The Secret Man
Mark Felt werkte jaren lang voor de FBI onder het gezag van de legendarische J. Edgar Hoover. Tijdens het Watergateschandaal in de jaren 70 van de twintigste eeuw, waarbij bleek dat ongeoorloofde methodes waren gebruikt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972, ging Felt de geschiedenis in als Deep Throat. Deze speelde gevoelige informatie door aan Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein. De affaire had flinke gevolgen voor de Amerikaanse regering. Zo werd president Richard Nixon ervan beticht dat hij een geheime operatie had geleid om de verkiezingscampagne van de Democraten te dwarsbomen om hiermee een tweede ambtstermijn voor zichzelf mogelijk te maken. Deze film vertelt het verhaal van Felt’s carrière, waarbij hij uiteindelijk alles riskeert en opoffert om het schandaal te onthullen dat het land totaal op zijn kop wist te zetten.
In 1976 verscheen de film All the Presidents Men, waarin het verhaal van het Watergateschandaal wordt vertelt door de ogen van Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein. Destijds was nog niet bekend wat de identiteit van Deep Throat was, iets dat Felt zelf pas in 2005 onthulde op 91-jarige leeftijd. Deze film vertelt het werkelijke verhaal over wie Deep Throat was en laat het verhaal van All the Presidents Men vanuit een ander daglicht zien. In de hoofdrol zien we niemand minder dan Liam Neeson, die overigens veel gelijkenissen vertoont met Felt. De regie ligt in handen van Peter Landesman, die in 2013 de film Parkland afleverde waarin de moord op president Kennedy centraal stond. Ook een project met veel potentie, maar destijds kwam het allemaal niet zo lekker uit de verf. Het is te hopen dat Landesman zich meer raad weet met het verhaal van Felt, al mag het natuurlijk duidelijk zijn dat we geen klassieker als All the Presidents Men krijgen voorgeschoteld.
Gelukkig is The Secret Man, die op de internationale markt verschijnt als Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House, een sterke film die bovenal erg interessant is. Wel kan je direct merken dat Landesman zich niet zo goed raad weet met het tere onderwerp, waardoor het verhaal soms wat braaf naar het scherm wordt vertaald. In een poging een compleet beeld te schetsen wordt de eerste drie kwartier besteed aan hoe de carrière van Felt uiteindelijk op een dood spoor belandt na de dood van J. Edgar Hoover. Vanaf dat moment wordt het interessanter, want hij krijgt er lucht van dat er op hoog niveau praktijken worden uitgevoerd die niet door de beugel kunnen. Hij besluit hierop op te treden als klokkenluider en het verhaal door te spelen aan de Washington Post. Een bloedlink spelletje dat hier helaas niet al te bedreigend overkomt. Hier had best wat meer getoond mogen worden dat niet alleen Felt zijn carrière, maar ook zijn leven op het spel stond.
Toch doet de film ook een hoop goed. Buiten de fysieke gelijkenis die Neeson heeft met Felt, laat hij hier zeer goed acteerwerk zien en is het fijn om hem weer eens te zien in een echte karakterrol in plaats van als actieheld. Daarnaast zet de film het tijdsbeeld van de jaren 70 erg goed neer, waarbij goed is gelet op details bij de aankleding. Wel is de film ondanks het razend interessante onderwerp soms wat taaie kost, waarbij het verhaal teveel uitgesmeerd wordt en je op saaie stukken stuit. Dit heeft deels ook te maken met de poging een volledig beeld te schetsen van Felt, die behalve zijn heldendaad feitelijk een oersaaie vent blijkt te zijn. Voor het totaalplaatje is het misschien juist, maar het maakt helaas niet altijd een even prettige film.
Extra’s: Helaas is er geen bonusmateriaal te vinden op deze dvd release. Vooral bij een film met dit onderwerp als deze is dit toch wat kwalijk, aangezien er verschrikkelijk veel over te vertellen valt. Filmliefhebbers is het aan te raden om All the Presidents Men en wellicht zelfs het recente The Post eens te bekijken.
The Secret Man doet een poging een totaalbeeld te schetsen de beroemdste klokkenluider aller tijden, maar vervalt juist door die ambitie soms in wat saaie scènes. De film onthult het verhaal van het diepste geheim dat zich in de jaren 70 heeft afgespeeld vanuit een nog relatief onbekend oogpunt. Verwacht hierbij echter niet een film van het kaliber van All the Presidents Men, maar een onderhoudende en vooral interessante film die helaas zonder enige vorm van lef aan de kijker getoond wordt. Aan Liam Neeson ligt dit overigens niet, want die weet weer eens te imponeren als saaie piet die iets deed wat het land totaal op zijn kop zette. Slecht wordt de film dan ook nergens, maar de vele saaie stukken en dialogen zorgen er wel voor dat de film tamelijk taai van stof is. Toch is The Secret Man aan het eind van de rit zeker de moeite van het bekijken waard.
Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.