Una Mujer Fantástica
De transseksuele Marina is gelukkig, verliefd en bezig om een toekomst op te bouwen met de twintig jaar oudere Orlando. Niks lijkt hun bijzondere relatie in de weg te staan, totdat Orlando plotseling komt te overlijden. Marina is ontroostbaar, maar tijd om de dood van haar geliefde te verwerken heeft ze niet. Aan de ene kant wordt zij namelijk volledig buitengesloten door de familie van Orlando, die Marina nooit hebben kunnen accepteren, en aan de andere kant wordt er door de politie een onderzoek gestart naar de eventuele betrokkenheid van Marina bij de dood van Orlando. Marina laat zich echter niet zomaar aan de kant zetten en vecht om voor zichzelf op te komen. Ook al vraagt dat wellicht meer van haar dan dat ze aan kan.
De transseksuele actrice en zangeres Daniela Vega werd door regisseur Sebastián Lelio ingehuurd om hem te helpen bij de zoektocht naar de juiste transgender acteur die de rol van Marina het beste kon vertolken. Tijdens hun gezamenlijke zoektocht raakte Lelio echter zo gefascineerd door de uitgesproken Daniela, dat hij in haar de ideale persoon zag om de rol op zich te nemen. Een gewaagde keuze wellicht, omdat Vega vrijwel geen acteerervaring had. Na het zien van het indringende Una Mujer Fantástica (A Fantastic Woman) is de keuze van Lelio goed te verantwoorden. Vega blijkt met haar natuurlijke spel namelijk de drijvende kracht achter deze Chileense inzending voor de aankomende Oscars, die overigens zeer terecht ook werd genomineerd.
De onervarenheid van Daniela Vega is uiteindelijk misschien wel de grootste troef van deze prachtige ode aan de liefde. Vega vervalt nergens in acteertrucjes en kan zich als transgender bovendien als geen ander inleven in een wereld vol onbegrip die vaak keihard kan zijn. Daarnaast is de liefde tussen haar en de veel oudere Orlando, een rol van Francisco Reyes, direct overtuigend en is haar verdriet na zijn overlijden enorm voelbaar. Het maakt de film tot een interessante die in al zijn vezels voelt als een biografische film. Het is misschien wel het grootste compliment wat we de film van Sebastián Lelio kunnen geven.
Wat ook enorm in het voordeel van de film werkt, is dat niet de innerlijke strijd van het zijn van een transgender in het algemeen centraal staat, maar hoe sterk de liefde kan zijn tussen twee personen die op het eerste oog niet bij elkaar lijken te passen. Want ja, Marina krijgt zeker te maken met tegenstanders van homofilie en transgenders, maar het is vooral haar vastberadenheid dat als spil van de film fungeert. Want hoe zeer de familie van Orlando ook tegen zijn relatie met de veel jongere Marina is, zji blijft van hem houden. Ook als hij er niet meer is. Haar strijd om het recht te hebben om afscheid te kunnen nemen van de liefde van haar leven is bikkelhard, rauw en eerlijk en maakt van Una Mujer Fantástica een bijzonder sterke film.
Extra’s: Helaas moet de dvd-release Una Mujer Fantástica het doen zonder extra’s. Wellicht had de met nominaties overladen film een betere uitgave verdiend, maar de interesse van het grote publiek in deze Spaanstalige titel zal helaas te beperkt zijn om de uitgave aan bonusmateriaal te verantwoorden.
Una Mujer Fantástica is rauw, eerlijk en een bijzonder sterke film over de oneerlijke strijd om de liefde te laten zegevieren. Dit is vooral te danken aan het natuurlijke en eerlijke spel van actrice Daniela Vega die imponeert als transgender Marina. Als kijker wordt je meegetrokken in haar wereld, waarbij zij geregeld oploopt tegen een muur van onbegrip. Het is haar hoofdrol die van Una Mujer Fantástica een fascinerende film maakt die niet zozeer draait om het onbegrip van het zijn van een transgender, maar meer nog om de lastige strijd die liefde soms kan zijn. Een bijzonder stukje cinema!
Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.