The King of Staten Island
Het leven van Scott lijkt maar niet vooruit te willen gaan nadat zijn vader om het leven kwam als brandweerman. Inmiddels is Scott 24 jaar oud, maar echt volwassen worden lijkt hem maar niet te lukken. In plaats daarvan hangt hij liever de hele dag rond met zijn vrienden om te blowen, lol te maken en te scharrelen met zijn jeugdvriendin aan wie hij zich maar niet lijkt te willen binden. Als zijn zusje Claire het huis uit gaat om te studeren lijkt er een punt te komen dat Scott zal moeten veranderen. Helemaal als zijn moeder een relatie krijgt met brandweerman Ray met wie Scott totaal niet kan omgaan en er daarom alles aan doet om de nieuwe liefde van zijn moeder weer uit hun leven te krijgen. Maar Scott zijn eigen plek in het leven moeten vinden en zijn verdriet eindelijk eens onder ogen zal moeten komen. Als Scott op het punt staat om te verdrinken in zijn eigen zorgen, lijkt hij zich enkel te kunnen wenden tot de persoon op wie hij totaal niet zit te wachten.
Regisseur Judd Apatow lijkt er een patent op te hebben: films met nietsnutten en leeghoofden in de hoofdrol wiens leven drastisch staat te veranderen en daarbij moeiteloos door de kijker in het hart worden gesloten. Niet voor niks wisten films als The 40-Year-Old Virgin en Knocked Up een flinke schare fans te verzamelen, aangezien Apatow blijkbaar precies weet hoe je dit soort sympathieke losers in beeld moet brengen. Voor The King of Staten Island is dat dus niet heel anders waarin komiek Pete Davidson, vooral bekend door zijn werk voor Saturday Night Live en opzienbarende collecties tatoeages, de hoofdrol speelt als nietsnut Scott die maar niet volwassen lijk te willen worden. Maar werkt het trucje nog steeds of is het inmiddels een te makkelijke formule geworden?
Ook Apatow moet zichzelf die vraag blijkbaar hebben gesteld, want The King of Staten Island is niet zomaar een brainwave van de regisseur, maar gebaseerd op het leven van een echt persoon die ook worstelde met zijn gevoelens na de dood van zijn vader. De persoon in kwestie is acteur Pete Davidson, de hoofdrolspeler inderdaad, die dus in feite zichzelf speelt, al is er natuurlijk het één en ander aangedikt om de film net even wat interessanter te maken. En interessant is The King of Staten Island zeker, al had het allemaal wel iets compacter gekund. De film duurt namelijk een whooping 137 minuten en dat is toch vaak net iets teveel van het goede voor een comedy. The King of Staten Island komt er voor een deel mee weg, maar wat minder minuten op de teller had de film ongetwijfeld weinig kwaad gedaan.
The King of Staten Island is van oorsprong een komedie, maar dan wel het soort komedie met een iets diepere laag. Verwacht dus geen uitgesproken kolderieke scenes, al zijn ze er uiteraard wel voor de broodnodige luchtigheid. Daarmee kiest The King of Staten Island soms voor de meer serieuze kant, maar heel erg is dat gelukkig niet. Het maakt van Scott vooral een heel erg menselijk en sympathiek personage die zichtbaar worstelt met zijn gevoelens en de wereld om zich heen. Het helpt daarbij uiteraard enorm dat Pete Davidson de perfecte kandidaat lijkt om Scott te belichamen, al speelt hij in feite zichzelf. Maar dat type rol is soms juist de meest lastige om te spelen.
Extra’s: The King of Staten Island heeft een goedgevulde release op blu-ray meegekregen en is tot de laatste KB gevuld met uiteenlopende extra’s:
· Alternate Endings (Which Didn’t Work) (03:50) Een tweetal alternatieve eindes die, zoals blijkt uit de titel, niet goed werkte voor de film.
· Deleted Scenes (15:34) Een flinke verzameling aan scenes die uiteindelijk op de montagetafel zijn achtergebleven.
· Gag Reel (05:53) De welbekende bloopers vanaf de set.
· Line-o-Rama (04:37) Alternatieve versies van bepaalde scenes waarin de tekst is aangepast.
· The Kid from Staten Island (19:04) Een blik op het echte leven van acteur Pete Davidson en de invloed daarvan op de film.
· Judd Apatow’s Production Diaries (31:44) Regisseur Apatow verteld over het maken van de film tijdens de productie.
· You’re Not My Dad: Working with Bill Bur (04:42) De relatie die acteur Davidson heeft met Blur en over zijn personage.
· Maggie Knows Best: Working with Marisa Tomei (03:21) Een blik op het personage van Tomei.
· Friend with Benefits: Working with Bel Powley (03:54) De auditie, het personage en de chemie die de actrice heeft met Davidson.
· Sibling Rivalry: Working with Maude Apatow (04:35) Ook de dochter van Apatow speelt een belangrijke rol in de film.
· Best Friends: Working with Ricky, Moises & Lou (03:56) De vrienden van het personage Scott en de acteurs door wie ze gespeeld worden.
· Papa: Working with Steve Buscemi 0(2:51) De welbekende acteur en zijn bijrol in de film.
· Friends of FireFighters Stand-up Benefit (06:19) Een bijeenkomst die door Apatow en Davidson is georganiseerd.
· Scott Davidson Tribute (05:28) Een eerbetoon aan de vader van Davidson die om het leven kwam als brandweerman tijdens de aanslag op de Twin Towers.
· Who is Pete Davidson? (03:27) Een special rondom de persoon die de hoofdrol speelt in The King of Staten Island.
· The Firehouse (03:17) Een blik op de brandweerkazerne en een gesprek over de brandweerwerkzaamheden van acteur Steve Buscemi.
· Pete’s Casting Recs (02:56) Het casten van echte vrienden van Pete Davidson voor de film.
· Pete’s “Poppy” (Grandpa) (01:51) De cameo van de echte opa van Pete Davidson.
· Video Calls: Verschillende videogesprekken over de promotie van de film ten tijde van de huidige corona-crisis.
· Trailer (02:27)
· Audiocommentaar: Een informatieve commentaartrack tijdens de film, verzorgd door regisseur Judd Apatow en hoofdrolspeler Pete Davidson.
The King of Staten Island is een komedie zoals je ze inmiddels van regisseur Judd Apatow mag verwachten. Wederom schittert er een nietsnut in de hoofdrol wiens leven volledig op zijn kop lijkt te gaan staan, maar grote verschil met zijn andere producties is dat hij ditmaal het hoofdpersonage meer dan alleen een hart weet te geven. Komiek Pete Davidson blijkt de geschikte kandidaat om de problematische Scott op precies de juiste wijze te belichamen waarin de grootste kracht van The King of Staten Island lijkt schuil te gaan. The King of Staten Island is dus geen vlotte komedie, maar daardoor zeker niet minder genietbaar. Al had er wel wat geschaafd mogen worden aan de net wat te lange speelduur.
Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.