Aquaman and the Lost Kingdom 4K

Informatie

RegieJames Wan
Jaartal2023
Releasedatum01-05-2024
Speelduur124 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastJason Momoa, Patrick Wilson, Amber Heard, Yahya Abdul-Mateen II, Randall Park, Dolph Lundgren, Temuera Morrison, Martin Short en Nicole Kidman

Vier jaar nadat hij de koning werd van Atlantis, is Arthur Curry getrouwd, heeft hij een zoon en verdeeld hij zijn tijd tussen land en zee. Intussen is David Kane aka Black Manta uit op wraak na het overlijden van zijn vader, waarbij hij samenwerkt met zeebioloog Stephen Shin om Atlantische artefacten te vinden. Wanneer Shin per ongeluk een grot op Antarctica ontdekt vindt Kane een zwarte drietand, een eeuwenoude macht waarvan de schepper hem belooft om Arthur en Atlantis te vernietigen. Opnieuw wordt Arthur gedwongen om zijn dierbaren te beschermen tegen verwoesting, waarvoor hij hulp zoekt bij een onwaarschijnlijke bondgenoot.

Na zijn eerdere verschijning in Justice League en een hele korte cameo introductie in Batman v Superman, kreeg Aquaman een eigen oorsprongsfilm in het DC Extended Universe. De film kreeg gemengde kritieken, maar financieel een sensationeel succes. Want waar de film lange tijd werd afgedaan als een vrij nutteloze toevoeging aan de DC-reeks, verraste regisseur James Wan menigeen door een superheldenfilm te maken. De film presteerde het zelfs om de miljardgrens aan de wereldwijze box-office te overschrijden. Zoals we vaak zien kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Al tijdens de productie van de eerste film pitchte Momoa een sequel, maar Wan gaf in eerste instantie nog aan het rustig aan te willen doen. Toch ging hij al snel akkoord om ook de ontwikkeling van dit vervolg te overzien.

Wan is niet de enige uit het team van de eerste film die terugkeert. Natuurlijk is daar ook Jason Momoa, die sinds de eerste film ook te zien was in blockbusters als Dune en Fast X. Met zijn lichaamsbouw en spiermassa is hij als een verfijnde bodybuilder, maar met precies de juiste aantrekkingskracht en dosis charisma om het kleurrijke personage uit de stripboeken eer aan te doen. Wel moet gezegd worden dat hij het soms met net even een iets te grote knipoog presenteert. Ook Amber Heard keert terug, al werd haar aandeel flink uitgeknepen door de geruchtmakende rechtzaak met Johnny Depp, waar zij zeker niet ongeschonden uit kwam. Andere terugkerende grote namen zijn Dolph Lundgren, Nicole Kidman en Patrick Wilson. En na de mid-credits scène uit de eerste film, zal het niemand verbazen dat ook Yayha Abdul-Mateen II ook terugkeert als Manta.

Toch schuilt juist in dat laatste ook een soort armoede van deze tweede Aquaman. We zien gewoonweg dezelfde slechterik. Daar tegenover staat dan weer dat Wilson als Orm de omgekeerde weg bewandeld. Nadat zijn titel van Ocean Master is ontnomen, sluit hij zich juist aan bij Aquaman, om verenigd het kwaad te bestrijden. Maar goed, wat kan je qua verhaal verder ook verwachten van een toch wel lachwekkend karakter die tegen dolfijnen praat en een gigantisch zeepaard berijdt. Gevoed met een overdosis aan CGI heeft enkele boeiende surrealistische momenten en de onderzee wereld ziet er bij vlagen oogstrelend mooi uit, maar aan de andere kant zien we opnieuw ook productie ontwerpen die meer dan eens lijken op een gigantische variant van kitscherige items uit een aquarium.

Extra’s: Waar de amaray release geen Blu-ray disc meer bevat, zit deze wel bijgesloten bij de 4K steelbook variant. Op de set is dan ook het nodige aan bonusmateriaal te vinden.
· Finding the Lost Kingdom (21:22) Momoa, Wan, DC-stripartist Jim Lee, productie ontwerper Bill Brzeski en andere belangrijke cast- en crewleden begeleiden deze relatief standaard blik achter de schermen.
· Aquaman: Worlds Above and Below (09:39) Een soortgelijke featurette, met aandacht voor water en land. Bijzondere aandacht voor speciale effecten, locaties en verhalen aan de hand van vintage stripboeken.
· Atlantean Blood is Thicker than Water (04:17) Een korte blik op de relatie tussen Arthur en zijn halfbroer Orm, opnieuw met wat achtergrond uit de strips en korte interviews met Momoa en Patrick Wilson.
· It’s a Manta World (10:08) Een featurette die zich volledig richt op David Kane aka Black Manta, gespeeld door Yahya Abdul-Mateen II. Hij gaat dieper in op zijn personage en het pak.
· Necrus, the Lost Black City (05:51) Wan, producer Peter Safran, Bill Brzeski en anderen praten kort over het verloren koninkrijk uit de titel. Ze gaan dieper in op de visuele creatie ervan en de geschiedenis.
· Escape from the Deserter World (08:05) Wederom een soortgelijke featurette over een scène uit de film. Natuurlijk weer begeleid door een handvol bekende gezichten, die gesteund worden door beelden van achter de schermen, concept art, repetities en kostuum- en decorontwerp.
· Brawling at Kingfish’s Lair (04:07) Een snelle blik op een van de actiescènes die zwaar rust op visuele effecten..
· Oh, Topo! (02:12) Een kort en luchtige eerbetoon van iedere favoriete komische sidekick.

Aquaman and the Lost Kingdom 4K is een wat late doch vermakelijke sequel die verhaaltechnisch helaas nergens origineel genoeg is en vooral laat zien dat de glans er een af is bij het superheldengenre. Aquaman is echt zo’n film die ergens zelf soms ook weet hoe belachelijk het allemaal is wat er naar het scherm wordt getoverd. Jason Momoa heeft er ogenschijnlijk veel lol in, al slaat hij daar soms dan ook weer wat in door. En zoals zovaak met DC-films ziet het er het ene moment allemaal prachtig uit, maar worden we het volgende moment om de oren geslagen met achterhaalde effecten en een flinke dosis kitsch. Het doet nergens af aan het feit dat deze tweede Aquaman voor de liefhebbers rete-vermakelijk zal zijn, maar toch kunnen we het nergens oprecht een goede film noemen. En zeker van iemand als Wan verwachten we eigenlijk toch net even wat meer.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

21 mei, 2024

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer