The Living and The Dead
Nathan Appleby keert na het overlijden van de moeder terug naar het platteland om zich te vestigen in het familielandgoed dat hij geërfd heeft. Samen met zijn vrouw, de fotografe Charlotte, probeert hij de boerderij nieuw leven in te blazen. Al snel worden ze geconfronteerd met onverklaarbare en verontrustende gebeurtenissen. Nathan heeft de drang om deze paranormale gebeurtenissen verder te onderzoeken, maar al snel komt niet alleen zijn eigen welzijn, maar ook dat van zijn familie in gevaar.
De BBC verwende ons de afgelopen jaren met een reeks zeer sterke series. Zo lanceerde Luther de carrière van Idris Elba, iets wat Sherlock deed voor Benedict Cumberbatch en Martin Freeman. Maar ook andere en vooral erg diverse series deden het erg goed. Denk maar eens aan War & Peace, The Honourable Woman en Wolf Hall. Toen in augustus 2014 The Living and the Dead werd aangekondigd, en zou worden geschreven door de schrijver van goed ontvangen series als Life on Mars, Ashes to Ashes en Eternal Law, werd de nieuwsgierigheid dan ook direct gewekt.
Zoals we mogen verwachten zien we acteerwerk van de bovenste plank. De rol van Nathan word gespeeld door Colin Morgan, die we eerder zagen in het ook al zo succesvolle Merlin. Hij gooit alles in de strijd om het gecompliceerde karakter van Nathan goed op het scherm over te brengen, iets wat hem uitstekend af gaat. Wellicht is deze hoofdrol een mooi visitekaartje om de eerder genoemde acteurs achterna te gaan. Morgan krijgt tegenwicht van Charlotte Spencer, een actrice die nooit verder kwam dan televisie producties en kleine rollen in films die letterlijk geen naam mochten hebben. Ze doet het hier zeker niet onverdienstelijk en de chemie tussen de twee is duidelijk aanwezig, maar Spencer acteert duidelijk in de schaduw van Morgan.
Het eerste wat opvalt aan de serie is de prachtige wijze waarop de hele setting in beeld is gebracht, met het mooie verloop van de seizoenswisselingen op het platteland. De aankleding is uitermate goed verzorgd en geeft een uitstekend beeld van het leven op het Engelse platteland aan het eind van de negentiende eeuw. Het knappe aan de serie is dat er gespeeld wordt met de verwachtingen van de kijker. Zo wordt er zeker in het begin van de serie gestrooid met clichés uit het genre, waarbij er soms vrij veel gevraagd wordt van de kijker. Het is juist daar dat deze serie zich onderscheidt van zijn genregenoten, want soms gaat het verhaal met een fraaie twist opeens een andere kant op. Alles richting een overigens erg sterke finale. Het maakt het dat deze serie zeker naar meer smaakt.
Ondanks dat ook de kritieken overwegend positief waren, werd de serie niet vernieuwd voor een tweede seizoen. Wat hier precies de reden van is blijft onduidelijk, want de BBC verantwoordde zich enkel met een standaard persbericht waarin men zegt ruimte te willen maken voor andere nieuwe series in de programmering. Spijtig want met 4 miljoen kijkers scoorde deze serie aan de andere kant van de Noordzee goed qua kijkcijfers. Een vroegtijdig slot dus, waarbij het potentieel van de serie zeker niet volledig wordt benut.
The Living and the Dead is opnieuw een kwalitatief sterke productie van de BBC, die helaas vroegtijdig tot een slot komt. Met zijn gedegen opbouw en boeiende plottwists weet de serie de aandacht van de kijker moeiteloos te behouden, al is het zeker aan het begin van de serie even doorbijten. Het is wellicht weinig uitnodigend dat de kijker wordt achtergelaten met een open einde met daarbij de wetenschap dat een tweede seizoen er nooit zal komen, maar deze serie verdient het zeker om gezien te worden. Wat dat betreft werkt de prettige speelduur van zes afleveringen van een uur misschien weer positief in de overtuiging.
The Living and the Dead wordt vandaag om 21:00 uur uitgezonden op BBC First.
Met dank aan Team Lewis voor de screenerlink.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.