All-Star Superman 4K

Informatie

RegieSam Liu
Jaartal2011 - 2023
Releasedatum26-04-2023
Speelduur76 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJames Denton, Christina Hendricks, Anthony LaPaglia, Edward Asner, Obba Babatundé & Steve Blum

Dr. Leo Quintum doet dicht bij de zon wetenschappelijk onderzoek, maar zijn werk wordt al snel gesaboteerd als blijkt dat er een genetisch gemodificeerde kloon aan boord is die wordt aangestuurd door Lex Luthor. Superman weet Quintum en zijn team te redden, maar niet zonder consequenties. Doordat hij zo dicht bij de zon is gekomen heeft zijn lichaam een overdosis aan straling van de zon te verduren gekregen. Superman’s krachten nemen daardoor toe, maar het zet ook zijn naderende dood in werking. Om zijn laatste maanden op aarde zoveel mogelijk betekenis te geven besluit Superman om zijn dagen een andere invulling te geven. Eindelijk maakt hij aan Lois Lane, zijn grote liefde, bekend dat hij zowel Superman als Clark Kent is en probeert hij nog zoveel als mogelijk te doen voor de aarde. Maar zijn reeks aan goede daden komen aardig onder druk te staan als het Lex Luthor lukt om zijn doodstraf te overleven en hij een gevaarlijk wapen in handen krijgt: een serum dat hem tijdelijk dezelfde krachten als Superman geeft. Superman zal alles op alles moeten zijn om voor eens en voor altijd af te rekenen met zijn aartsvijand en het lot van de aarde te bepalen voor hij zijn laatste adem zal uitblazen.

Je zou met al het geweld in de bioscoopzalen bijna vergeten dat DC samen met filmstudio Warner Bros. ook nog andere films maakt over haar superhelden en dus verschijnen er met grote regelmaat animatiefilms waarin de helden van DC centraal staan. Basis van deze verhalen is eigenlijk altijd wel een bestaande stripreeks die bij liefhebbers goed in de smaak viel. Zo ook All-Star Superman dat liep van 2005 tot diens climax in 2008 en twaalf delen lang de liefhebber wist te boeien met een verhaal rondom de naderende dood van één van de sterkste superhelden ooit. De reeks werd in 2011 al omgetoverd tot een volwaardige animatiefilm van 76 minuten die direct op DVD verscheen, maar nu in 2023 opnieuw is uitgebracht in een kraakhelder 4K-jasje.

De grote vraag is natuurlijk waarom Warner Bros. heeft besloten om de film na dik 12 jaar weer opnieuw uit te brengen en er zelfs een dikke 4K-uitgave om heen te vouwen. Misschien om als bliksemafleider te dienen voor het kwakkelende universum van DC op het witte doek? Proberen ze de animatiefilms meer aandacht te geven dan ze krijgen? Wellicht, maar het is wel een hele wilde gok om de liefhebber van het genre een plezier te doen. En dat niet alleen: toen de film in 2011 verscheen waren de recensies ook niet bijster positief te noemen. De grote vraag blijft dus waarom er is geïnvesteerd in een strakkere versie van deze verfilming van de comicreeks van Grant Morrison en Frank Quitely. Want strak staat de animatiefilm zeker op de 4K-schijf, met zelfs de nodige extra’s.

Toch is het vooral belangrijk om te kijken naar wat voor film All-Star Superman is geworden en dat resultaat is helaas niet meer dan matig te noemen. Misschien ook niet zo heel gek als je probeert om een 12-delige reeks te proppen in krap 76 minuten. Toch is het uitgangspunt van een stervende Superman zeker geen verkeerde en zeker een interessante wending te noemen waar een creatief verhaal omheen te vertellen is. Dat lukte Morrison en Quitely zeker met hun comic, maar regisseur Sam Liu slaagt daar een heel stuk minder is. Scenarist Dwayne McDuffie doet zijn best om de belangrijkste aktes uit de comic in het script te verwerken, maar het is allemaal te veel om als geheel goed te kunnen beklijven. Wellicht had hij er beter aan gedaan om nog meer uit het bronmateriaal te schrappen om zo een meer coherent geheel te kunnen vormen. All-Star Superman is misschien nog leuk voor de liefhebber, maar andere geïnteresseerden zullen er ongetwijfeld niet heel erg veel plezier aan beleven.

Extra’s: Zoals gezegd is er zeker moeite in deze uitgave gestoken en dus gaat de uitgave op 4K gepaard met een handjevol aan extra’s. Helaas wel minder dan in andere landen waarbij ook de Blu-ray schijf in de hoes zit met nog een drietal andere extra’s.
· An All-Star Adaption (07:57) De crew, onder andere bestaande uit regisseur Sam Liu en producent Bruce Timm, vertellen over het maken van de film en de uitdagingen die dit met zich meebracht om de twaalf delen van het bronmateriaal in een film van 76 minuten te gieten. Er wordt ook gesproken over de creatieve vrijheden die hier en daar zijn genomen.
· An All-Star Salute to the Silver Age (07:16) Wederom is de crew aan het woord, maar ditmaal over het Silver Age-tijdperk van de Superman Comics die onder het toeziend oog van Mort Weisinger tot leven kwamen.
· The Creative Flow: Incubating the Idea with Grant Morrison (09:00) Schrijver Grant Morrison aan het woord over hoe het verhaal van de stripreeks tot stand is gekomen.
· All-Star Superman #1 Digital Comic: Een digitale comic van het eerste deel van de reeks.
· Superman Now (34:00) In deze zeer uitgebreide specials kijken de makers naar de evolutie van het personage Superman en hoe deze in de loop van de jaren aan verschillende veranderingen onderhevig is geweest.
· Audiocommentaar: Producent Bruce Timm en schrijver Grant Morrison aan het woord tijdens de film.

All-Star Superman 4K brengt de film uit 2011 haarscherp naar de huidige generatie, maar kan daarmee helaas niet verhullen dat de film an sich bijzonder weinig om het lijf heeft. Het was natuurlijk al een onmogelijke opgave om een 12-delige comicreeks om te toveren tot een volwaardige animatiefilm van krap 76 minuten, maar de makers krijgen ook maar moeilijk vat op het overkoepelende verhaal van Superman die op sterven ligt en probeert zijn laatste maanden op aarde zo zinvol mogelijk te maken. Het is overduidelijk dat de makers zo min mogelijk van het bronmateriaal hebben willen schrappen, maar daardoor bestaat All-Star Superman vooral uit een hoop losse flodders die met enige moeite aan elkaar te lijmen zijn. All-Star Superman is overduidelijk gemaakt voor de liefhebber van de comicreeks zelf, maar andere liefhebbers van het genre zullen er weinig plezier aan beleven.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

22 mei, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer