Undercover – seizoen 1
De Belgische federale politie is ’s werelds grootste xtc-netwerk op het spoor, waarbij de Nederlandse Ferry Bouman aan het hoofd staat. Ondanks dat hij al jaren goed boert, brengt Bouman het liefste zijn vrije tijd door in een eenvoudige chalet op de populaire camping Zonnedauw, gelegen vlak bij zijn riante villa. Om hun slag te slaan, besluiten de Belgische en Nederlandse politie om hun krachten te bundelen en twee agenten undercover te laten gaan als koppel in een chalet vlak bij het onderkomen van Bouman en diens vrouw Danielle. Hun opdracht is duidelijk: infiltreren in het leven van Bouman en zijn vertrouwen winnen. Toch blijkt vooral dat laatste lastig, zeker met de familie die Bouman om zich heen heeft verzameld.
Eind 2017 was het groot nieuws; een viertal jaar na de lancering van Netflix in Nederland was het dan eindelijk zover: de eerste Belgisch-Nederlandse productie van Netflix. Dat wil zeggen: de opnames waren al enige tijd bezig toen Netflix langs kwam met een grote zak geld en deze injectie benut werd om enkele scènes opnieuw en beter op te nemen. De streamer bestelde een eerste seizoen van tien aflevering en de rest is zoals het heet geschiedenis. Wie denkt dat de serie volledig fictief is, komt bedrogen uit. Zo is Ferry Bouman gebaseerd op de ondertussen veroordeelde topcrimineel Janus van W. uit Eindhoven. Net over de grens bij Valkenswaard, in Lommel zat van W. met zijn hulpjes het liefst op camping Parelstrand, op pakweg driehonderd meter van zijn huis. De advocaat van van W. liet zelfs optekenen dat hij en zijn cliënt het vermoeden hadden dat de programmamakers het strafdossier tot hun beschikking hadden voor het maken van de serie. Iets wat overigens nooit bewezen is en de makers altijd hebben ontkend. Daarbij kent de serie genoeg verhaallijnen die volledig losstaan van de zaak-Janus.
De eigenlijke hoofdrol in de serie is voor presentator/ acteur Tom Waes, die als Bob Lemmens eigenlijk alles wat hij naast zijn werk heeft op het spel zet met de undercoveractie. Zo is hij getrouwd en heeft hij twee kinderen. Niet bepaald de meest ideale situatie om langdurig van huis te zijn en dat komt dan ook al snel naar voren. Het zorgt voor een prettige uitdieping van zijn karakter, iets waar Waes wel raad mee weet. Naast Waes zien we Anna Drijver, een veelzijdig actrice die veelvuldig te zien is in Nederlandse films en televisieseries. Haar personage Kim de Rooij heeft op het eerste gezicht wat minder diepte, maar gaandeweg krijgt ook haar karakter vorm. Dit gebeurt vooral in combinatie met een excellerende Elise Schaap, die Boumans’ liefje Danielle speelt. De twee weten elkaar te vinden en er ontstaan meerdere situaties die de twee in een lastig parket plaatsen. Stralende middelpunt van dit alles is echter is Jumbo-man Frank Lammers. Als de van een lekker dik accent voorziene Brabo Ferry Bouman zet hij een personage neer die zo memorabel is dat het de serie ontstijgt.
Het verhaal van twee undercoveragenten is wellicht niet al te origineel, maar de setting en boeiende personages compenseren dit ruimschoots. Een drugsbende die ontspant op een camping met de ene na de andere barbecue als gezellig samenzijn is dan ook alleen mogelijk in de polder. Door de losse sfeer die er heerst valt er daarnaast ook genoeg te lachen in de serie. Toch is het vooral spanning dat de boventoon voert. Zo worden Bob en Kim vrij koud in het avontuur gestort en duurt het even voordat ze zich echt openstellen naar elkaar. Hoe zij hun werk proberen te doen en tegelijk elkaar leren kennen onder hoogspanning wordt hier op karakter niveau goed weergegeven. Opvallend genoeg wordt de vraag of zij er uiteindelijk in slagen om ook echt het netwerk van Bouman op te rollen wel wat ondergeschikt voor de kijker. Ondanks hun criminele achtergrond zijn het namelijk Ferry en Danielle die in het hart worden gesloten. Richting het einde werkt de serie logischerwijs toe naar een climax, maar als kijker hoop je eigenlijk tegen beter weten in dat ze kunnen ontsnappen.
Undercover – seizoen 1 is weliswaar niet altijd even geloofwaardig, maar door de uitstekende spanningsopbouw en fenomenale cast valt er veel te genieten van de eerste Belgisch-Nederlandse Netflix-productie. Wat opvalt aan de serie is dat de makers naar het redelijk eenvoudige verhaal, vooral veel aandacht hebben voor het uitdiepen van de personages. Hun geluk, of gewoonweg goede casting, is dat zij ook de cast hebben om dit te dragen. Ondanks dat Tom Waes en Anna Drijver de cast leiden, zijn het vooral Elise Schaap en Frank Lammers die schitteren. Door de goede balans tussen de steeds verder opgevoerde spanning en wat luchtigere zaken in combinatie met een prettige speelduur van pakweg drie kwartier per aflevering, is Undercover bij uitstek een film om te bingewatchen. Door het grote succes kon een vervolg niet uitblijven, waarbij we gelukkig de cast grotendeels zagen terugkeren en men zich zou richten op de wereld van de illegale internationale wapenhandel. Oh enne Frank Lammers? Doordat hij dagelijks veelvuldig voorbij komt in Jumbo-reclames zou je bijna vergeten dat hij gewoon een van de beste acteurs van het land is.
Beoordeling
- Film
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.