het is een essentieel iets voor deze film, want ondanks dat het een intrigerend waargebeurd verhaal is, mist de film net datgene om een meesterwerk te noemen. Zo is het kraken van de Enigma-code een race tegen de klok, maar is die spanning maar minimaal terug te voelen in de film. De dreiging van oorlog is al helemaal afwezig en daardoor is de film aangewezen op het acteertalent van zijn acteurs. Dat is gelukkig geen enkel probleem, want naast een excellerende Cumberbatch kan de film rekenen op een uitstekende Keira Knightley als de geforceerde love interest van de heimelijke homoseksueel.
Ondanks dat The Imitation Game Turing zijn plaats bij het grote publiek lijkt te geven die hij verdient, is het ook overduidelijk een verfilming. Daarmee doelen we op het feit dat de film niet overal even accuraat is omgegaan met de geschiedenis. Een belangrijk punt is bijvoorbeeld dat de machine die de Enigma-code uiteindelijk wist te breken niet vernoemd is naar Turing’s jeugdvriend, de machine heette in werkelijkheid ‘Victory’. Ook is de plotse doorbraak van het team op Bletchley Park niet helemaal juist weergegeven. Zo werden al in 1939 de eerste stappen gezet in het kraken van de code en waren er doorbraken over het gehele verloop van de oorlog. Het zijn geschiedkundige feiten waar mensen over kunnen vallen, maar die niks af zullen doen aan de ervaring van de gemiddelde filmkijker.
Extra’s: Het zou daarom mooi zijn geweest als de release ook in Nederland voorzien zou zijn van wat achtergrondinformatie, zoals een documentaire over het leven van Turing. Helaas zijn zowel de dvd als de Blu-ray release in Nederland niet voorzien van enige extra’s, zelfs een trailer kon er blijkbaar niet vanaf. Een gemiste kans dus en over de grens laat men duidelijk zien dat het wel anders kan. Zo zien we dat daar de discs voorzien worden van bijvoorbeeld een commentaartrack van de regisseur, verwijderde scènes, een ‘making of’ of de eerdergenoemde documentaires. Zo raden we de liefhebber aan om de Blu-ray uit Engeland te importeren, daar is namelijk een documentaire toegevoegd die meer inzicht geeft in de persoon Alan Turing alsmede een extra over ‘the heroes van Bletchley Park’.
The Imitation Game is een film die Turing ook onder het grote publiek op de juiste plek in de geschiedenis weet te plaatsen. Dat er hierbij niet helemaal correct wordt omgegaan met de feiten is zonde, maar doet de film gelukkig niet de das om. De film leunt namelijk op de acteertalenten van met name Benedict Cumberbatch, die misschien wel de beste prestatie uit zijn carrière weet neer te zetten. De disc die Paradiso Films op de markt zet mag rekenen op een perfecte beeldkwaliteit en een nette geluidstrack, maar helaas slaat de disc qua extra’s de plank volledig mis. Die zijn er namelijk niet en dat haalt de kwaliteit van de disc als geheel onnodig naar beneden.
Met dank aan Remain in Light voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.